Insectele, alimentele viitorului. Sunt bogate în proteine
Insectele pot fi consumate la masă și în Europa, nu doar în țările asiatice.
Insectele vor putea intra în meniul europenilor. În anul 2021 Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară a realizat prima evaluare a unui produs de insecte ca aliment nou.
Organisme complexe
Insectele sunt organisme complexe, care oferă o serie de nutrienți organismului. Ermolaos Ververis, chimist și om de știință în domeniul alimentar la EFSA, a coordonat primul aviz adoptat cu privire la insecte ca aliment nou.
"Insectele sunt organisme complexe, ceea ce face ca caracterizarea compoziției produselor alimentare derivate din insecte să fie o provocare. Înțelegerea microbiologiei lor este primordială, având în vedere, de asemenea, că întreaga insectă este consumată", arată EFSA.
Alimentele pe bază de insecte sunt o sursă bogată de proteine.
"Insectele pot fi bogate în proteine, deși adevăratele niveluri de proteine pot fi supraestimate atunci când substanța chitină, o componentă majoră a exoscheletului insectelor, este prezentă.
În mod critic, multe alergii alimentare sunt legate de proteine, astfel încât să evaluăm dacă consumul de insecte ar putea declanșa reacții alergice.
Acestea pot fi cauzate de sensibilitatea unei persoane la proteinele insectelor, reactivitatea încrucișată cu alți alergeni sau alergeni reziduali din hrana insectelor, de exemplu glutenul”, mai notează EFSA.
Europenii, tradiționali în privința alimentației
De-a lungul istoriei, am adăugat în dietele noastre noi tipuri de alimente, ingrediente alimentare sau modalități de producere a alimentelor, împrumutate din toate colțurile planetei. Iar acum că globalizarea este în plină dezvoltare și se caută noi gusturi și surse de nutrienți, există o multitudine de opțiuni când vine vorba de ceea ce mâncăm.
”Un aliment este considerat nou în UE dacă nu a fost consumat pe scară largă înainte de mai 1997. În această categorie se încadrează alimentele noi, alimentele din surse noi, ingredientele noi utilizate în alimente, precum și noile moduri și tehnologii de producere a alimentelor.
Printre cele mai noi adăugiri în dieta europeană se numără semințele de chia sau boabele de quinoa din America de Sud. Uleiul de krill - uleiul micului pui de pește - are un profil special de acizi grași și a fost integrat rapid în alimentele și suplimentele alimentare.
Iar pentru cei mai aventuroși, greierii, viermii de făină sau lăcustele, aliment tradițional și de bază obișnuit în alte culturi ale lumii, pot fi consumați ca gustări sau ca parte a diferitelor feluri de mâncare”, mai notează EFSA.
Vezi și: Migrenele, cauzate de factorii de mediu. Poluarea poate declașa durerile de cap
Diversitate și în farfurie
Există, de asemenea, alimente produse prin metode noi de procesare, cum ar fi laptele tratat cu UV și pâinea tratată prin aceeași procedură.
„Datorită diversității lumii, interacțiunii noastre cu alte culturi și a inovației, alimentele noi vor încerca în continuare să-și facă loc pe mesele noastre, oferindu-ne noi alegeri dietetice.
Prin evaluările noastre de siguranță bazate pe știință, verificăm dacă aceste alimente noi sunt sigure”, spune Ermolaos Ververis, un chimist alimentar care lucrează la EFSA.
Alimentele noi trebuie supuse unei evaluări de siguranță. Oamenii de știință de la EFSA efectuează evaluări de risc privind siguranța noilor alimente la cererea Comisiei Europene, iar întreprinderile alimentare care doresc să comercializeze un aliment sau un ingredient alimentar nou pentru prima dată în UE trebuie să solicite autorizație înainte de a putea începe comercializarea.
-
De ce se îngrașă părul. Produsele pe care le folosești greșit27.11.2025, 22:45
-
Insuficiența cardiacă stângă: simptome care nu trebuie ignorate27.11.2025, 20:41
-
-
Infecţiile cu HIV sunt adesea depistate prea târziu în Europa27.11.2025, 19:15
-
Boala celiacă: semne timpurii și simptome ascunse27.11.2025, 17:46
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Băutura care îți oferă mai multă energie decât un energizant: 4 beneficii uriașe
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
La ce oră ar trebui să luăm cina pe timpul iernii
Adevărul despre "te îngrași dacă mănânci seara târziu". Ce te îngrașă, de fapt
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
