Apa enzimatică, efect răcoritor pentru zilele toride. Cum o poți prepara acasă și ce alte beneficii are

Apa enzimatică este o apă plată pe care o poți prepara chiar acasă. Este plină de enzime.
Apa enzimatică o poți prepara acasă. Ai nevoie de apă plată și câteva fructe. Este o băutură care ne răcorește în zilele toride de vară, dar ne oferă și energie.
Ce sunt enzimele
Enzimele contribuie la accelerarea reacțiilor chimice din corpul uman. Ele sunt esențiale pentru respirație, digestia alimentelor, funcționarea mușchilor și a nervilor, printre mii de alte roluri.
Fiecare celulă din corpul uman conține mii de enzime. Enzimele oferă ajutor la facilitarea reacțiilor chimice în cadrul fiecărei celule.
Deoarece nu sunt distruse în timpul procesului, o celulă poate refolosi fiecare enzimă în mod repetat. Enzimele ajută la îndeplinirea unor funcții specifice care sunt vitale pentru funcționarea și sănătatea generală a organismului, potrivit Medical News Today.
Majoritatea enzimelor sunt proteine, deși unele sunt molecule de acid ribonucleic (ARN). Moleculele de ARN traduc informațiile din ADN și creează proteine. Fiecare celulă conține mii de enzime, care oferă un ajutor specific în tot corpul.
Enzimele ajută la reacțiile chimice care mențin o persoană sănătoasă. De exemplu, ele îndeplinesc o funcție necesară pentru metabolism, procesul de descompunere a alimentelor și băuturilor în energie.
Enzimele accelerează (catalizează) reacțiile chimice din celule. Mai exact, ele scad pragul necesar pentru a începe reacția dorită. Ele fac acest lucru prin legarea la o altă substanță cunoscută sub numele de substrat.
Ce fac enzimele
Enzimele oferă sprijin pentru multe procese importante din organism. Câteva exemple includ:
Sistemul digestiv: Enzimele ajută organismul să descompună moleculele complexe mai mari în molecule mai mici, cum ar fi glucoza, astfel încât organismul să le poată folosi ca și combustibil.
Replicarea ADN-ului: Fiecare celulă din organism conține ADN. De fiecare dată când o celulă se divide, aceasta trebuie să își copieze ADN-ul. Enzimele ajută în acest proces prin derularea spiralelor de ADN.
Enzimele hepatice: Ficatul descompune toxinele din organism. Pentru a face acest lucru, acesta utilizează o serie de enzime care facilitează procesul de distrugere a toxinelor.
Alte activități la care ajută enzimele includ:
- producția de hormoni
- reglarea celulelor
- crearea de mișcare pentru a face mușchii să se contracte
- transportarea materialelor în jurul celulei
- respirație
- transducția semnalelor
Cum funcționează enzimele
Modelul "cu cheie și lacăt" a fost propus pentru prima dată în 1894. În acest model, situsul activ al unei enzime are o formă specifică și numai substratul se potrivește în el, ca într-o încuietoare și o cheie.
Un model mai nou, modelul de potrivire indusă, ajută la luarea în considerare a reacțiilor dintre substraturi și situsurile active care nu se potrivesc exact.În acest model, situsul activ își schimbă forma pe măsură ce interacționează cu substratul. Odată ce substratul se blochează complet și se află în poziția exactă, cataliza poate începe.
Ce este apa enzimatică și cum o prepari
Dr. Laura Ene, medic nutriționist, a explicat pe pagina sa de Facebook cum putem prepara apa enzimatică. Iată care sunt combinațiile:
- portocale și kiwi
- zmeură și mentă
- afine și lime
- lămâie și castravete
- căpșuni și busuioc
- grepfruit și rozmarin
-
Cine sunt pacienții care au nevoie de statine12.10.2025, 22:01
-
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
Berea cu probiotice: un nou trend sănătos. Poate fi mai sănătoasă decât credeai
Cum faci o maioneză care nu se taie niciodată
Scapă de mirosul de ceapă de pe mâini. 3 trucuri pe care trebuie să le încerci
Cum faci să dispară mirosul de ceapă de pe mâini. Iată câteva trucuri și sfaturi practice.
Cel mai simplu sirop naturist pentru imunitate. 3 ingrediente din bucătăria ta
Ce sunt striațiile albe de pe pieptul de pui. Cum alegi carnea de calitate
Ce înseamnă, de fapt, "bio"? Detaliul nespus despre stilul de viață eco. Degeaba dacă tot umpli coșul de gunoi
Brânza și iaurtul provoacă insomnie și vise urâte. Semnul subtil că ai intoleranță la lactoză
Nu mai arunca bananele înnegrite. 4 lucruri simple și rapide pe care le poți face. Nu te așteptai la asta
Budinca de chia, mai puternică decât orice dietă: 5 rețete delicioase. Cum să slăbești simplu și rapid
Budinca de chia - super beneficii și idei de rețete cu cele mai bune combinații. 5 rețete delicioase de budincă de chia.
Fibrele alimentare: cheia prevenției cancerului. Descoperirea care schimbă regulile nutriției
Rețetă simplă de pepene murat. Ce beneficii are pentru digestie și imunitate
Greșeala pe care o faci când pui sare pe mâncare. Obiceiul transformă mâncarea în otravă: Nu e folosită așa cum trebuie
Rețeta de ceai antifrig pentru serile reci. Ceaiul care îți scoate frigul din oase
Beneficiile ascunse ale oțetului din cidru de mere. Promovează pierderea în greutate și ai grijă de inimă, piele și glicemie
Murăturile, iaurtul și chefirul: cum îți transformă imunitatea în câteva zile
Alimentele fermentate sunt "super-eroii" care îți întăresc imunitatea și te feresc de virusuri.
Ingredientul care frăgezeşte orice tip de carne. Secretul pe care trebuie să-l încerci
Acesta este secretul pentru o carne fragedă și delicioasă. Oricine poate încerca această tehnică ce are rezultate remarcabile.
Ai pus murături anul acesta? Cât timp trebuie să aștepți până să le mănânci, de fapt. Cum știi că murăturile sunt gata
Pate de năut cu legume prăjite: rețetă simplă din 5 ingrediente. Cum faci cel mai bun pate de post
Pate de năut cu legume prăjite - cel mai bun pate de post. Rețeta simplă și rapidă din 4 ingrediente banale.
Folosești ulei de măsline? Ce se întâmplă în corpul tău după câteva zile
Când adaugi sarea în tocănițe sau ciorbe: la început sau la mijloc? Greșeala pe care ai făcut-o
Când pui sarea în tocănițe sau ciorbe - la mijlocul gătitului sau la început? Greșeala pe care o fac mulți.
Cum să reduci riscul de accident vascular cerebral cu o simplă schimbare în dietă, recomandată de un expert în nutriție
Așa reduci riscul de AVC. Un expert indică schimbarea alimentară simplă care poate face diferența.
Rețeta preferată a lui Ion Iliescu. Atât de simplă, dar ar putea fi secretul longevității lui
Cum să ții țânțarii la distanță. Trucuri care sigur funcționează
Cele 4 trucuri care țin țânțarii departe de tine și de casa ta.