Cele mai sănătoase fructe uscate: formează globule roșii, au vitamina C, ajută digestia și cresc imunitatea
Sfaturi utile pentru consumul de fructe uscate. Care sunt cele mai sănătoase fructe uscate și de ce.
Cât de sănătoase sunt friteuzele. Ce nu știai despre electrocasnicele care te scurtează timpul de preparare a alimentelor.
Cât de sănătoase sunt friteuzele. Mulți dintre noi folosim friteuzele pentru a prepara cartofii prăjiți și nu numai. Friteuzele cu aer sunt noile modele de electrocasnice care promit că sunt mult mai sănătoase, nefiind nevoie să adăugați ulei. Dar, totuși, aceste aparate de bucătărie gătesc mâncarea într-un mod mai sănătos decât friteuzele tradiționale?
Friteuzele de aer par destul de miraculoase. Umpleți un coș cu mâncare, îl introduceți în dispozitiv și, după ce apăsați câteva butoane și aveți cartofii care sunt crocanți la exterior, dar încă fragezi la interior fără a fi nevoie de prea mult ulei.
Dar, în ciuda numelui lor, friteuzele de aer nu "prăjesc" mâncarea, în sine. Acestea lucrează prin "pulverizarea aerului cald în jurul materiilor prime pentru a promova contactul uniform dintre picăturile alimentare și de ulei în aer cald".
Vezi și: Maioneza, bogată în vitamine și nutrienți. Ce avantaje ai dacă o consumi
Cu alte cuvinte, fluxul de aer, combinat cu temperaturi de aproximativ 175 de grade până la 200 de grade Celsius, curăță stratul exterior fără a usca centrul. Deci, spre deosebire de friteuzele clasice, care se bazează pe scufundarea alimentelor în ulei sfârâit, friteuzele de aer funcționează prin circulația rapidă și uniformă a aerului cald.
Cu toate acestea, în timp ce aproape orice poate fi prăjit în friteuzele clasice, același lucru nu este valabil și pentru friteuzele de aer. De exemplu, friteuzele de aer nu se descurcă bine cu alimentele cu umiditate ridicată, cum ar fi brânza, potrivit Health.
Prin urmare, este posibil să nu puteți utiliza friteuza cu aer cald ca alternativă la prăjirea profundă pentru absolut totul. În schimb, alimentele care pot fi preparate în friteuza cu aer sunt:
- Tofu
- Semințe de dovleac
- Pui
- Legume cu conținut ridicat de amidon
În general, friteuzele de aer pot fi o metodă sănătoasă de gătit în comparație cu friteuzele clasice. Atunci când se utilizează o friteuză cu aer, alimentele sunt de obicei mai slabe în grăsimi. Autorii unui articol din 2019 au remarcat că "procesul de prăjire cu ajutorul aerului permite prepararea unui produs care are un conținut scăzut de grăsimi".
Cu alte cuvinte, alimentele gătite într-o friteuză de aer pot include scăderea nivelului de grăsime.
Friteuzele de aer, de asemenea, pot reduce caloriile, deoarece acestea necesită semnificativ mai puțin ulei. De exemplu, alimentele prăjite cu aer pot avea nevoie doar de o linguriță de ulei. În schimb, doar o lingură de ulei absorbită în alimente în timpul prăjirii în friteuzele clasice adaugă aproximativ 120 de calorii.
Alimentele prăjite în profunzime conțin cantități mari de acrilamidă - o substanță formată atunci când carbohidrații sunt încălziți la temperaturi ridicate - care este legată de bolile de inimă, potrivit unui studiu din 2021.
Acrilamida este clasificată ca fiind "anticipată în mod rezonabil a fi un cancerigen uman", pe baza studiilor pe animale care au constatat că aceasta poate duce la cancer.
Vestea bună este că friteuzele de aer par să producă cantități mai mici de acrilamidă. De fapt, cercetătorii au descoperit că puiul prăjit cu aer a redus formarea acrilamidei în comparație cu puiul prăjit în friteuza clasică.
Uleiul folosit în friteuzele clasice poate elibera anumiți compuși toxici, mai ales atunci când acesta este utilizat des. În plus, atunci când uleiurile comestibile sunt reîncălzite iar și iar, calitatea se degradează. În acest caz și alimentele sunt afectate. Pot chiar să își piardă capacitatea antioxidantă.
Antioxidanții pot ajuta la întârzierea sau prevenirea unor cazuri de deteriorare a celulelor. Consumul de alimente cu mai puțini antioxidanți și produse secundare mai dăunătoare compromite sistemul de apărare antioxidant al organismului, crescând astfel riscul de îmbolnăvire. De asemenea, ar putea provoca inflamația vaselor de sânge (care reduce fluxul de sânge) și hipertensiune arterială.
O friteuză cu aer poate fi un mare plus pentru bucătăria ta dincolo de a fi o alternativă mai sănătoasă la o friteuză clasică. Folosind o friteuză de aer pentru a găti mâncarea poate fi o modalitate sănătoasă. Aparatul vă poate ajuta să vă gestionați greutatea și să reduceți substanțele chimice sau compușii care ar putea rezulta din alimentele cu prăjire profundă.
Sfaturi utile pentru consumul de fructe uscate. Care sunt cele mai sănătoase fructe uscate și de ce.
Când pui sarea în tocănițe sau ciorbe - la mijlocul gătitului sau la început? Greșeala pe care o fac mulți.
Așa reduci riscul de AVC. Un expert indică schimbarea alimentară simplă care poate face diferența.
De ce să faci gargară cu sare și apă caldă: un truc simplu pentru sănătatea gâtului.
Alimentele fermentate sunt "super-eroii" care îți întăresc imunitatea și te feresc de virusuri.
Vrei o piele luminoasă, elastică și cu mai puține riduri? Începe cu farfuria! Alimentele care reduc ridurile.
Acesta este secretul pentru o carne fragedă și delicioasă. Oricine poate încerca această tehnică ce are rezultate remarcabile.
Budinca de chia - super beneficii și idei de rețete cu cele mai bune combinații. 5 rețete delicioase de budincă de chia.
Ce să bei dacă ai glicemia ridicată. 5 bături extraordinare pentru persoanele cu glicemie crescută.
Asta se întâmplă dacă congelezi fructele și legumele. Răspunsul medicilor te va pune pe gânduri.
Pate de năut cu legume prăjite - cel mai bun pate de post. Rețeta simplă și rapidă din 4 ingrediente banale.
Ți-au ieșit iar cartofii moi, lipicioși sau făcuți doar pe margini? Ține-i 10 minute în apă cu gheață și vezi diferența!
Pune o lămâie tăiată în dormitor înainte de culcare și vezi ce se întâmplă peste noapte. Rezultatul de va uimi!
De ce această băutură japoneză a cucerit generația tânără. Iată cum o poți prepara corect și ce beneficii are pentru sănătate.