EXCLUSIV Friptura și cârnații, cum se gătesc corect. Greșeala pe care ai făcut-o până acum. Ce să faci să-ți iasă friptura FRAGEDĂ pentru Crăciun

Cum se gătesc corect friptura și cârnații. Cum pregătești o friptură fragedă și care e secretul pentru masa de Crăciun.
Sărbătorile de iarnă sunt la câteva zile distanță, iar gospodinele au început deja să-și facă planul pentru preparatele pe care le vor pune pe masă.
Pe lângă celebrele salate și aperitive și nelipsitele sarmale, de pe masă nu lipsește și friptura din carne de porc cu cârnați.
De aceea, medicul nutriționist Anca Hâncu ne-a explicat cum se prepară corect friptura și cârnații pentru a nu se depune și pentru a nu ne face probleme de Crăciun sau Revelion.
“Friptura de porc poate fi găsită la cuptor, cu o cantitate mică de ulei și cu vin, asta dându-i o savoare deosebită.
Cârnații pot fi făcuți tot la cuptor, sau fierți, și mai puțin prăjiți, pentru că nu sunt atât de sănătoși.
Au dovedit studii, chiar studiul ORO efectuat în România, o prevalență ridicată a obezității și a supraponderii la persoanele care mănâncă prăjeli în cantitate mare.
Conform datelor studiului ORO, consumul a mai mult de trei mese pe zi, bogate cantitativ, mesele consistente după ora 21:00; precum și consumul unor cantități mari de alimente la interval mai mic de o oră față de masa precedentă sunt asociate cu obezitatea.
Inclusiv mesele noaptea, consumul de untură, consumul alimentelor prăjite, sunt asociate cu creșterea în greutate.
Mesele bogate de sărbători predispun românii la supraalimentație ducând ulterior la diverse probleme de sănătate, de aceea medicii nutriționiști recomandă consumul mâncărurilor cu măsură și combinația preparatelor tradiționale cârnați, lebărul, șorici, jumări, șunculiță, friptură de porc, sarmale cu legume și zarzavaturi, acestea din urmă reprezentând două treimi din farfuria cu mâncare.
Aș recomanda asezonarea preparatelor din carne, din această perioadă, cu salată de sfeclă sau cu legume.
Cât se poate, nu neapărat cu cartofi, pentru că avem timp pentru cartofi tot anul. Încercați să aduceți alimente și din grupa legumelor și din grupa salatelor pe lângă toate bunătățile cu carne pe care doriți să le mâncați", a precizat dr. Anca Hâncu, pentru DC Medical.
BONUS: Friptura fragedă, rețeta lui chef Nicolai Tand. Secretul pentru masa de Crăciun
Celebrul bucătar NIcolai Tand a dezvăluit secretul unei fripturi fragede pentru masa de Crăciun sau Revelion.
Friptura fragedă - Ingrediente
- 1 bucată mare de piept de porc (porchetta)
- 1 legătură de mărar proaspăt
- 1 legătură de salvie proaspătă
- 1 legătură de pătrunjel proaspăt
- 1 legătură de cimbru proaspăt
- 150 ml vin de Porto
- Ulei
- Sare
- Piper
Friptura fragedă - Mod de preparare:
- Se condimentează pieptul de porc bine cu sare și piper
- Se stropește cu vin de Porto
- Se lasă deoparte pentru ca aromele vinului, sarea și piperul să pătrundă în carne
- Între timp, verdeața se spală bine și se pune într-un blender
- Se adaugă puțin ulei de măsline, aproximativ o linguriță și se pasează totul
- Carnea se unge bine cu această pastă de verdețuri, se rulează strâns și se leagă temeinic cu sfoară alimentară
- Se lasă puțin la marinat aproximativ 30 de minute, apoi se îmbracă în folie de aluminiu
- Se pune la gătit în cuptor, la foc potrivit, timp de aproximativ 3 ore
- La final, se desface folia și se mai lasă să capete o crustă rumenă, apoi se scoate și se lasă la odihnit
- Se porționează și se servește cu garnitura preferată.
Poftă bună!
TREBUIE SĂ ȘTII ASTA:
-
-
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
Pericolul invizibil al sezonului cald. La ce să fii atent dacă mergi la mare sau piscină
Biopsia lichidă, tehnica ce poate salva mii de vieți în lupta cu cancerul
Marele avantaj al colonoscopiei. Cât de des se recomandă. Dr. Eliza Gangone (SANADOR) explică
Transplantul hepatic, etape. Dr. Dragoș Romanescu: Operație foarte dificilă
Videocapsula digestivă, investigație modernă, dar cu indicații limitate. Dr. Răzvan Iacob: Trebuie administrată cu mult discernământ
Cancerul care se poate moșteni. Dr. Eliza Gangone (SANADOR), avertisment pentru părinți
Cum aleg medicii tratamentul care îți poate salva viața în cancer
Bolile inflamatorii intestinale, tot mai frecvente. Dr. Răzvan Iacob: Extrem de important să le putem diagnostica corespunzător
Dr. Oana Dolofan spune cu ce afecțiuni severe se confundă durerea de stomac
Oxigenul: leac sau pericol? Cum devine, paradoxal, armă împotriva bolilor grave
Câte scaune pe zi e normal să ai? Primul semn că ești constipat
Dermatita atopică NU e o formă de alergie. Dr. Alin Nicolescu: Provoacă astm sau rinită
Sănătatea, între tratament și prevenție. Cătălin Radu: O populație educată corespunzător va înțelege și importanța sănătății
Spitalele, evaluate de noi inspectori. Mesajul care poate duce la demiteri
Boala varicoasă, simptome și cauze. Semnul banal care trimite femeile la medic. Dr. Anca Chitic: Consecințele sunt grave
Violența în cuplu, o realitate complexă și adesea ascunsă. Bogdana Fati: Acestea sunt semnele
Cât costă medicamentele în România. Cătălin Radu (Bristol Myers Squibb România): Nivel minim
Când poți face a doua procedură FIV, dacă prima nu a ieșit. Lucia Luchian, vești bune pentru cupluri
Spitalele primesc mai mulți bani pentru salarii decât pentru tratamente. Conf. univ. dr. Horațiu Moldovan: Nu se încurajează munca
Medicina cu patru P-uri, aplicată în oncologie. Dr. Eduard Dănăilă (SANADOR): Personalizată, predictivă, preventivă și participativă
Acesta este tratamentul care elimină cancerul. Funcționează în cazul fiecărui pacient și este folosit și în România.