Fructe, top. Cele mai valoroase, după conținutul de vitamine. La ce ajută portocala
O dietă sănătoasă conține, în mod obligatoriu, fructe. Puteți vedea un top al celor mai sănătoase fructe, care contribuie la menținerea sănătății.
Un consum mai mare de fructe este o modalitate excelentă de a îmbunătăți sănătatea generală și de a reduce riscul bolilor. Fructele sunt o sursă excelentă de vitamine și minerale esențiale și sunt bogate în fibre. Fructele oferă, de asemenea, o gamă largă de antioxidanți care stimulează sănătatea, inclusiv flavonoide, potrivit medicalnewstoday.com.
Consumul unei diete bogate în fructe și legume poate reduce riscul de a dezvolta boli de inimă, cancer, inflamație și diabet.
Iată o lită cu cele mai sănătoase fructe și conținutul lor de vitamine sau minerale.
Un studiu din 2014 a clasat fructele și legumele după cantiatea de nutrienți și calorii reduse. Lămâia a fost în topul listei, urmată de căpșuni și portocală.
1. Lămâile conțin vitamina C și alți antioxidanți benefici pentru sănătate. Antioxidanții „spală” radicalii liberi din organism, care pot deteriora celulele și pot duce la diferite boli.
Cercetătorii consideră că flavonoidele din lămâie și din alte citrice au proprietăți antibacteriene, anticanceroase și antidiabetice.
Citricele, inclusiv lămâile, conțin componente active numite fitochimice, benefice pentru sănătate. Acestea includ: vitamina C, acid folic, potasiu, pectină, calciu, tiamină, riboflavină, niacin, vitamina B 6, acid folic, vitamina A.
2. Căpșunile au un conținut ridicat de apă, iar semințele furnizează o cantitate mare de fibre dietetice, potasiu. Căpșunile conțin multe vitamine și minerale sănătoase. De notat în special, ele conțin antociani, care sunt flavonoide care pot ajuta la stimularea sănătății inimii. Căpșunile și alte fructe de pădure colorate conțin, de asemenea, un flavonoid numit quercetin. Acesta este un compus natural antiinflamator. De asemenea, au calciu magneziu, potaiu, vitamina C, tiamină, riboflavină, niacin, folat, vitamina B 6 și K.
3. Portocalele sunt printre cele mai bogate surse de vitamina C, cu un conținut mediu de 117% din valoarea necessară zilnică. Conțin, de asemenea, fibre, calciu, magneziu, potasiu, vitamina A, vitaminele B, inclusiv tiamina și acidul folic.
4. Lime. Ca și alte fructe citrice, fructele lime oferă o doză sănătoasă de vitamina C. De asemenea, beneficii similare pentru sănătate, proprietăți antibacteriene și antioxidante. Sucul unui fruct conține calciu, magneziu, potasiu.
5. Grapefruitul conțin flavonoide, care pot ajuta la protejarea împotriva unor forme de cancer, inflamații și obezitate. Grapefruiturile sunt fructe acide pline de vitamine și minerale. Conține fibre, calciu, magneziu, potasiu, vitamina C. Un studiu de revizuire sugerează că compușii numiți furanocumarine găsiți în grapefruit pot ajuta la protejarea împotriva stresului oxidativ și a tumorilor. Unele cercetări din această revizuire sugerează că furanocumarinele de grapefruit pot avea proprietăți anticanceroase, care pot fi deosebit de eficiente împotriva cancerului de sân, a cancerului de piele și a leucemiei.
6. Murele. Ca și alte fructe de pădure, murele conțin antociani. Murelele conțin multe semințe, deci au un conținut ridicat de fibre. Aceasta înseamnă că ele pot contribui la îmbunătățirea sănătății intestinului și a sănătății inimii. Conțin fibre, calcu, magneziu, potasiu și vitamina C.
7. Merele fac o completare rapidă și ușoara la dietă. Se recomandă consumul cu tot cu coajă, pentru cele mai mari beneficii pentru sănătate. Merele sunt fructe cu conținut mare de fibre, ceea ce înseamnă că stimulează sănătatea inimii și ar putea contribui la scăderea în greutate. Pectina din mere ajută la menținerea sănătății intestinului. Conțin fibre, potasiu, calciu, vitamina C. Cercetările au arătat că există o legătură între consumul constant de mere și un risc mai scăzut de boli cardiovasculare, anumite tipuri de cancer și diabet.
