Un ou pe zi, niciun pericol pentru inimă. Ce se întâmplă dacă mănânci mai multe

Consumul moderat de ouă nu reprezintă un pericol pentru sănătatea cardiovasculară, spune un nou studiu.
"Consumul moderat - de până la un ou pe zi - nu este asociat cu un risc crescut de boli cardiovasculare", a declarat pentru CNN, autorul studiului, Dr. Frank Hu, care prezidează departamentul de nutriție al Universității Harvard T.H. Școala Chan de sănătate publică.
Echipa de cercetare a analizat datele obținute din studii mari, longitudinale, care au urmărit 215.000 de femei și bărbați, care nu aveau boli cronice majore la începutul studiului.
Toți au fost întrebați despre obiceiurile lor de a mânca ouă - cei mai mulți au spus că au mâncat între unu și cinci ouă pe săptămână - și sănătatea lor a fost urmărită pe o perioadă de 34 de ani.
Consumul de ouă le-a crescut riscul de atacuri de cord, boli coronariene sau accident vascular cerebral?
Consumul de ouă nu a crescut aceste riscuri pentru cei mai mulți participanși. Singura asociere între un aport mai mare de ouă și risc cardiovascular a fost pentru persoanele cu diabet zaharat tip 2, o legătură care a fost duplicată în studiile anterioare.
Ce se întâmplă dacă mănânci mai mult de un ou pe zi?
"În medie, majoritatea oamenilor nu mănâncă mai mult decât un ou pe zi", a spus Hu. "S-ar putea să mănânce două ouă la micul dejun, dar doar de două sau trei ori pe săptămână. Deci, consumul mediu este de fapt mai mic decât un ou pe zi."
Pentru a verifica rezultatele, echipa a făcut o meta-analiză a studiilor din Europa, Asia și Statele Unite. Combinate, aceste studii au analizat obiceiurile de consum de ouă de la 1,7 milioane de oameni și, de asemenea, au descoperit cum consumul de până la un ou pe zi nu a avut un impact negativ asupra sănătății inimii.
Au existat mai multe vești bune: consumul moderat de ouă a fost asociat cu un risc ușor mai scăzut de boli de inimă în populațiile asiatice, posibil datorită modului în care mâncarea asiatică încorporează ouăle în rețete și nu le consumă separat.
Studiul „a fost realizat minuțios", a spus Alice Lichtenstein, directorul și om de știință senior al Laboratorului de Nutriție Cardiovasculară din cadrul Universității Tufts, care nu a fost implicat în studiu.
Rezultatele privind colesterolul sunt în concordanță cu cele ale Asociației American Heart Association, precum și cu îndrumările anterioare ale Comitetului consultativ privind orientările dietetice din 2015.
-
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Ceasul spune că ai făcut 10.000 de pași? Nu e chiar așa! 5 lucruri pe care NU le-ai știut despre smartwatch-ul tău
Cum să slăbești fără dietă. Trucul simplu care funcționează mereu
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
A mâncat un castravete întreg și internetul a explodat. Iată ce s-a întâmplat în corpul lui! Video VIRAL pe TikTok
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
Substanța din corp care provoacă cheaguri de sânge. Uite singurul FRUCT care o ține sub control. NU-l mănânci prea des
Cea mai bună oră să bei cafea pentru a proteja inima. O ceașcă la momentul potrivit aduce beneficii majore
Tot ce s-a spus până acum despre slăbit este greșit! De ce "mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult" nu ajută
Alimentele care nu trebuie să-ți lipsească iarna. Ce să mănânci pentru o imunitate de fier
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Adevărul șocant despre dietele antiinflamatorii. Ce funcționează cu adevărat
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.