Adevărul despre sucurile dietetice, zero zahăr. Substanța găsită în saliva oamenilor: Cresc insulina, îngrașă mai rău, dau infarct și AVC, cresc hipertensiunea

Ce se întâmplă, de fapt, când bei sucuri "zero zahăr", recomandate ca sucuri dietetice. Substanța găsită în saliva oamenilor. Provoacă disfuncție erectilă, AVC, infarct și cresc insulina mai...
Multe persoane înlocuiesc băuturile îndulcite obișnuite cu cele dietetice, dar efectele pe termen lung asupra sănătății sunt neclare.
Alimentele și băuturile afectează multe aspecte ale vieții. Unii oameni încearcă adesea să își reducă consumul de sucuri și alte băuturi zaharoase din motive de sănătate. Unii optează, de asemenea, pentru a bea versiuni dietetice care utilizează îndulcitori artificiali și au mai puține calorii, conform Medical News Today.
Un studiu publicat acum în Food Research International a comparat modul în care diferite băuturi au influențat nivelurile de insulină salivară.
Studiul a constatat că atât consumul de băuturi răcoritoare obișnuite, cât și cel de băuturi răcoritoare dietetice au dus la creșterea nivelului de insulină salivară. De asemenea, s-a constatat că nivelurile de îndulcitor artificial aspartam în salivă au fost mai ridicate în cazul consumului de băuturi răcoritoare dietetice.
Această cercetare evidențiază și mai mult unele dintre efectele potențiale ale înlocuirii băuturilor răcoritoare obișnuite cu cele dietetice. Cu toate acestea, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege toate efectele și ce ar putea însemna acest lucru pentru recomandările privind utilizarea îndulcitorilor artificiali.
Acest studiu a inclus 15 participanți, adulți sănătoși, cu vârste cuprinse între 18 și 45 de ani, fără antecedente de diabet sau niveluri anormale de zahăr în sânge.
Cercetătorii au exclus anumiți participanți pe baza unor factori care ar putea influența nivelurile de salivă și percepția gustului. Ei au vrut să analizeze modul în care consumul anumitor băuturi a influențat patru elemente cheie:
- Excreția aspartamului în salivă - aspartamul este un îndulcitor artificial comun
- Nivelurile de insulină salivară - insulina este un hormon care permite celulelor organismului să utilizeze glucoza pentru energie; problemele legate de nivelurile de insulină și de răspunsul organismului la insulină pot duce la diabet zaharat
- Proteine totale (TP)
- Alfa-amilază (AMI) - această enzimă ajută organismul să digere zahărul.
În teorie, băuturile răcoritoare dietetice nu ar trebui să crească nivelul de insulină al unei persoane, dar rezultatele acestui studiu contestă această idee.
Aspartamul este un îndulcitor artificial (chimic) utilizat pe scară largă în diverse produse alimentare și băuturi începând cu anii 1980, inclusiv în băuturi dietetice, gumă de mestecat, gelatină, înghețată, produse lactate, cum ar fi iaurtul, cereale pentru micul dejun, pastă de dinți și medicamente, cum ar fi dropsuri pentru tuse și vitamine masticabile.
Impactul anumitor băuturi asupra nivelului de insulină
Pentru colectarea datelor, cercetătorii studiului au cerut participanților să consume mai multe băuturi în timp ce erau legați la ochi. Băuturile au inclus băuturi răcoritoare dietetice, băuturi răcoritoare obișnuite, apă minerală cu îndulcitori artificiali, apă plată cu o cantitate mică de zaharoză adăugată și apă plată.
Cercetătorii au colectat apoi probe de salivă de la participanți și au analizat probele. Aceștia au constatat că "nivelurile de proteine totale și de alfa-amilază nu au fost diferite ca răspuns la nicio băutură-test ingerată".
Astfel, principalele puncte de interes în rezultatele studiului au fost impactul băuturilor asupra aspartamului și a nivelului de insulină.
În primul rând, cercetătorii au detectat aspartamul în salivă pentru o perioadă îndelungată de timp. Acest lucru indică faptul că acesta rămâne în organism pentru un interval de timp mai lung și poate astfel să aibă un potențial impact asupra răspunsului organismului la îndulcitor.
Cercetătorii au constatat, de asemenea, că nivelurile salivare de insulină au crescut după ce au consumat băuturi răcoritoare obișnuite și băuturi răcoritoare dietetice. Aceștia au observat că nivelurile de insulină salivară pot fi corelate cu nivelurile serice de insulină.
S-a observat, de asemenea, că nivelurile crescute de aspartam salivar în cazul consumului de băuturi răcoritoare dietetice se corelează cu nivelurile crescute de insulină salivară.
Implicațiile clinice
Rezultatele studiului indică faptul că sucurile dietetice încă influențează nivelul de insulină, chiar dacă aceste băuturi îndulcite artificial nu conțin zahăr și sunt sărace în calorii.
Dr. Brian Black, medic osteopat specializat în medicina de familie și membru al Asociației Americane de Osteopatie, care nu a fost implicat în cercetarea actuală, a explicat câteva dintre pericolele potențiale atunci când vine vorba de nivelul de insulină.
