Găluște cu prune: rețeta de gomboți ca la bunica. Cum să le faci super delicioase și moi

Pentru acele zile în care îți este dor de copilărie sau vrei să prepari ceva delicios, rețeta de găluște cu prune este mereu la îndemână.
Ai nevoie de următoarele ingrediente:
700 g cartofi albi vechi făinoşi
150 – 160 g făină
2 ouă medii
50 – 60 g griș
1 vârf cuţit sare
180 g pesmet (pt tăvălit)
cca 70 -75 g zahăr (pt tăvălit)
40 g unt (pt pesmet)
6 prune
2-3 linguri zahăr (pt prune)
Mod de preparare:
Spală prunele, şterge-le bine şi taie-le în jumătăţi. Pune-le într-o farfurie şi pudrează-le cu 2-3 linguri de zahăr. Apoi spală cartofii şi pune-i la fiert întregi, fără să-i cureți sau tai. Fierbe cartofii la foc mic, scoate-i din apă și lasă-i să se răcească.
Între timp, topește untul într-o tigaie antiaderentă, la foc mic, şi adaugă pesmetul. Rumenește-l pentru câteva minute. Când capătă o culoare aurie, stinge focul şi adaugă zahărul. Amestecă bine şi lasă-l să se răcească complet.
După ce s-au răcit, curăţă cartofii şi dă-i prin răzătoarea cu găuri mici. Adaugă ouăle, sarea, făina şi grișul. Amestecă. Consistența aluatului trebuie să fie uşor lipicioasă.
Pentru aluat, urmează acești pași: Umple o oală cu apă şi pune-o la fiert. În momentul în care începe să fiarbă, adaugă 1 lingură cu ulei şi ½ linguriţă de sare.
Cu mâinile ude rupe bucăţele din aluat şi turtește-le. Pune în centrul fiecăreia câte o jumătate de prună, apoi închide aluatul şi dă-i o formă de găluşcă. Aşază găluştele cu prune formate pe un platou întins, udat cu apă. Pune găluştele în oală, câte 3-4 deodată, şi fierbe-le până când se ridică singure la suprafaţă. Nu pune foarte multe găluşte deodată la fiert, pentru că se pot lipi între ele. Scoate-le cu o paletă cu găuri şi pune-le direct în tigaia cu pesmet. Rotește-le pe toate părţile, astfel încât să fie perfect învelite în pesmet.
Prunele, efecte benefice pentru sănătate
Cercetătorii de la Texas University au descoperit că prunele modifică în mod favorabil compoziția microbiană din colon, prevenind formarea legiunilor precanceroase. Studiul sugerează că prunele uscate, consumate frecvent, ar putea ajuta la reducerea riscului de cancer de colon.
Deoarece sunt bogate în fibre, prunele reduc timpul de tranzit al scaunului în colon, ceea ce poate proteja colonul și poate reduce riscul de cancer, potrivit unui alt studiu.
Prunele se pot lipi de acizii biliari, inclusiv de cei care favorizează cancerul, ajutând la îndepărtarea lor din corp.
Extractele de prune induc moartea celulară a celulelor canceroase ale colonului, potrivit cercetătorilor japonezi.
Dietele care conțin prune uscate pot reduce anumiți factori de risc de cancer de colon, arată un studiu publicat în Cancer Nutrition.
Datorită conținutului ridicat de antioxidanți, prunele uscate pot ajuta la reducerea daunelor oxidative asociate apariției cancerului.
Până în prezent, nu au existat studii la om care să arate efectele consumului de prune asupra riscului de cancer, dar acest număr tot mai mare de dovezi de laborator sugerează că acestea ar putea avea un rol important în prevenția cancerului de colon.
-
-
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
Budinca de chia, mai puternică decât orice dietă: 5 rețete delicioase. Cum să slăbești simplu și rapid
Budinca de chia - super beneficii și idei de rețete cu cele mai bune combinații. 5 rețete delicioase de budincă de chia.
Alimentul banal care șterge ridurile. E elixirul anti-ageing și reface structurile pielii
Vrei o piele luminoasă, elastică și cu mai puține riduri? Începe cu farfuria! Alimentele care reduc ridurile.
Un studiu arată că fructele uscate sunt legate de reducerea riscului de diabet de tip 2
Conform unui nou studiu surprinzător, consumul de fructe uscate este legat de reducerea riscului de diabet de tip 2.
Ai peste 40 de ani? Iată de ce trebuie să bei apă cu castravete în fiecare dimineață
Brânza și iaurtul provoacă insomnie și vise urâte. Semnul subtil că ai intoleranță la lactoză
Cel mai simplu sirop naturist pentru imunitate. 3 ingrediente din bucătăria ta
Cum se fierb pastele, de fapt. Greșeala pe care ai făcut-o mereu. Să nu mai faci asta niciodată
9 alimente ieftine care stimulează creierul. Nu costă mai mult de 10 lei
Alimente accesibile care îți pot îmbunătăți sănătatea creierului. Cele 9 opțiuni eficiente sub 10 lei.
Supă de pui CLARĂ. De ce îți iese supa albă, galbenă sau tulbure? De ce să pui albuș de ou. Trucul genial care îți repară supa de pui
Marea greșeală pe care ai făcut-o după ce ai vopsit ouăle de Paște. Nu vei mai face asta de acum
Marea greșeală pe care ai făcut-o după ce ai vopsit ouăle de Paște. Medicul Doru Negru atrage atenția.
De ce să mănânci leurdă cu friptura de miel. Ingredientul care stimulează secreția gastrică și nu crește colesterolul
Cu ce să mănânci carnea de miel ca să nu îți crească colesterolul.
Rețeta de smoothie care te dezumflă după masa de Paște. Iți dă energie rapid și reglează tranzitul intestinal
Rețetă de smoothie sănătos după masa de Paște.
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Ce se întâmplă dacă bei prea multă apă cu lămâie sau limonadă
Efectele negative ale apei cu lămâie. Ce se întâmplă dacă bei prea multă apă cu lămâie sau prea multă limonadă.
Uită de cafea! Aceste 5 băuturi îți vor da mai multă energie, fără efecte secundare
Ingredientul care frăgezeşte orice tip de carne. Secretul pe care trebuie să-l încerci
Acesta este secretul pentru o carne fragedă și delicioasă. Oricine poate încerca această tehnică ce are rezultate remarcabile.
Dieta cu murături: cum să slăbești rapid și să îți crești imunitatea. Un singur castravete are doar 10 calorii
Probiotice și prebiotice explicate simplu: de ce ai nevoie de ambele?
Chai Latte: ce este și de ce ar trebui să îl bei în fiecare dimineață, conform studiilor medicale
Care este diferența dintre laptele degresat și laptele light?
Crezi că știi ce bei? Adevărul despre laptele "light" vs. laptele "degresat" te va face să citești etichetele de acum.
Fructele și legumele congelate, beneficii. Dr. Bogdan Pascu: Au o densitate nutritivă mai mare
Asta se întâmplă dacă congelezi fructele și legumele. Răspunsul medicilor te va pune pe gânduri.
Câte zile poți mânca din ouăle fierte de Paște. Medicul Doru Negru: Niciodată nu țin mai mult de atât. Ouăle fierte tari sunt indigeste
Medicul Doru Negru ne-a dezvăluit câte zile e recomandat să consumăm din ouăle fierte de Paște.