Carbohidrați sau grăsimi la micul dejun. Alegerea corectă pentru sănătatea metabolică a femeilor

Studiile recente sugerează că bărbații și femeile au diferențe metabolice semnificative, influențate de fazele complexe ale vieții feminine și de cerințele nutriționale...
Un nou studiu de la Universitatea Waterloo din Canada sugerează că bărbații și femeile au diferențe metabolice diferite datorită fazelor complexe ale vieții unei femei și solicitărilor asupra corpului său, cum ar fi sarcina. Studiul sugerează că metabolismul bărbaților poate răspunde cel mai bine la un mic dejun bogat în carbohidrați după ce nu au mâncat peste noapte, în timp ce femeile pot beneficia mai mult de mese cu un procent mai mare de grăsimi la trezire.
Metabolismul se referă la seria complexă de procese chimice din organism prin care substanțele nutritive sunt transformate în energie, are loc creșterea și sunt reparate leziunile celulare. Studiul se bazează pe un model matematic creat de cercetători pentru a simula efectul diferitelor alegeri alimentare asupra metabolismului bărbaților și femeilor.
Alimentația umană constă în principal din carbohidrați, grăsimi și proteine. Femeile tind să se bazeze mai mult pe metabolismul lipidic, decât pe cel al carbohidraților, de care dau dovadă bărbații. Autorii studiului subliniază importanța înțelegerii acestor diferențe în metabolism pentru a rezulta diferențe în răspunsurile metabolice și riscul de boală.
Michelle Routhenstein, dietetician de cardiologie preventivă la EntirelyNourished, sugerează ca bărbații să aleagă micul dejun bogat în carbohidrați cu fibre solubile, cum ar fi fulgi de ovăz, smoothie-uri sau boluri cu fructe de pădure, nuci și iaurt.
Pentru femei, pot fi benefice grăsimile nesaturate sănătoase pentru inimă, cum ar fi budinca de chia, omleta cu ouă vegetariene sau brânza de vaci cu semințe de in și mere. Atât micul dejun bogat în carbohidrați, cât și cel bogat în grăsimi pot ajuta la menținerea unei diete sănătoase.
Foto: Freepik
Metabolizarea rapidă a grăsimilor la femei
Un studiu realizat de Anita T. Layton, la Universitatea din Waterloo, a constatat că femeile tind să păstreze mai multă grăsime în timpul perioadei de absorbție, dar prezintă o oxidare a grăsimilor semnificativ mai mare în timpul perioadei post-absorbție.
Studiul sugerează că această dependență crescută de metabolismul grăsimilor la femei este influențată de diferențele de sex la nivelul ficatului și al țesutului adipos, simulările de model indicând un posibil mecanism de bază.
Ficatul feminin deviază mai mult glicerol către gluconeogeneză, dar conservă glicogenul mai mult decât ficatul masculin, rezultând o glicogenoliză redusă și o cantitate mai mică de glucoză.
Această reducere a glucozei arteriale favorizează oxidarea acizilor grași liberi de către alte organe și țesuturi, ducând la un metabolism global mai ridicat al grăsimilor.
Modelul poate ghida recomandările dietetice adaptate, specifice sexului, pentru optimizarea sănătății metabolice și prevenirea complicațiilor precum hiperglicemia sau hipoglicemia post-prandială.
De ce există diferențe în modul în care metabolizăm nutrienții
Femeile stochează mai multe grăsimi, ard mai multe grăsimi în timpul exercițiilor fizice și metabolizează grăsimile mai eficient într-o masă după un post. Grăsimea este o sursă importantă de energie, necesară pentru a face față costurilor nutriționale ridicate ale sarcinii și alăptării.
Aceste diferențe sunt probabil determinate de estrogen, deoarece femeile suportă costuri nutriționale mai mari în timpul reproducerii și alăptării. Viața femeilor este complexă, mai ales în comparație cu cea a bărbaților, deoarece acestea pot rămâne însărcinate și pot trece prin perioada de lactație, ambele având cerințe nutriționale enorme și impunând schimbări majore în organismul feminin.
Multe diferențe între sexe există pentru a pregăti femeile pentru cerințele străine impuse de sarcină și alăptare. Routhenstein, specialist în cardiologie preventivă, subliniază că multe studii din trecut au omis femeile și că există un efort conștient în curs de desfășurare de a se concentra mai mult pe femei în studiile privind sănătatea inimii.
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
-
Dieta mediteraneeană poate proteja creierul de Alzheimer26.08.2025, 18:54
-
Metformin, medicamentul pentru diabet de tip 2, acționează și în creier26.08.2025, 17:34
-
Disonanța cognitivă: de ce facem lucruri care ne contrazic valorile26.08.2025, 16:30
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
Dieta antiinflamatoare: alimentele care reduc riscul de boli inflamatorii. Rolul dietei în controlul inflamației din corp
Legătura ascunsă dintre intestin și anxietate. Dieta care îți calmează creierul
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Dieta Paleo topește zeci de kilograme, reduce inflamația din corp, reglează hormonii. De ce o adoră multe femei
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Ceasul spune că ai făcut 10.000 de pași? Nu e chiar așa! 5 lucruri pe care NU le-ai știut despre smartwatch-ul tău
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!