Nouă metodă REVOLUȚIONARĂ de slăbit, foamea „înghețată”

„Înghețarea” nervului care transmite semnalele de foame la creier poate ajuta pacienții cu obezitate ușoară până la moderată să slăbească, arată un studiu recent prezentat la...
Metodă REVOLUȚIONARĂ de slăbit! Înghețarea nervului care transportă semnalele de foame la creier ar putea ajuta pacienții cu obezitate ușoară până la moderată să piardă în greutate, potrivit unui studiu prezentat la Întâlnirea Științifică Anuală din 2018 a Societății de Radiologie Intervențională. Tratamentul a fost stabilit în condiții sigure și fezabile în faza pilot inițială.
Cum se face producedura
„Am dezvoltat acest tratament pentru pacienții cu obezitate ușoară până la moderată pentru a reduce uzura care este des întâlnită în eforturile de pierdere în greutate”, a explicat dr. David Prologo, specialist în radiologie intervențională la Școala de Medicină a Universității Emory, și principalul autor al studiului. „Încercăm să ajutăm oamenii să reușească în încercările lor de a pierde în greutate”.
În timpul procedurii de crio-vagotomie ghidată, un radiolog intervenționist introduce un ac prin spatele pacientului și, ghidat de imagini live de la un scan CT, utilizează gazul de argon pentru înghețarea nervului, cunoscut sub numele de trunchi vagal posterior. Acest nerv, situat la baza esofagului, este unul dintre mecanismele care îi spun creierului că stomacul este gol.
Au slăbit 3,6% din greutatea inițială în 90 de zile
În cadrul studiului, 10 subiecți cu un indice de masă corporală (IMC) între 30 și 37 au suferit procedura și au fost urmăriți timp de 90 de zile. Toți subiecții au raportat scăderea poftei de mâncare și scăderea greutății de circa 3,6% din greutatea corporală inițială, la care s-a adăugat și o scădere medie de aproape 14% din excesul de IMC. Nu s-au raportat complicații legate de procedură și nu au existat reacții adverse în timpul monitorizării.
„Literatura medicală arată că marea majoritate a programelor de pierdere a greutății eșuează, mai ales atunci când oamenii încearcă să reducă consumul de alimente", a explicat Prologo, conform unui MATERIAL dat publicității de Societatea americană de Radiologie Intervențională.
Cum „îngheață” foamea
„Când stomacurile noastre sunt goale, corpul simte acest lucru și trece în modul de „supraviețuire" cerând de mâncare. Nu încercăm să eliminăm acest răspuns biologic, ci numai să reducem puterea acestui semnal către creier pentru a oferi o soluție nouă și durabilă problema dificila de tratare a obezității ușoare", a mai arătat specialistul.
În urma succesului acestui studiu preliminar de siguranță și fezabilitate, mai mulți pacienți sunt recrutați pentru un studiu clinic mai amplu al procedurii pentru a testa eficacitatea și durabilitatea ei. În prezentarea studiului, autorii notează mai multe limitări, inclusiv mărimea mică a eșantionului și natura intermediară a rezultatelor.
Studiul a fost finanțat de HealthTronics, o companie de tehnologie medicală care produce sondele de ablație folosite pentru tratament.
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
-
Dieta mediteraneeană poate proteja creierul de Alzheimer26.08.2025, 18:54
-
Metformin, medicamentul pentru diabet de tip 2, acționează și în creier26.08.2025, 17:34
-
Disonanța cognitivă: de ce facem lucruri care ne contrazic valorile26.08.2025, 16:30
Alimentele care nu trebuie să-ți lipsească iarna. Ce să mănânci pentru o imunitate de fier
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
Ce este dieta 5:2 și cum slăbești fără să te înfometezi. Beneficii pentru corp și minte
Substanța din corp care provoacă cheaguri de sânge. Uite singurul FRUCT care o ține sub control. NU-l mănânci prea des
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
Ce se întâmplă dacă mănânci cozonac imediat după o masă copioasă
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
Dieta Paleo topește zeci de kilograme, reduce inflamația din corp, reglează hormonii. De ce o adoră multe femei
Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
Ceasul spune că ai făcut 10.000 de pași? Nu e chiar așa! 5 lucruri pe care NU le-ai știut despre smartwatch-ul tău
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Impactul consumului de zahăr asupra sănătății mintale. Cât de ușor se formează dependența de zahăr și de ce nu este doar o problemă alimentară
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.