Seleniul ar putea reduce riscul de osteoporoză

Un studiu recent din China descoperă o asociere între aportul dietetic de seleniu și riscul de osteoporoză. Deși autorii nu pot determina dacă legătura este cauzală, ei solicită mai multe...
Un nou studiu întreabă dacă aportul de seleniu ar putea lega de riscul osteoporozei.
De-a lungul vieții, corpul descompune continuu osul, îl reabsoarbe și îl reface. În osteoporoză, reformarea oaselor nu poate ține pasul cu rata de descompunere osoasă, notează Medical News Today.
Acest proces înseamnă că, în timp, oasele devin mai slabe și mai predispuse la fractură. Osteoporoza afectează predominant adulții în vârstă și, la nivel global, aproximativ 200 de milioane de oameni de sursă încredințați au osteoporoză.
Afecțiunea afectează aproximativ 1 din 3 femei de peste 50 de ani, în timp ce 1 din 5 bărbați vor avea fracturi la care se referă osteoporoza în timpul vieții.
Există câțiva factori de risc pentru osteoporoză pe care oamenii nu îi pot evita, cum ar fi avansarea în vârstă și a sexul. Dar experții au identificat, de asemenea, unii factori de risc modificabili, de exemplu, fumatul și consumul de alcool.
Oamenii de știință cred, de asemenea, că factorii alimentari ar putea juca un rol. Până în prezent, cele mai multe cercetări privind nutriția și osteoporoza s-au concentrat pe sursa încredințată de calciu din cauza rolului său pivot în sănătatea oaselor.
Autorii celui mai recent studiu consideră însă că alți micronutrienți ar putea influența riscul de osteoporoză. Au decis să se concentreze pe seleniu. Oamenii de știință și-au publicat rezultatele în revista BMC Muscleoskeletal Disorders.
Ce este seleniul?
Seleniul este un mineral esențial pentru sănătatea umană. El joacă un rol în multe sisteme ale organismului și este prezent într-o gamă largă de alimente, inclusiv pește, crustacee, carne roșie, boabe, ouă, pui, ficat și usturoi.
Deși o serie de studii anterioare au analizat impactul seleniului asupra osteoporozei, dovezile nu au fost concludente.
Pentru a rezolva acest decalaj din cunoștințele noastre, ultimii cercetători au preluat date de la 6.267 de participanți care au vizitat Departamentul Centrului de Examinare a Sănătății din Spitalul Xiangya, Universitatea Centrală din Sud, China.
Asistentele înregistrate s-au angajat cu toți participanții și au colectat informații despre stilul lor de viață și demografia. Toți participanții aveau 40 de ani sau mai mult și completau chestionare detaliate privind frecvența alimentelor.
De asemenea, este important să se ia în considerare și alți parametri care pot influența osteoporoza, cum ar fi băutul, starea fumatului, indicele de masă corporală (IMC) și nivelul activității fizice.
Seleniu și osteoporoza
În general, osteoporoza a fost prezentă la 9,6% dintre participanți - 2,3% la bărbați și 19,7% la femei. Folosind datele chestionarului, oamenii de știință au împărțit participanții în patru grupuri, pe care le-au clasificat pentru cel mai mare și cel mai mic aport de seleniu.
După cum se așteptau, persoanele cu cel mai scăzut nivel de seleniu alimentar aveau cel mai mare risc de a dezvolta osteoporoză. Autorii au observat o relație de răspuns la doză; cu alte cuvinte, aportul de seleniu a avut o corelație negativă cu riscul de osteoporoză - cu cât este mai consumat un individ, cu atât riscul lor este mai mic.
-
-
Cuișoarele: un remediu natural pentru durere și inflamație27.08.2025, 22:25
-
-
-
Vitaminele B pot încetini declinul cognitiv și preveni demența27.08.2025, 18:08
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
Cum poate dieta mediteraneană să îmbunătățească memoria. Nutrienții cheie de care are nevoie un creier sănătos
Impactul consumului de zahăr asupra sănătății mintale. Cât de ușor se formează dependența de zahăr și de ce nu este doar o problemă alimentară
Ce băuturi trebuie să eviți pe caniculă. Uite cu ce le înlocuiești. Adevărul despre apă
Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.