Merele au, de asemenea, niveluri ridicate de quercetin, un flavonoid care poate avea proprietăți anti-cancer. Un studiu a constatat că persoanele care au consumat mere întregi au fost cu 30% mai puțin susceptibile de a fi obezi.
8. Rodia. Mulți oameni consideră că rodia este o "super-hrană". Ele sunt bogate în antioxidanți și polifenoli, care ajută la combaterea stresului oxidativ care poate provoca boli în organism. Se consumă cu semințe, pentru a beneficia de fibre. Conține fibre, potasiu, calciu, vitamina C, vitamina K.
Un studiu de revizuire cu privire la beneficiile de sănătate ale rodiilor sugerează că acestea au efecte antiinflamatorii și pot ajuta la protejarea împotriva bolilor legate de creier, cum ar fi boala Alzheimer și boala Parkinson. Aceasta se poate datora faptului că rodiile conțin niveluri deosebit de ridicate de polifenoli.
9. Ananasul este un fruct exotic care poate ajuta la reducerea inflamației și la creșterea țesutului sănătos. Conține un compus activ numit bromelain, pe care mulți oameni îl iau ca supliment alimentar din cauza potențialelor beneficii pentru sănătate. Bromelaina poate ajuta la reducerea inflamației nazale sau a sinuzitei.
Ananasul conține mangan, pe care corpul îl folosește pentru a forma oase și țesuturi. Conțone, de asemenea, fibre, potasiu, vitamina C, calciu.
10. Bananele sunt bogate în potasiu, care ajută organismul să controleze ritmul cardiac și tensiunea arterială. Sunt, de asemenea, o sursă bună de energie și pot ajuta la reglarea mișcărilor intestinului, la ulcer sau colită. Conțin proteine, calciu, magneziu, vitamina C.
11. Avocado. Mulți oameni se referă la avocado ca super-aliment, datorită calităților lui hrănitoare. Avocado sunt bogate în acid oleic, o grăsime mononesaturate care ajută la scăderea nivelului de colesterol. American Heart Association spune ca menținerea nivelului de colesterol sănătos cu grăsimi sănătoase ar putea reduce riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral.
Ca și bananele, avocadole sunt bogate în potasiu. Ele conțin, de asemenea, luteină, un antioxidant important pentru ochii și piele, fibre, calciu, magneziu, potasiu și vitamina C, folat, vitamina A și beta caroten.
12. Afinele pot oferi multe beneficii pentru sanatate. Ca și căpșunile, afinele conțin antocianină, un antioxidant puternic. Din acest motiv, acestea ar putea proteja împotriva bolilor de inimă, accident vascular cerebral, cancere și alte boli.
Afinele conțin, de asemenea, pterostilbena, un compus care poate ajuta la prevenirea formării plăcilor în artere. Conțin fibre, calciu, potasiu, vitamina C.
Consumul de fructe oferă corpul vitaminele cheie, antioxidanții și fibrele dietetice, contribuie la îmbunătățirea sănătații și la reducerea riscul de inflamație, boli de inimă, cancer, obezitate și diabet.
-
Primul vaccin împotriva cancerului pulmonar intră în teste27.11.2025, 10:05
-
-
Creierul este "preconfigurat" pentru a gândi și a înțelege lumea26.11.2025, 21:25
-
Tatuajele pot slăbi sistemul imunitar, arată un studiu elvețian26.11.2025, 21:17
-
Tinctura de propolis: beneficii și reacții adverse26.11.2025, 20:08
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
Omega-3, nutrientul minune pentru sănătate. E forță pentru creier și inimă
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
Fibrele din ovăz, secretul natural care imită efectul medicamentelor de slăbit
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Studiu: sucurile dietetice pot afecta sănătatea creierului
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Ceasul spune că ai făcut 10.000 de pași? Nu e chiar așa! 5 lucruri pe care NU le-ai știut despre smartwatch-ul tău
Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
