Oțetul balsamic, 10 beneficii neașteptate pentru sănătate. Cum îți poate desfunda nasul
10 motive pentru care să consumi oțet balsamic. Ce beneficii are oțetul balsamic pentru sănătate.
Oțetul balsamic este un ingredient popular folosit în asezonarea salatelor, la realizarea marinadelor, dar și pentru alte preparate culinare. Are o aromă distinctivă, adesea fiind descrisă ca îndrăzneață, acrișoară și complexă.
Unele studii sugerează că oțetul balsamic are beneficii suplimentare pentru sănătate, de la îmbunătățirea tenului unei persoane până la scăderea colesterolului și ajutor pentru pierderea în greutate.
VEZI ȘI: Obiceiul zilnic care crește riscul de Alzheimer și demență. Îl facem cu toții și habar nu aveam
Oțetul balsamic, conținut nutrițional
O lingură de oțet balsamic (16 grame) conține:
- calorii 14
- carbohidrați 2,7 grame, din care zahăr 2,4 grame
- sodiu 3,7 mg
- calciu 4,3 mg
- fier 0,1 mg
- potasiu 18 mg.
De asemenea, oțetul balsamic prezintă urme de magneziu, mangan, fosfor, zinc, potrivit Nutrition Value.
Oțetul balsamic, 10 beneficii pentru sănătate
Îmbunătățește sănătatea pielii. Oțetul balsamic conține compuși antimicrobiani, acid acetic și antioxidanți. Aceste componente pot contribui la îmbunătățirea tenului unei persoane în timp.
Alte oțeturi transparente au fost aplicate local pe piele pentru a ajuta la eliminarea acneei. Cu toate acestea, oțetul balsamic poate provoca pete, așa că nu trebuie aplicat direct pe piele.
Reduce zahărul din sânge. Oțetul balsamic ajută la reglarea zahărului din sânge atunci când este consumat ca parte a unei mese.
”Ne inhibă pofta de mâncare. Dacă este consumat la începutul mesei, s-a dovedit că valorile de glicemie date de acea masă nu sunt atât de crescute.
Sunt studii, pentru că acum toată lumea poată senzori de glicemie, cei care au diabet și cei care nu, ca să vadă dacă le crește glicemia, lucrul rău și care te duce la foame și la îngrășat.
S-a dovedit că dacă iei o linguriță două înainte de masă, poți să stăpânești acest fenomen”, a declarat dr. Ruxandra Pleșea, medic nutriționist, diabet și boli metabolice, la Antena 1.
Promovează digestia. Acidul acetic este compusul activ din oțetul balsamic, iar acesta conține probiotice care ajută digestia. Probioticele descoperite în acidul acetic pot promova un microbiom sănătos și o digestie bună, îmbunătățind în același timp sistemul imunitar.
Reduce colesterolul. Oțetul balsamic poate ajuta la scăderea colesterolului. Antioxidanții din acesta ajută la blocarea celulelor toxice care cresc nivelul de colesterol din sânge.
Ajută la scăderea în greutate. Probioticele din oțetul balsamic ajută la sațietate. Unele cercetări indică faptul că oamenii pot consuma mai puține calorii pe parcursul zilei atunci când adaugă oțet la masa de dimineață.
Tratarea rănilor. Oțetul balsamic a fost folosit de mulți ani pentru a ajuta la tratarea rănilor. Eficiența acestuia este dată de faptul că oțetul balsamic are proprietăți antifungice, antivirale și antibacteriene.
Reduce tensiunea arterială. Un studiu de laborator, realizat pe șobolani, a evidențiat faptul că oțetul balsamic poate ajuta la reducerea presiunii arteriale. Cercetarea sugerează că un consum cu regularitate de oțet balsamic poate să reducă hipertensiunea în timp.
Promovează circulația sanguină. Oțetul balsamic este realizat din struguri, care au conținut ridicat de antioxidanți, cu efect asupra vaselor sanguine. Astfel și oțetul conține polifenoli, notează Medical News Today.
