Coaja de pepene, beneficii pentru sănătate. Cum o poți consuma

DCMedical Team |
Data publicării:
coaja de pepene - FOTO: Freepick@savvapanf
coaja de pepene - FOTO: Freepick@savvapanf

Coaja de pepene este o bogată sursă de vitamine. Este benefică pentru mai multe afecțiuni.

Coaja de pepene este, de cele mai multe ori aruncată. Sunt, însă gospodine care o folosesc în compot. Specialiștii au analizat conținutul cojii de pepene și au ajuns la concluzia că aceasta conține vitamine și minerale. De aceea, ne sfătuiesc să nu o mai aruncăm. Potrivit Healthline, coaja de pepene este bogată în citrulină, fibre și antioxidanți. 

Previne apariţia bolilor cronice

Licopenul şi citrulina din coaja de pepene pot ajuta la neutralizarea radicalilor liberi înainte ca aceştia să provoace mutaţii celulare şi să ducă la boli cronice.

Menţine sănătatea prostatei

Coaja de pepene este o bună sursă de licopen, care acţionează ca un antioxidant care ajuta la prevenirea cancerului de prostată. În plus, conţine şi proprietăţi diuretice care menţin tractul urinar într-o stare sănătoasă de funcţionare.

Vezi și: Folfirinox, tratamentul care crește cu 5 ani viața pacientului cu cancer de pancreas. Adina Croitoru și Irinel Popescu: Mi se pare foarte încurajator

Îngrijirea pielii

Această coajă este plină de antioxidanţi, care pot ajuta la reducerea efectelor radicalilor liberi şi la reducerea stresului oxidativ, ceea ce minimizează apariţia ridurilor, petelor de vârstă pe măsură ce îmbătrâneşti.

Stimulează libidoul

Nu, coaja de pepene verde nu este un aliment afrozidiac, dar unele cercetări arată că aceasta poate ajuta persoanele cu ușoară până la moderată disfuncție erectilă. Citrulina, un aminoacid care este regăsită în coajă are capacitatea de a stimula libidoul.

Efect energizant

Pe lângă îmbunătățirea performanțelor în pat, citrulina ar putea îmbunătăți performanțele atletice. Citrulina promovează dilatarea vaselor de sânge. Un studiu sugerează că suplimentele de citrulină pot îmbunătăți livrarea de oxigen la muşchi.

Vezi și: Stângăcia, o componentă genetică. Prof. Ciurea: Lăsaţi-i pe stânga, nu se întâmplă nimic grav

Reduce tensiunea arterială

Pepenele verde poate reduce tensiunea arterială. Astfel, potrivit Healthline, inclusiv coaja de pepene poate fi consumată pentru a scădea tensiunea. Cu toate acestea, suplimente de citrulină sunt probabil mai eficiente. Cele mai multe studii sugerează suplimentele de citrulină pot reduce tensiunea arterială la persoanele cu hipertensiune arterială.

Este bogată în fibre

Un alt beneficiu al cojii de pepene verde este că este o sursă bogată de fibre. O dietă bogată în fibre are o serie întreagă de beneficii pentru sănătate, inclusiv următoarele:

- Fibrele ajută la menținerea mișcărilor regulate ale intestinului și pot ajuta la reducerea riscului de a dezvolta boli ale colonului.

- Fibrele pot ajuta la scăderea colesterolului și a nivelului de zahăr din sânge.

- Alimentele cu fibre oferă sațietate, ajutând la atingerea şi menţinerea unei greutăţi sănătoase.

- Sursă de antioxidanți

Un studiu medical din 2020 a investigat activitatea antioxidantă și conținutul mineral al cojii de pepene verde. Studiul a descoperit că cojile de pepene verde sunt o sursă excelentă de polifenoli naturali, antioxidanți și minerale. Acest lucru înseamnă că consumul de pepene verde înapoi vă poate ajuta să lupta împotriva radicalilor liberi cauzatoare de cancer. 

Vezi și: Care sunt factorii de risc pentru leziunile de menisc și cum se tratează. Medic: Există un tratament particular, specific pentru fiecare pacient în parte

Cum se consumă coaja de pepene

Coaja de pepene are o consistență dură şi fibroasă, făcând-o mai puţin atrăgătoare ca o gustare. Totuşi, le poţi transforma în smoothie-uri. Poţi amesteca coaja într-un shake sănătos de dimineaţă sau o poţi adăuga într-un amestec de oţet de cidru.

Ce este citrulina

L-citrulina este un aminoacid neesenţial ce fie este găsit în anumite alimente (pepene roşu spre exemplu), fie este produs de corpul nostru. L-citrulina este folosită pentru mai multe afecţiuni (ex: hipertensiune, boala Alzheimer, disfuncţii erectile s.a.m.d.), dar cum poate fi ea benefică în culturism, fitness şi alte sporturi anaerobe.

L-citrulina consumată sub formă de supliment (citrulina malat) este convertită în rinichi în L-arginina care la rândul ei este transformată în Oxid Nitric. De aici şi efectul său vasodilatator. Cu toate că, în teorie, ca să creştem nivelul de L-arginina din organism trebuie să suplimentăm cu acest aminoacid, consumul de arginina supliment nu va mări nivelul acesteia în organism, absorbţia fiind limitată la nivelul stomacului.

Pe cealaltă parte citrulina trece mai uşor prin sistemul digestiv, conversia ei în L-arginina fiind mult mai uşoară, astfel consumul de citrulina va duce la un nivel de arginina mult mai crescut în sânge. Mai multă arginina rezultă în mai mult oxid nitric.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel