EXCLUSIV Friptura și cârnații, cum se gătesc corect. Greșeala pe care ai făcut-o până acum. Ce să faci să-ți iasă friptura FRAGEDĂ pentru Crăciun

Cum se gătesc corect friptura și cârnații. Cum pregătești o friptură fragedă și care e secretul pentru masa de Crăciun.
Sărbătorile de iarnă sunt la câteva zile distanță, iar gospodinele au început deja să-și facă planul pentru preparatele pe care le vor pune pe masă.
Pe lângă celebrele salate și aperitive și nelipsitele sarmale, de pe masă nu lipsește și friptura din carne de porc cu cârnați.
De aceea, medicul nutriționist Anca Hâncu ne-a explicat cum se prepară corect friptura și cârnații pentru a nu se depune și pentru a nu ne face probleme de Crăciun sau Revelion.
“Friptura de porc poate fi găsită la cuptor, cu o cantitate mică de ulei și cu vin, asta dându-i o savoare deosebită.
Cârnații pot fi făcuți tot la cuptor, sau fierți, și mai puțin prăjiți, pentru că nu sunt atât de sănătoși.
Au dovedit studii, chiar studiul ORO efectuat în România, o prevalență ridicată a obezității și a supraponderii la persoanele care mănâncă prăjeli în cantitate mare.
Conform datelor studiului ORO, consumul a mai mult de trei mese pe zi, bogate cantitativ, mesele consistente după ora 21:00; precum și consumul unor cantități mari de alimente la interval mai mic de o oră față de masa precedentă sunt asociate cu obezitatea.
Inclusiv mesele noaptea, consumul de untură, consumul alimentelor prăjite, sunt asociate cu creșterea în greutate.
Mesele bogate de sărbători predispun românii la supraalimentație ducând ulterior la diverse probleme de sănătate, de aceea medicii nutriționiști recomandă consumul mâncărurilor cu măsură și combinația preparatelor tradiționale cârnați, lebărul, șorici, jumări, șunculiță, friptură de porc, sarmale cu legume și zarzavaturi, acestea din urmă reprezentând două treimi din farfuria cu mâncare.
Aș recomanda asezonarea preparatelor din carne, din această perioadă, cu salată de sfeclă sau cu legume.
Cât se poate, nu neapărat cu cartofi, pentru că avem timp pentru cartofi tot anul. Încercați să aduceți alimente și din grupa legumelor și din grupa salatelor pe lângă toate bunătățile cu carne pe care doriți să le mâncați", a precizat dr. Anca Hâncu, pentru DC Medical.
BONUS: Friptura fragedă, rețeta lui chef Nicolai Tand. Secretul pentru masa de Crăciun
Celebrul bucătar NIcolai Tand a dezvăluit secretul unei fripturi fragede pentru masa de Crăciun sau Revelion.
Friptura fragedă - Ingrediente
- 1 bucată mare de piept de porc (porchetta)
- 1 legătură de mărar proaspăt
- 1 legătură de salvie proaspătă
- 1 legătură de pătrunjel proaspăt
- 1 legătură de cimbru proaspăt
- 150 ml vin de Porto
- Ulei
- Sare
- Piper
Friptura fragedă - Mod de preparare:
- Se condimentează pieptul de porc bine cu sare și piper
- Se stropește cu vin de Porto
- Se lasă deoparte pentru ca aromele vinului, sarea și piperul să pătrundă în carne
- Între timp, verdeața se spală bine și se pune într-un blender
- Se adaugă puțin ulei de măsline, aproximativ o linguriță și se pasează totul
- Carnea se unge bine cu această pastă de verdețuri, se rulează strâns și se leagă temeinic cu sfoară alimentară
- Se lasă puțin la marinat aproximativ 30 de minute, apoi se îmbracă în folie de aluminiu
- Se pune la gătit în cuptor, la foc potrivit, timp de aproximativ 3 ore
- La final, se desface folia și se mai lasă să capete o crustă rumenă, apoi se scoate și se lasă la odihnit
- Se porționează și se servește cu garnitura preferată.
Poftă bună!
TREBUIE SĂ ȘTII ASTA:
-
Cine sunt pacienții care au nevoie de statine12.10.2025, 22:01
-
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
Boala varicoasă, simptome și cauze. Semnul banal care trimite femeile la medic. Dr. Anca Chitic: Consecințele sunt grave
Liderul neurochirurgiei europene, impresionat de rezidenții români: Sunt dornici să învețe și vor să devină excelenți!
Când se optează pentru fertilizarea in vitro în locul inseminării artificiale. Dr. Lucia Luchian: Șanse de reușită diferite
Prevenția, investiția esențială pentru viitorul sănătății în România. Iulian Trandafir: Este o chestiune de educare a oamenilor
Istoria medicinei în Evul Mediu românesc, între vraci, moașe și bărbieri
Conf. univ. dr. Lucia Stănculeanu explică de ce tratamentul cancerului trebuie personalizat pentru fiecare pacient
Metode terapeutice pentru cancer, explicate de dr. Lucia Stănculeanu. Opțiuni în funcție de stadiul bolii
Testul simplu care pune diagnosticul de boală varicoasă
Cum afectează hormonii sănătatea inimii. Boala cardiacă carcinoidă: complicația silențioasă care atacă valvele inimii
Testele genetice, rol în personalizarea tratamentului oncologic. Conf. dr. Viorica Rădoi: Facem plan de screening. Diagnostic precoce. Dr. Eduard Dănăilă: Sunt gratuite
Un simplu test îți poate dezvălui riscul de cancer cu ani înainte ca boala să apară. Se poate face gratuit.
Biopsia lichidă, rol în diagnosticul și supravegherea dinamică a cancerului
Ce nu ți-a spus nimeni despre biopsia clasică. Adevărul care te va surprinde.
Radiografia sistemului medical. Ce vrea ministerul și care sunt așteptările cadrelor medicale
Pericolul invizibil al sezonului cald. La ce să fii atent dacă mergi la mare sau piscină
Limfedemul, complicația ascunsă după operația de cancer mamar. Ramona Schenker: Invalidantă pentru paciente
Medicina cu patru P-uri, aplicată în oncologie. Dr. Eduard Dănăilă (SANADOR): Personalizată, predictivă, preventivă și participativă
Acesta este tratamentul care elimină cancerul. Funcționează în cazul fiecărui pacient și este folosit și în România.