Silimarina și beneficiile asupra FICATULUI
Silimarina se extrage din armurariu și are numeroase beneficii asupra ficatului.
Silimarina este un principiu activ ce poate fi extras din semințele plantei Silybum marianum, fiind cunoscută și sub denumirea de armurariu. Compusul face parte din grupa flavonoizilor – compuși vegetali a căror acțiune benefică asupra ficatului a trezit interesul medicilor moderni, potrivit lucrării ”Plante medicinale de la A la Z”.
Numeroase studii au evidențiat proprietățile hepatprotectoare și hepatogeneratoare semnificative pentru extracte uscate din fructele de armurariu standardizate în 70-80% silimarină. Silibina este cel mai activ component al silimarinei.
Ce spun studiile
Studiile clinice realizate la pacienții cu afectare hepatică de diverse etiologii și severitate variabilă ai evidențiat o eficiență hepatoprotectoare a tratamentului cu silimarină prin:
- Reducerea clinic relevantă a nivelelor serice ale bilirubinei totale și ale enzimelor hepatice care sunt markeri ai injuriei hepatocelurare;
- Îmbunătățirea valorilor unor parametri biochimici ce reflectă răspunsul antioxidant al organismului;
- Ameliorarea funcționalității ficatului și prevenirea modificărilor morfologice ale hepatocitelor;
- Reducerea unor markeri ai fibrinogenezei hepatice;
- Creșterea ratei de supraviețuire la pacienții cu ciroză alcoolică și non alcoolică, cu un procentaj mai mare în primul caz;
- Diminuarea incidenței complicațiilor la pacienții cirotici;
- Ameliorarea simptomatologiei la pacienții cu hepatite acute;
- Reducerea peroxidării lipidice a embranelor hepatocitelor și modificările aferente;
- Reducerea incidenței carcinomului hepatocelular.
Silimarina are o acțiune reglatoare asupra permeabilității membranei celulare și mitocondriale, în asociere cu o creștere a stabilității membranei hepatocitare. Poate preveni absorția toxinelor și transportul lor în hepatocite prin modificarea proprietăților fizice ale membranei externe celulare.
Silimarina și extractele din armurariu standardizate în silimarină (cel puțin 70%) se recomandă în:
- Profilaxia și tratamentul hepatitelor toxice sau al afecțiunilor hepatice pe fond metabolic;
- Steatohepatite alcoolice și non alcoolice;
- Hepatopatii latente;
- Hepatite;
- Boli hepatice degenerative cronice;
- Disfuncții hepatice de diferite etiologii.
Silimarina este un puternic antioxidant care ajută la eliminarea radicalilor liberi din organism, având în același timp și un efect antiinflamator, deoarece inhibă sinteza leucotrienelor, compuși derivați din acidul arahidonic, un precursor al prostaglandinelor.
Ce efecte adverse are dozarea mai mare
Silimarina prezintă o toxicitate redusă, fiind caracterizată de un profil bun de siguranță. La doze mari (1500 mg) a fost observat un efect laxativ ușor, din cauza secreției biliare și a fluxului biliar. Reacțiile adverse rapotate în mod obișnuit pentru silimarină și extractele de armurariu includ efecte gastrointestinale moderate, precum dispepsie, meteorism, greață, disconfort abdominal, senzație de gură uscat. Rar au fost raportate și reacții alergice (dermatite, prurit și rash), cefalee și insomnie.
-
Insuficiența cardiacă stângă: simptome care nu trebuie ignorate27.11.2025, 20:41
-
-
Infecţiile cu HIV sunt adesea depistate prea târziu în Europa27.11.2025, 19:15
-
Boala celiacă: semne timpurii și simptome ascunse27.11.2025, 17:46
-
Cele mai sănătoase mere și beneficiile lor pentru organism27.11.2025, 15:50
Ce se întâmplă dacă mânânci ardeii cu tot cu semințe. Stai să afli ASTA!
Ce se întâmplă dacă mânânci ardeii cu tot cu semințe? Detaliul pe care sigur nu l-ai știut despre semințele ardeilor.
Pate vegetal din ciuperci, rețeta gata în 15 minute
Secretul pateului vegetal. Ingredientul cheie care îl face delicios. Rețeta e gata în 15 minute.
Castane coapte sau fierte: care sunt mai sănătoase
Cel mai bun aliment pentru balonare. Este mai puternic decât ananasul
Deși mulți spun că ananasul este un bun aliment anti-balonare, nu este cel mai puternic aliment cu acest efect magic.
Clătite cu banane și nuci: rețetă. Le poți face în 10 minute. E desertul iernii
Clătite cu banane și nuci: rețetă. Un desert rapid pentru weekendurile de iarnă. Trebuie să-l încerci.
EXCLUSIV Drob de miel, rețeta bunicii. Care este secretul gustului autentic
Brioșa, vedeta Jocurilor Olimpice 2024. Rețeta a fost dezvăluită. Ingredientul secret care a topit sportivii: Asta face diferența
Sportivii de la Jocurile Olimpice 2024 au fost înnebuniți după brioșele cu ciocolată din sala de mese. Care e secretul lor.
Rețeta de ceai antifrig pentru serile reci. Ceaiul care îți scoate frigul din oase
Probiotice și prebiotice explicate simplu: de ce ai nevoie de ambele?
Supa de pui: remediul tradițional al bunicilor pentru răceală. Cum ajută sistemul imunitar
De ce te doare capul după ce bei un pahar de vin. Ce ascunde vinul roșu și de ar putea fi periculos
Condimentul care face varza murată să reziste mai mult. Trucul care păstrează aroma autentică până la primăvară
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Matcha Latte: băutura verde care a cucerit generația tânără. Cum te ajută să slăbești. Așa se prepară corect
De ce această băutură japoneză a cucerit generația tânără. Iată cum o poți prepara corect și ce beneficii are pentru sănătate.
Lămâie în lapte: secretul pe care mulți îl țin ascuns. De ce să pui lămâie în lapte
Lămâie în lapte - de ce să pui lămâie în lapte. Beneficii surprinzătoare și cum să folosești această combinație.
Lapte cu miere și vanilie pentru somn liniștit și odihnitor
Pentru cei care se luptă cu nopți agitate, acest remediu simplu și delicios poate face minuni.
Chai Latte: ce este și de ce ar trebui să îl bei în fiecare dimineață, conform studiilor medicale
Îndulcitorii artificiali fac mai mult rău decât o prăjitură întreagă. Cea mai sigură variantă pentru un dulce "nevinovat"
De ce să acoperi zacusca cu un strat subțire de ulei
Murături fără conservanți: rețeta simplă de făcut acasă. Ai nevoie de 5 ingrediente banale
De ce trăiesc mai mult călugării și pustnicii. Ce fac diferit față de noi. Adevărul te va surprinde
Ciorbă de pui a la grec: rețeta cremoasă și ușor acrișoară. Cum obții acrișorul perfect
Cum faci ciorbă de pui a la grec. Iată varianta cremoasă și ușor acrișoară. E ideală pentru zilele răcoroase
Consumul de brânză poate reduce riscul de demență. Colina, compusul care protejează creierul
Acest aliment sănătos reduce riscul apariției demenței. De altfel, previne și alte boli asociate cu îmbătrânirea.
