Nouă metodă REVOLUȚIONARĂ de slăbit, foamea „înghețată”
„Înghețarea” nervului care transmite semnalele de foame la creier poate ajuta pacienții cu obezitate ușoară până la moderată să slăbească, arată un studiu recent prezentat la...
Metodă REVOLUȚIONARĂ de slăbit! Înghețarea nervului care transportă semnalele de foame la creier ar putea ajuta pacienții cu obezitate ușoară până la moderată să piardă în greutate, potrivit unui studiu prezentat la Întâlnirea Științifică Anuală din 2018 a Societății de Radiologie Intervențională. Tratamentul a fost stabilit în condiții sigure și fezabile în faza pilot inițială.
Cum se face producedura
„Am dezvoltat acest tratament pentru pacienții cu obezitate ușoară până la moderată pentru a reduce uzura care este des întâlnită în eforturile de pierdere în greutate”, a explicat dr. David Prologo, specialist în radiologie intervențională la Școala de Medicină a Universității Emory, și principalul autor al studiului. „Încercăm să ajutăm oamenii să reușească în încercările lor de a pierde în greutate”.
În timpul procedurii de crio-vagotomie ghidată, un radiolog intervenționist introduce un ac prin spatele pacientului și, ghidat de imagini live de la un scan CT, utilizează gazul de argon pentru înghețarea nervului, cunoscut sub numele de trunchi vagal posterior. Acest nerv, situat la baza esofagului, este unul dintre mecanismele care îi spun creierului că stomacul este gol.
Au slăbit 3,6% din greutatea inițială în 90 de zile
În cadrul studiului, 10 subiecți cu un indice de masă corporală (IMC) între 30 și 37 au suferit procedura și au fost urmăriți timp de 90 de zile. Toți subiecții au raportat scăderea poftei de mâncare și scăderea greutății de circa 3,6% din greutatea corporală inițială, la care s-a adăugat și o scădere medie de aproape 14% din excesul de IMC. Nu s-au raportat complicații legate de procedură și nu au existat reacții adverse în timpul monitorizării.
„Literatura medicală arată că marea majoritate a programelor de pierdere a greutății eșuează, mai ales atunci când oamenii încearcă să reducă consumul de alimente", a explicat Prologo, conform unui MATERIAL dat publicității de Societatea americană de Radiologie Intervențională.
Cum „îngheață” foamea
„Când stomacurile noastre sunt goale, corpul simte acest lucru și trece în modul de „supraviețuire" cerând de mâncare. Nu încercăm să eliminăm acest răspuns biologic, ci numai să reducem puterea acestui semnal către creier pentru a oferi o soluție nouă și durabilă problema dificila de tratare a obezității ușoare", a mai arătat specialistul.
În urma succesului acestui studiu preliminar de siguranță și fezabilitate, mai mulți pacienți sunt recrutați pentru un studiu clinic mai amplu al procedurii pentru a testa eficacitatea și durabilitatea ei. În prezentarea studiului, autorii notează mai multe limitări, inclusiv mărimea mică a eșantionului și natura intermediară a rezultatelor.
Studiul a fost finanțat de HealthTronics, o companie de tehnologie medicală care produce sondele de ablație folosite pentru tratament.
-
Creierul este "preconfigurat" pentru a gândi și a înțelege lumea26.11.2025, 21:25
-
Tatuajele pot slăbi sistemul imunitar, arată un studiu elvețian26.11.2025, 21:17
-
Tinctura de propolis: beneficii și reacții adverse26.11.2025, 20:08
-
Cancer pulmonar la femei: semnul dat de respirație26.11.2025, 19:17
-
Turmeric: ce beneficii are și după cât timp se elimină din corp26.11.2025, 16:45
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Ceasul spune că ai făcut 10.000 de pași? Nu e chiar așa! 5 lucruri pe care NU le-ai știut despre smartwatch-ul tău
Cât de mult vei trăi, de fapt? Nu genele decid, ci alegerile tale zilnice! Detaliul despre longevitate care te va surprinde
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
Cum poate dieta mediteraneană să îmbunătățească memoria. Nutrienții cheie de care are nevoie un creier sănătos
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
La ce oră ar trebui să luăm cina pe timpul iernii
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
EXCLUSIV Dieta care reglează colesterolul. Dr. Lygia Alexandrescu: Curăță arterele
Fructele care ard grăsimea la menopauză și reduc pofta de dulce
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
