Ouăle, risc pentru dezvoltarea unor boli. Testul plutitor îți va arăta dacă este proaspăt sau vechi

Ouăle pot să vă îmbolnăvească. Cum poți afla dacă un ou este proaspăt sau vechi.
Ouăle pot transmite mai multe boli, inclusiv la infecția cu Salmonella. CDC arată că mai expuse sunt persoanele care cresc găini. Specialiștii vin cu sfaturi legate de igienă. Ouăle vechi pot transporta salmonella sau alte bacterii care vă pot îmbolnăvi sau pot duce la intoxicații alimentare grave.
Ce trebuie să aveți în vedere când colectați ouăle
- Colectați ouăle des. Ouăle care stau în cuib pot deveni murdare sau se pot sparge
- Aruncați ouăle crăpate. Germenii de pe coajă pot intra mai ușor în ou
- Frecați murdăria pe ouă cu șmirghel fin, o perie sau o cârpă. Nu spălați ouăle
- Puneți la frigider ouăle pentru a le menține proaspete și pentru a încetini creșterea germenilor.
- Gătiţi ouăle până când atât gălbenuşul cât şi albul sunt ferme
Vezi și: Coaja de pepene, beneficii pentru sănătate. Cum o poți consuma
Ouăle - semnale de alarmă
Specialiștii arată că dacă mâncăm ouă infestate riscăm să ne îmbolnăvim. Contactați medicii dacă aveți oricare dintre aceste simptome severe:
- Diaree și febră
- Diaree pentru mai mult de 3 zile, care nu se îmbunătățește
- Diaree sângeroasă
- Greață și vărsături
Semne de deshidratare, cum ar fi:
- Urinare frecventă
- Gură și gât uscate
- Senzație de amețeală
Vezi și: Stângăcia, o componentă genetică. Ciurea: Lăsaţi-i pe stânga, nu se întâmplă nimic grav
Ouăle și testul plutitor
Cum se utilizează testul plutitor. EatThis arată cum se utilizează testul plutitor pentru a verifica dacă ouăle sunt proaspete sau nu.
- Umpleți un castron, oală sau un pahar înalt cu apă. Apa ar trebui să poată acoperi un ou complet, plus câțiva centimetri.
- Scufundați oul în apă. Dacă nu este complet scufundat sau este doar abia acoperit de apă, adăugați mai multă apă.
- Dacă oul se scufundă de tot, înseamnă că este încă bun de sonumat. Dacă oul plutește în partea de sus, înseamnă că este vechi și trebuie aruncat imediat.
Cum arată un gălbenuș vechi
Gălbenușurile de ou mai vechi sunt mai plate decât gălbenușurile de ou proaspete, ceea ce înseamnă că se rup mai ușor. Acest lucru poate provoca probleme digestive.
În cazul în care gălbenușul este plat și albușul apos, oul nu este în stare proaspătă, dar poate fi utilizat în preparate, gătit bine, sub formă de: omletă, musaca, în compoziția unui aluat. Dacă, în schimb, gălbenușul se împrăștie în albuș și este opac, atunci oul nu poate fi folosit.
Termenul de valabilitate al oului
Teoretic, din momentul în care a fost ouat, oul are o durată de valabilitate de 28 de zile. Cu toate acestea, în practică, este mai bine să îl consumi în 15-20 de zile pentru a-și păstra cât mai multe din proprietățile nutritive. În general, cu cât trece mai mult timp, cu atât mai puțin ar trebui ca un ou să fie folosit crud sau pregătit prin gătire rapidă. E de preferat gătitul oului la cuptor sau prin coacere prelungită într-o tigaie, arată Healthline.
Salmoneloza: cauze, simptome, diagnostic, tratament. Carnea și ouăle crude, pe lista vinovaților
Infecția cu Salmonella este cauzată de o bacterie care trăiește în mod normal în intestinul oamenilor, dar, care poate cauza probleme de sănătate severe.
Salmoneloza este o boală infecțioasă determinată de bacterii din genul Salmonella. Infecția se realizează în urma consumului alimentelor sau apei contaminate, iar cel mai frecvent aceasta este cauzată de produse de origine animală (carne, ouă, produse lactate). Acestea sunt periculoase dacă sunt consumate în stare crudă sau dacă sunt preparate termic insuficient.
Infecția poate fi cauzată și în urma gătirii alimentelor de către persoane cu o igienă precară, care nu se spală pe mâini și contaminează alimentele.
Persoanele cu sistem imunitar scăzut, copii sau pacienții cu boli cronice sunt cei mai predispuși la salmoneloză.