Reduce refluxul gastric. Oțetul balsamic este folosit de unele persoane pentru a reduce refluxul gastric, dar și pentru a remedia arsurile la stomac. Trebuie menționat că acesta poate sau nu să da randament, nefiind o soluție general funcțională, însă merge încercat. La un pahar de apă se adaugă o linguriță de oțet balsamic.
Decongestionează nasul. Mirosul aparte al oțetului balsamic poate avea efect în desfundarea nasului. Sunt suficiente câteva picături de oțet de pus în aparatul de vaporizare și de inhalat vaporii.
-
-
Infecţiile cu HIV sunt adesea depistate prea târziu în Europa27.11.2025, 19:15
-
Boala celiacă: semne timpurii și simptome ascunse27.11.2025, 17:46
-
Cele mai sănătoase mere și beneficiile lor pentru organism27.11.2025, 15:50
-
O simplă schimbare de dietă ar putea reduce riscul de deces prematur cu aproape 20%
Ingredientul care întărește murăturile. Sofia Vicoveanca: Este nelipsit! Îi dă culoare și dulceață
Rețeta minune de mic dejun care topește grăsimea. O femeie a slăbit 45 kg. Ingredientul banal de care ai nevoie
Rețeta de mic dejun ideală pentru pierderea în greutate. O femeie a slăbit 45 de kilograme cu ea.
Ce sunt striațiile albe de pe pieptul de pui. Cum alegi carnea de calitate
Cea mai bună făină pentru pâinea fără gluten. Greșeala pe care ai făcut-o mereu
Ai pus murături anul acesta? Cât timp trebuie să aștepți până să le mănânci, de fapt. Cum știi că murăturile sunt gata
Cafeaua cu lapte: remediu minune pentru inflamații. Ce se întâmplă atunci când o bei
EXCLUSIV Drob de miel, rețeta bunicii. Care este secretul gustului autentic
Murături fermentate sau murături îndulcite: care sunt mai sănătoase. Cea mai bună alegere pentru stomac
Ce se întâmplă în corp când mănânci sarmale cu smântână. Adevărul ascuns al acestei combinații. De ce să nu o mai faci
Băutura de 100 de ori mai bună decât cafeaua. Bea asta dimineața! Nu te agită
De ce cafeaua nu este întotdeauna cea mai bună alegere dimineața? Iată băutura de 100 de ori mai bună decât cafeaua.
Cele mai sănătoase fructe uscate: formează globule roșii, au vitamina C, ajută digestia și cresc imunitatea
Sfaturi utile pentru consumul de fructe uscate. Care sunt cele mai sănătoase fructe uscate și de ce.
Budinca de chia, mai puternică decât orice dietă: 5 rețete delicioase. Cum să slăbești simplu și rapid
Budinca de chia - super beneficii și idei de rețete cu cele mai bune combinații. 5 rețete delicioase de budincă de chia.
Cel mai puternic medicament pentru creier. E natural! Creierul tău ruginește fără el
Pască fără aluat. Chef Sorin Bontea, rețeta simplă care face furori. Cum trebuie puse stafidele CORECT
Brioșa, vedeta Jocurilor Olimpice 2024. Rețeta a fost dezvăluită. Ingredientul secret care a topit sportivii: Asta face diferența
Sportivii de la Jocurile Olimpice 2024 au fost înnebuniți după brioșele cu ciocolată din sala de mese. Care e secretul lor.
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
5 rețete de supă cremă pentru sezonul rece, recomandate de nutriționiști
Smoothie cald pentru imunitate. Rețeta simplă pe care o vei iubi
15 alimente care îți cresc nivelul de energie pe timpul zilei. Fără zahăr sau cafea. Cum să previi oboseala și epuizarea
De ce să acoperi zacusca cu un strat subțire de ulei
Sushi, secretul japonezilor pentru longevitate. Bilic: Ne învață că e sănătos să mănânci pește crud. Sosul de soia, ridichea murată și wasabi împiedică multiplicarea bacteriană
Acesta este secretul japonezilor pentru longevitate. Alimentul care îți prelungește viața.
Turtă dulce care se topește în gură: cea mai simplă rețetă. Secretul care o face pufoasă
Turtele dulci sunt un desert clasic, care ne amintesc de sărbători, copilărie și momentele petrecute cu cei dragi.
