Apa enzimatică, efect răcoritor pentru zilele toride. Cum o poți prepara acasă și ce alte beneficii are

Apa enzimatică este o apă plată pe care o poți prepara chiar acasă. Este plină de enzime.
Apa enzimatică o poți prepara acasă. Ai nevoie de apă plată și câteva fructe. Este o băutură care ne răcorește în zilele toride de vară, dar ne oferă și energie.
Ce sunt enzimele
Enzimele contribuie la accelerarea reacțiilor chimice din corpul uman. Ele sunt esențiale pentru respirație, digestia alimentelor, funcționarea mușchilor și a nervilor, printre mii de alte roluri.
Fiecare celulă din corpul uman conține mii de enzime. Enzimele oferă ajutor la facilitarea reacțiilor chimice în cadrul fiecărei celule.
Deoarece nu sunt distruse în timpul procesului, o celulă poate refolosi fiecare enzimă în mod repetat. Enzimele ajută la îndeplinirea unor funcții specifice care sunt vitale pentru funcționarea și sănătatea generală a organismului, potrivit Medical News Today.
Majoritatea enzimelor sunt proteine, deși unele sunt molecule de acid ribonucleic (ARN). Moleculele de ARN traduc informațiile din ADN și creează proteine. Fiecare celulă conține mii de enzime, care oferă un ajutor specific în tot corpul.
Enzimele ajută la reacțiile chimice care mențin o persoană sănătoasă. De exemplu, ele îndeplinesc o funcție necesară pentru metabolism, procesul de descompunere a alimentelor și băuturilor în energie.
Enzimele accelerează (catalizează) reacțiile chimice din celule. Mai exact, ele scad pragul necesar pentru a începe reacția dorită. Ele fac acest lucru prin legarea la o altă substanță cunoscută sub numele de substrat.
Ce fac enzimele
Enzimele oferă sprijin pentru multe procese importante din organism. Câteva exemple includ:
Sistemul digestiv: Enzimele ajută organismul să descompună moleculele complexe mai mari în molecule mai mici, cum ar fi glucoza, astfel încât organismul să le poată folosi ca și combustibil.
Replicarea ADN-ului: Fiecare celulă din organism conține ADN. De fiecare dată când o celulă se divide, aceasta trebuie să își copieze ADN-ul. Enzimele ajută în acest proces prin derularea spiralelor de ADN.
Enzimele hepatice: Ficatul descompune toxinele din organism. Pentru a face acest lucru, acesta utilizează o serie de enzime care facilitează procesul de distrugere a toxinelor.
Alte activități la care ajută enzimele includ:
- producția de hormoni
- reglarea celulelor
- crearea de mișcare pentru a face mușchii să se contracte
- transportarea materialelor în jurul celulei
- respirație
- transducția semnalelor
Cum funcționează enzimele
Modelul "cu cheie și lacăt" a fost propus pentru prima dată în 1894. În acest model, situsul activ al unei enzime are o formă specifică și numai substratul se potrivește în el, ca într-o încuietoare și o cheie.
Un model mai nou, modelul de potrivire indusă, ajută la luarea în considerare a reacțiilor dintre substraturi și situsurile active care nu se potrivesc exact.În acest model, situsul activ își schimbă forma pe măsură ce interacționează cu substratul. Odată ce substratul se blochează complet și se află în poziția exactă, cataliza poate începe.
Ce este apa enzimatică și cum o prepari
Dr. Laura Ene, medic nutriționist, a explicat pe pagina sa de Facebook cum putem prepara apa enzimatică. Iată care sunt combinațiile:
- portocale și kiwi
- zmeură și mentă
- afine și lime
- lămâie și castravete
- căpșuni și busuioc
- grepfruit și rozmarin
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
-
Dieta mediteraneeană poate proteja creierul de Alzheimer26.08.2025, 18:54
Îndulcitorii artificiali fac mai mult rău decât o prăjitură întreagă. Cea mai sigură variantă pentru un dulce "nevinovat"
Carnea roșie slabă curăță intestinul și inima. Cum o consumi corect
Un studiu arată că fructele uscate sunt legate de reducerea riscului de diabet de tip 2
Conform unui nou studiu surprinzător, consumul de fructe uscate este legat de reducerea riscului de diabet de tip 2.