Vezi și: Tuberculoza, cauze, simptome și tratament. Medic: Potențial fatal, dacă nu este tratată la timp
Diagnostic și tratament
Diagnosticul salmonelozei se pune pe baza testelor de laborator din proba de scaun a persoanei la care se suspicionează boala.
Tratamentul este stabilit întotdeauna de medicul specialist și se referă la administrarea antibioticelor și a medicamentelor pentru ameliorarea simptomelor. De obicei, se prescriu substanțe antipiretice pentru reducerea febrei, antidiareice și se poate face și rehidratare cu perfuzii intravenoase.
Când se prescriu antibiotice este nevoie și de administrarea probioticelor pentru menținerea echilibrului florei intestinale.
-
-
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
Băutura care arde grăsimea și crește imunitatea. Cele 3 ingrediente care fac minuni. Mario Popescu: E un imuno booster
Rețetă de imuno booster - o băutură plină de vitamine și antioxidanți care crește imunitatea și ajută la topirea kilogramelor în plus.
Brioșa, vedeta Jocurilor Olimpice 2024. Rețeta a fost dezvăluită. Ingredientul secret care a topit sportivii: Asta face diferența
Sportivii de la Jocurile Olimpice 2024 au fost înnebuniți după brioșele cu ciocolată din sala de mese. Care e secretul lor.
Matcha Latte: băutura verde care a cucerit generația tânără. Cum te ajută să slăbești. Așa se prepară corect
De ce această băutură japoneză a cucerit generația tânără. Iată cum o poți prepara corect și ce beneficii are pentru sănătate.
Brânza și iaurtul provoacă insomnie și vise urâte. Semnul subtil că ai intoleranță la lactoză
Câte zile poți mânca din ouăle fierte de Paște. Medicul Doru Negru: Niciodată nu țin mai mult de atât. Ouăle fierte tari sunt indigeste
Medicul Doru Negru ne-a dezvăluit câte zile e recomandat să consumăm din ouăle fierte de Paște.
Ce se întâmplă dacă mănânci zilnic ouă. Oul, sursă excelentă de proteine și vitamine esențiale
Turtă dulce care se topește în gură: cea mai simplă rețetă. Secretul care o face pufoasă
Turtele dulci sunt un desert clasic, care ne amintesc de sărbători, copilărie și momentele petrecute cu cei dragi.
De ce trăiesc mai mult călugării și pustnicii. Ce fac diferit față de noi. Adevărul te va surprinde
Budinca de chia, mai puternică decât orice dietă: 5 rețete delicioase. Cum să slăbești simplu și rapid
Budinca de chia - super beneficii și idei de rețete cu cele mai bune combinații. 5 rețete delicioase de budincă de chia.
Băutura care curăță organele. E minune pentru ficat și digestie. Un pahar e sănătate pură
Uită de cafea! Aceste 5 băuturi îți vor da mai multă energie, fără efecte secundare
De ce te doare capul după ce bei un pahar de vin. Ce ascunde vinul roșu și de ar putea fi periculos
Supa de pui: remediul tradițional al bunicilor pentru răceală. Cum ajută sistemul imunitar
De ce să faci gargară cu sare și apă caldă. Remediul banal pe care nu l-ai știut până acum
De ce să faci gargară cu sare și apă caldă: un truc simplu pentru sănătatea gâtului.
Lapte cu miere și vanilie pentru somn liniștit și odihnitor
Pentru cei care se luptă cu nopți agitate, acest remediu simplu și delicios poate face minuni.
Ce se întâmplă în corp când mănânci sarmale cu smântână. Adevărul ascuns al acestei combinații. De ce să nu o mai faci
Fibrele alimentare: cheia prevenției cancerului. Descoperirea care schimbă regulile nutriției
De ce să mănânci leurdă cu friptura de miel. Ingredientul care stimulează secreția gastrică și nu crește colesterolul
Cu ce să mănânci carnea de miel ca să nu îți crească colesterolul.
A băut o cană cu apă caldă și lămâie zilnic. Ce s-a întâmplat după 30 de zile e uimitor
O simplă schimbare de dietă ar putea reduce riscul de deces prematur cu aproape 20%
Marea greșeală pe care ai făcut-o după ce ai vopsit ouăle de Paște. Nu vei mai face asta de acum
Marea greșeală pe care ai făcut-o după ce ai vopsit ouăle de Paște. Medicul Doru Negru atrage atenția.
Ce înseamnă, de fapt, "bio"? Detaliul nespus despre stilul de viață eco. Degeaba dacă tot umpli coșul de gunoi
Ce se întâmplă în corpul tău când renunți la zahăr timp de 30 de zile
Merită să renunți la zahăr? Uite ce se întâmplă în corpul tău când renunți la zahăr timp de 30 de zile. E uimitor! Ai face asta?