Insectele, alimentele viitorului. Sunt bogate în proteine

Insectele pot fi consumate la masă și în Europa, nu doar în țările asiatice.
Insectele vor putea intra în meniul europenilor. În anul 2021 Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară a realizat prima evaluare a unui produs de insecte ca aliment nou.
Organisme complexe
Insectele sunt organisme complexe, care oferă o serie de nutrienți organismului. Ermolaos Ververis, chimist și om de știință în domeniul alimentar la EFSA, a coordonat primul aviz adoptat cu privire la insecte ca aliment nou.
"Insectele sunt organisme complexe, ceea ce face ca caracterizarea compoziției produselor alimentare derivate din insecte să fie o provocare. Înțelegerea microbiologiei lor este primordială, având în vedere, de asemenea, că întreaga insectă este consumată", arată EFSA.
Alimentele pe bază de insecte sunt o sursă bogată de proteine.
"Insectele pot fi bogate în proteine, deși adevăratele niveluri de proteine pot fi supraestimate atunci când substanța chitină, o componentă majoră a exoscheletului insectelor, este prezentă.
În mod critic, multe alergii alimentare sunt legate de proteine, astfel încât să evaluăm dacă consumul de insecte ar putea declanșa reacții alergice.
Acestea pot fi cauzate de sensibilitatea unei persoane la proteinele insectelor, reactivitatea încrucișată cu alți alergeni sau alergeni reziduali din hrana insectelor, de exemplu glutenul”, mai notează EFSA.
Europenii, tradiționali în privința alimentației
De-a lungul istoriei, am adăugat în dietele noastre noi tipuri de alimente, ingrediente alimentare sau modalități de producere a alimentelor, împrumutate din toate colțurile planetei. Iar acum că globalizarea este în plină dezvoltare și se caută noi gusturi și surse de nutrienți, există o multitudine de opțiuni când vine vorba de ceea ce mâncăm.
”Un aliment este considerat nou în UE dacă nu a fost consumat pe scară largă înainte de mai 1997. În această categorie se încadrează alimentele noi, alimentele din surse noi, ingredientele noi utilizate în alimente, precum și noile moduri și tehnologii de producere a alimentelor.
Printre cele mai noi adăugiri în dieta europeană se numără semințele de chia sau boabele de quinoa din America de Sud. Uleiul de krill - uleiul micului pui de pește - are un profil special de acizi grași și a fost integrat rapid în alimentele și suplimentele alimentare.
Iar pentru cei mai aventuroși, greierii, viermii de făină sau lăcustele, aliment tradițional și de bază obișnuit în alte culturi ale lumii, pot fi consumați ca gustări sau ca parte a diferitelor feluri de mâncare”, mai notează EFSA.
Vezi și: Migrenele, cauzate de factorii de mediu. Poluarea poate declașa durerile de cap
Diversitate și în farfurie
Există, de asemenea, alimente produse prin metode noi de procesare, cum ar fi laptele tratat cu UV și pâinea tratată prin aceeași procedură.
„Datorită diversității lumii, interacțiunii noastre cu alte culturi și a inovației, alimentele noi vor încerca în continuare să-și facă loc pe mesele noastre, oferindu-ne noi alegeri dietetice.
Prin evaluările noastre de siguranță bazate pe știință, verificăm dacă aceste alimente noi sunt sigure”, spune Ermolaos Ververis, un chimist alimentar care lucrează la EFSA.
Alimentele noi trebuie supuse unei evaluări de siguranță. Oamenii de știință de la EFSA efectuează evaluări de risc privind siguranța noilor alimente la cererea Comisiei Europene, iar întreprinderile alimentare care doresc să comercializeze un aliment sau un ingredient alimentar nou pentru prima dată în UE trebuie să solicite autorizație înainte de a putea începe comercializarea.
-
-
Cine sunt pacienții care au nevoie de statine12.10.2025, 22:01
-
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Ceasul spune că ai făcut 10.000 de pași? Nu e chiar așa! 5 lucruri pe care NU le-ai știut despre smartwatch-ul tău
Alimentele care nu trebuie să-ți lipsească iarna. Ce să mănânci pentru o imunitate de fier
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
Fructele care ard grăsimea la menopauză și reduc pofta de dulce
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Fibrele din ovăz, secretul natural care imită efectul medicamentelor de slăbit
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Cum să slăbești fără dietă. Trucul simplu care funcționează mereu
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
Ce este dieta 5:2 și cum slăbești fără să te înfometezi. Beneficii pentru corp și minte
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.