Leguma cu cel mai puternic efect anti-cancer. De ce să pui piper peste ea, de fiecare dată când o mănânci. Nutriționist: Va încurajez să faceți asta, merită!

Această legumă conține mai puternic efect anti-cancerigen. De ce trebuie să pui piper peste această legumă. Rețeta genială pe care trebuie să o încerci
Medicul nutriționist Alina Lăcătuș a dezvăluit leguma care are cel mai puternic efect anti-cancerigen. Această legumă, chiar dacă nu este atât de iubită de români, este o sursă excelentă de vitamine C și K, precum și de fibre, potasiu, fier și multe alte minerale și vitamine.
În plus, conține antioxidanți puternici, cum ar fi sulforafanul și luteina, care pot ajuta la reducerea stresului oxidativ și la combaterea efectelor radicalilor liberi în organism.
"Dincolo de vitaminele si mineralele pe care le contine, este un aliment special prin fitonutritentii sai.
Este leguma care contine cea mai mare cantitate de glucorafan, din care se produce sulforafanul, care este fitonutrientul cu cel mai puternic efect anticancerigen.
De asemenea, sulforafanul intervine in detoxifierea ficatului si in incetinerea proceselor biochimice care au legatura cu imbatranirea noastra. Sunt cateva detalii importante la care e nevoie sa fim atenti ca sa beneficiem de acest sulforafan", a scris medicul nutriționist Alina Lăcătuș pe pagina sa de Facebook.
Foto: Freepik
De ce să pui piper pe această legumă
Este vorba despre o leguma "nu tocmai iubita si anume: broccoli. Trebuie sa recunosc ca nici eu nu sunt fan broccoli, dar am gasit combinatii care il includ si care sunt pe placul meu, ceea ce va incurajez si pe voi sa faceti. Merita!", a spus medicul.
"Glucorafanul se converteste in sulforafan doar in prezenta unei enzime, numita mirozinaza. Aceasta enzima se activeaza in momentul in care taiem sau mestecam broccoli.
Prin fierbere sau gatire mirozinaza se distruge.
Din acest motiv e nevoie sa taiam broccoli in buchetele cat mai mici si sa-l lasam timp de minim 10 minute pe tocator (optim 40 minute) inainte de a il gati.
O sursa de mirozinaza sunt si boabele de mustar. Deci daca le adaugam in procesul de gatire vom obtine mai mult sulforafan.
Un alt condiment important este piperul.
Când adaugi piper la preparatele cu broccoli, piperina din acest condiment are rolul să intensifice absorbția sulforafanului în organism", a mai scris medicul nutriționist.
Rețeta genială pe care trebuie să o încerci
"Reteta cu broccoli pe care v-o recomand am preparat-o in felul urmator:
Foto: Freepik @sosiukin
- mai intai am pregatit broccoli (aprox 300 g) cum v-am spus mai sus.
- apoi am taiat wedges 5 cartofi (aprox 500 g), i-am amestecat cu 1 lingura de ulei de masline, mix de verdeturi italienesti (rozmarin, oregano, piper), sare si i-am pus la cuptor, la 180 grade, 20 min.
- am amestecat 250 g naut fiert cu acelasi mix de verdeturi italienesti, piper si boia
- am adaugat broccoli si nautul peste cartofi, le-am amestecat si le-am lasat la cuptor 15-20 minute.
Peste portia mea am am presarat (pentru completarea proteinelor, dar si pentru gust) 30 g seminte de dovleac coapte si 3 linguri de sos tzatziki facut din iaurt grecesc 2% grasime, castravete fabio, usturoi si marar.
A fost un deliciu!
* În cazul în care aveți afecțiuni medicale diagnosticate sau probleme de sănătate, vă recomand cu tărie să consultați întotdeauna un medic înainte de a urma sfaturi, diete sau rețete găsite pe internet. Informațiile obținute online sunt generale și nu trebuie considerate înlocuitoare pentru un plan alimentar personalizat oferit de un profesionist medical calificat", a conchis medicul Alina Lăcătuș.
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
-
Otrava pe care o conțin rujurile. Ce trebuie să știi12.10.2025, 12:29
Smoothie cald pentru imunitate. Rețeta simplă pe care o vei iubi
De ce să pui lămâie în cafea. Trucul care îți transformă diminețile. 3 motive pe care le vei adora
Este ceva nemaipomenit să începi ziua cu o cană de cafea bună. Dar iată de ce să pui puțină lămâie în cafea.
De ce te doare capul după ce bei un pahar de vin. Ce ascunde vinul roșu și de ar putea fi periculos
Lucrul pe care trebuie să îl știi înainte să mai mânânci ardei copți. Ce se întâmplă în corp când îi consumi
Ce se întâmplă în corp atunci când mănânci ardei copți. Detaliul pe care trebuie să-l știi înainte să mai consumi ardei copți.
Carnea roșie slabă curăță intestinul și inima. Cum o consumi corect
Supa de pui: remediul tradițional al bunicilor pentru răceală. Cum ajută sistemul imunitar
Budinca de chia, mai puternică decât orice dietă: 5 rețete delicioase. Cum să slăbești simplu și rapid
Budinca de chia - super beneficii și idei de rețete cu cele mai bune combinații. 5 rețete delicioase de budincă de chia.
Probiotice și prebiotice explicate simplu: de ce ai nevoie de ambele?
Clătite cu banane și nuci: rețetă. Le poți face în 10 minute. E desertul iernii
Clătite cu banane și nuci: rețetă. Un desert rapid pentru weekendurile de iarnă. Trebuie să-l încerci.
Ce se întâmplă dacă mănânci zilnic ouă. Oul, sursă excelentă de proteine și vitamine esențiale
Murăturile, iaurtul și chefirul: cum îți transformă imunitatea în câteva zile
Alimentele fermentate sunt "super-eroii" care îți întăresc imunitatea și te feresc de virusuri.
Ai pus murături anul acesta? Cât timp trebuie să aștepți până să le mănânci, de fapt. Cum știi că murăturile sunt gata
Matcha Latte: băutura verde care a cucerit generația tânără. Cum te ajută să slăbești. Așa se prepară corect
De ce această băutură japoneză a cucerit generația tânără. Iată cum o poți prepara corect și ce beneficii are pentru sănătate.
Murături fără conservanți: rețeta simplă de făcut acasă. Ai nevoie de 5 ingrediente banale
Când adaugi sarea în tocănițe sau ciorbe: la început sau la mijloc? Greșeala pe care ai făcut-o
Când pui sarea în tocănițe sau ciorbe - la mijlocul gătitului sau la început? Greșeala pe care o fac mulți.
Ce înseamnă, de fapt, "bio"? Detaliul nespus despre stilul de viață eco. Degeaba dacă tot umpli coșul de gunoi
Crumble cu prune, desertul de toamnă pe care nu trebuie să-l ratezi
Uită de cafea! Aceste 5 băuturi îți vor da mai multă energie, fără efecte secundare
Ingredientul care întărește murăturile. Sofia Vicoveanca: Este nelipsit! Îi dă culoare și dulceață
Berea cu probiotice: un nou trend sănătos. Poate fi mai sănătoasă decât credeai
Fructele și legumele congelate, beneficii. Dr. Bogdan Pascu: Au o densitate nutritivă mai mare
Asta se întâmplă dacă congelezi fructele și legumele. Răspunsul medicilor te va pune pe gânduri.