Când adaugi sarea în tocănițe sau ciorbe: la început sau la mijloc? Greșeala pe care ai făcut-o
Când pui sarea în tocănițe sau ciorbe - la mijlocul gătitului sau la început? Greșeala pe care o fac mulți.
Oboseala după masă - cauze și tratament. Care sunt cauzele stării de somnolență după ce ai mâncat.
Somnolența postprandială, acea senzație de somnolență după masă, poate fi atribuită mai multor factori. Unele dintre alimentele pe care le consumi pot elibera anumiți hormoni, care te pot face să te simți obosit. Momentul în care mănânci poate contribui, de asemenea, la senzația de oboseală. Și cantitatea pe care o consumi poate juca și ea un rol.
Un alt factor poate fi calitatea somnului. Este recomandat să dormi între șapte și nouă ore în fiecare noapte. Chiar și dacă ai probleme cu somnul o noapte, acest lucru poate deregla ritmul circadian al corpului, făcând ca organismul să fie într-o stare dezechilibrată pe tot parcursul zilei. Urmărește orele în care dormi pentru a te ajuta să descoperi numărul de ore de somn de care ai nevoie pentru a te simți odihnit și revigorat pe tot parcursul zilei.
De asemenea, fii atent la consumul de alcool, deoarece acesta poate duce la o senzație de leneveală după masă.
Este normal să te simți obosit după ce mănânci mai ales dacă este o masă bogată în carbohidrați și proteine.
"Durează între 30 și 40 de ore să digerezi o masă", conform Cleveland Clinic. Corpul lucrează tot timpul pentru a digera mâncarea, iar dacă este o masă bogată, va încetini sistemul tău.
Hormonii joacă, de asemenea, un rol important în digestie. Cercetătorii cred că oamenii se simt obosiți după masă pentru că organismul lor produce mai mult serotonină, aceasta fiind substanța care reglează starea de spirit și ciclurile de somn. Triptofanul este un aminoacid esențial găsit în alimentele bogate în proteine, cum ar fi puiul, ouăle, brânza și peștele, iar acesta ajută corpul să producă serotonină.
"De multe ori, când mănânci o masă bogată în carbohidrați și proteine, te poți simți mai somnoros pentru că ai o creștere a triptofanului din proteine și apoi o creștere a serotonină", explică Zumpano pentru Cleveland Clinic.
Mâncatul determină, de asemenea, creșterea nivelului de zahăr din sânge, ceea ce poate duce la o scădere a energiei. După ce mănânci, insulina este cheia care deblochează zahărul în fluxul sanguin. Nivelul de zahăr din sânge crește. Insulina intră în fluxul sanguin pentru a prelua zahărul din sânge și a-l pune în celule pentru energie.
Dacă nu ai suficientă insulină sau dacă ai o creștere a nivelului de zahăr din sânge, acest lucru poate afecta nivelul tău de oboseală.
Alimentele bogate în grăsimi: Alimentele bogate în grăsimi pot fi greu de digerat, ceea ce poate crește probabilitatea de a te simți obosit după masă.
Mesele bogate în carbohidrați pot crește somnolența: Pe lângă grăsimi, unele cercetări au constatat că mesele cu cantități mari de carbohidrați pot crește percepția de oboseală postprandială.
Triptofanul declanșează procesul de somn în creier: Triptofanul este un aminoacid cunoscut pentru a promova somnul. Curcanul conține nivele ridicate de triptofan. Alte alimente care conțin triptofan includ laptele, bananele, ovăzul și ciocolata. În timp ce triptofanul singur nu provoacă întotdeauna somnolența, efectele sale sunt amplificate atunci când este consumat împreună cu carbohidrați.
Cireșele amare favorizează somnul: Studii au descoperit că cireșele amare sunt asociate cu un somn mai bun în timpul nopții. Anumite tipuri de cireșe acrite conțin triptofan și melatonină,un hormon care ajută la reglarea somnului, precum și alte substanțe active care pot promova somnul, conform Sleep Foundation.
Nucile sunt bogate în melatonină: Nucile, migdalele și alte tipuri de nuci, conțin unele dintre cele mai ridicate niveluri de melatonină din rândul plantelor. Având în vedere efectele melatoninei asupra somnului, consumul unei cantități semnificative de nuci poate induce o senzație de somnolență.
Cu toate acestea, nu toată lumea va experimenta oboseală după ce consumă aceste alimente, deoarece diferiți factori influențează modul în care organismul reacționează la o masă.
Somnolența postprandială este normală, dar există circumstanțe în care poate fi legată de o afecțiune mai gravă. Oamenii ar trebui să discute cu un medic, dacă prezintă semne de somnolență excesivă sau problematică, cum ar fi:
- somnolența postprandială care interferează cu munca, școala sau obligații sociale
- somnolență care apare în timpul condusului sau operării de utilaje grele
- oboseală excesivă sau adormire la mai multe momente pe parcursul zilei
- somnolența postprandială însoțită de alte simptome sau schimbări de sănătate.
Dacă observi aceste semne la tine, contactează medicul și stabilește o programare.
Când pui sarea în tocănițe sau ciorbe - la mijlocul gătitului sau la început? Greșeala pe care o fac mulți.
Alimente accesibile care îți pot îmbunătăți sănătatea creierului. Cele 9 opțiuni eficiente sub 10 lei.
Medicul Doru Negru ne-a dezvăluit câte zile e recomandat să consumăm din ouăle fierte de Paște.
Crezi că știi ce bei? Adevărul despre laptele "light" vs. laptele "degresat" te va face să citești etichetele de acum.
Ce să bei dacă ai glicemia ridicată. 5 bături extraordinare pentru persoanele cu glicemie crescută.
Ce se întâmplă în corp atunci când mănânci ardei copți. Detaliul pe care trebuie să-l știi înainte să mai consumi ardei copți.
Lămâie în lapte - de ce să pui lămâie în lapte. Beneficii surprinzătoare și cum să folosești această combinație.
Pune o lămâie tăiată în dormitor înainte de culcare și vezi ce se întâmplă peste noapte. Rezultatul de va uimi!
Cum faci să dispară mirosul de ceapă de pe mâini. Iată câteva trucuri și sfaturi practice.
Secretul pateului vegetal. Ingredientul cheie care îl face delicios. Rețeta e gata în 15 minute.
De ce să pui puțină lămâie peste cartofii prăjiți sau copți. Lămâia face minuni. Te vei îndrăgosti de această combinație.