Marea greșeală pe care ai făcut-o după ce ai vopsit ouăle de Paște. Nu vei mai face asta de acum
Marea greșeală pe care ai făcut-o după ce ai vopsit ouăle de Paște. Medicul Doru Negru atrage atenția.
Adevărul despre oțetul din murături. Elena Merișoreanu: Nu face bine la stomac. Adăugați asta în loc de oțet, ies delicioși
Rețeta minune de mic dejun care topește grăsimea. O femeie a slăbit 45 kg. Ingredientul banal de care ai nevoie
Rețeta de mic dejun ideală pentru pierderea în greutate. O femeie a slăbit 45 de kilograme cu ea.
A băut o cană cu apă caldă și lămâie zilnic. Ce s-a întâmplat după 30 de zile e uimitor
Cel mai bun aliment pentru balonare. Este mai puternic decât ananasul
Deși mulți spun că ananasul este un bun aliment anti-balonare, nu este cel mai puternic aliment cu acest efect magic.
Rețetă simplă de pepene murat. Ce beneficii are pentru digestie și imunitate
Ține cartofii în apă cu gheață 10 minute. Nu-i mai prăji fără să faci asta!
Ți-au ieșit iar cartofii moi, lipicioși sau făcuți doar pe margini? Ține-i 10 minute în apă cu gheață și vezi diferența!
Câte zile poți mânca din ouăle fierte de Paște. Medicul Doru Negru: Niciodată nu țin mai mult de atât. Ouăle fierte tari sunt indigeste
Medicul Doru Negru ne-a dezvăluit câte zile e recomandat să consumăm din ouăle fierte de Paște.
Cum să gătești cartofii corect pentru a nu crește colesterolul: greșeala pe care multă lume o face
10 smoothie-uri sub 300 de calorii fără zahăr adăugat. Răsfăț sănătos plin de vitamine și minerale
Berea cu probiotice: un nou trend sănătos. Poate fi mai sănătoasă decât credeai
Alimentul banal care șterge ridurile. E elixirul anti-ageing și reface structurile pielii
Vrei o piele luminoasă, elastică și cu mai puține riduri? Începe cu farfuria! Alimentele care reduc ridurile.
Ovăzul, desființat de medic: Unde ne-am stricat? Micul dejun era cu brânză, ouă și slănină
Medicul nutriționist desființează micul dejun cu ovăz. "Ovăzul nu este pentru oricine".
Budinca de chia, mai puternică decât orice dietă: 5 rețete delicioase. Cum să slăbești simplu și rapid
Budinca de chia - super beneficii și idei de rețete cu cele mai bune combinații. 5 rețete delicioase de budincă de chia.
8 băuturi care înlocuiesc ciocolata caldă plină de zahăr. Rețeta de care te vei îndrăgosti
Ce ascunde ciocolata caldă pe care o bei? Zahăr, calorii și... mult mai mult decât crezi. Rețete simple, delicioase și sănătoase.
De ce să mănânci leurdă cu friptura de miel. Ingredientul care stimulează secreția gastrică și nu crește colesterolul
Cu ce să mănânci carnea de miel ca să nu îți crească colesterolul.
Smoothie cald pentru imunitate. Rețeta simplă pe care o vei iubi
Rețeta de ceai antifrig pentru serile reci. Ceaiul care îți scoate frigul din oase
15 alimente care îți cresc nivelul de energie pe timpul zilei. Fără zahăr sau cafea. Cum să previi oboseala și epuizarea
Cum să reduci riscul de accident vascular cerebral cu o simplă schimbare în dietă, recomandată de un expert în nutriție
Așa reduci riscul de AVC. Un expert indică schimbarea alimentară simplă care poate face diferența.