"Eliberarea de insulină este o parte esențială a reglării zahărului din sânge, a metabolismului celular și a creșterii musculare", dezoltă el. "În cantități mari, nivelurile de insulină pot duce la complicații, inclusiv la creșterea în greutate datorită promovării depunerii excesive de grăsime și la creșterea riscului cardiovascular din cauza hipertensiunii și aterosclerozei."
"Expunerea ridicată și necorespunzătoare la insulină pe termen lung poate duce la complicații micro și macrovasculare asociate cu creșterea morbidității și mortalității la diabetici, inclusiv retinopatie, disfuncție erectilă, neuropatie, boli renale, infarct miocardic și accident vascular cerebral", a remarcat Dr. Black.
În cazul în care cercetările ulterioare confirmă aceste rezultate, ar putea descuraja și mai mult utilizarea sucurilor dietetice. Oamenii ar putea fi mai precauți în ceea ce privește utilizarea acestora, în loc să le considere un substitut perfect pentru băuturile răcoritoare obișnuite.
"Cu siguranță, sunt necesare studii suplimentare pentru a confirma datele privind măsurile directe de sănătate", a precizat Dr. Black. "Cu toate acestea, mesajele de sănătate ar trebui să menționeze faptul că înlocuirea băuturilor zaharoase cu băuturi cu aspartam ar putea să nu conducă la beneficii pentru sănătate și ar putea provoca daune."
"Publicul ar beneficia de pe urma conștientizării potențialelor consecințe metabolice pe termen lung asupra sănătății care pot exista în cazul utilizării zahărului artificial în băuturile dietetice", a adăugat el.
Limitările studiului și continuarea cercetărilor
Această cercetare are câteva limitări cheie care trebuie luate în considerare. În primul rând, a inclus doar un număr mic de participanți, iar majoritatea acestora erau femei, ceea ce indică necesitatea unor studii mai ample și a unor eșantioane de dimensiuni mai echilibrate. De asemenea, a avut un interval de timp scurt, ceea ce sugerează necesitatea unor studii cu o perioadă de urmărire mai lungă.
Cercetătorii au remarcat că nu au putut măsura cu exactitate concentrațiile de acesulfam, un alt îndulcitor artificial, în băuturile îndulcite artificial. Acest lucru ar fi putut avea un impact asupra rezultatelor și indică necesitatea unor cercetări suplimentare.
Autorii studiului au avertizat, de asemenea, că nu au putut lua în considerare în mod corespunzător fiecare ingredient prezent în băuturile răcoritoare pe care le-au folosit. Este posibil ca și alte ingrediente să fi influențat rezultatele studiului.
În orice caz, studiul deschide ușa pentru cercetări mai ample, care ar putea avea în cele din urmă un impact asupra recomandărilor clinice și a opțiunilor de sănătate.
"Studiul oferă unele informații despre relația dintre consumul de aspartam, secreția salivară și nivelul de insulină. Astfel, ar putea servi drept rampă de lansare pentru o mai bună înțelegere a efectului diferitelor băuturi, inclusiv a băuturilor dietetice care conțin aspartam, asupra rezultatelor de sănătate în cazul diabetului", a concluzionat Dr. Black.
-
-
Donald Trump, din nou la spital12.10.2025, 09:57
-
-
-
Apa îmbuteliată, riscuri uriașe. Duce la cancer11.10.2025, 22:22
Drogurile, la prețuri pentru toate buzunarele. Dr. Radu Țincu: Sunt foarte ieftine, 7-8-10 lei o doză. Bombe chimice care explodează creierul
Drogurile se găsesc pe piața din România la prețuri pentru toate buzunarele. Dr. Radu Țincu trage un semnal de alarmă.
Obezitatea, boala copiilor "bombardați" cu mâncare nesănătoasă. UNICEF, avertisment: A depășit subnutriția!
De ce tot mai mulți copii au nevoie de ochelari? Răspunsul e revoltător
Ceasul spune că ai făcut 10.000 de pași? Nu e chiar așa! 5 lucruri pe care NU le-ai știut despre smartwatch-ul tău
5 lucruri pe care să nu le spui niciodată unei persoane care trece prin depresie, anxietate, atacuri de panică
Cauza care declanșează stresul și atacurile de panică. Psiholog, sfat util să treci peste anxietate și stres: Putem gestiona tot, acționând
Gestionarea eficientă a stresului și anxietății zilnice este esențială pentru menținerea sănătății mentale și fizice.
Consumatorii de droguri ”sunt niște carcase ambulante, zombi”. Dr. Radu Țincu: Societatea va fi alcătuită din persoane disfuncționale
Vârsta consumatorilor de substanțe psihoactive a scăzut la 9-10 ani. Dr. Radu Țincu trage un semnal de alarmă.
Substanța care declanșează cancer. Tot mai mulți tineri sunt diagnosticați. Ești expus zilnic fără să știi
Cancerul de col uterin, prevenție. Raluca Sîmbotin (MSD Romania): Provoacă 350.000 de decese. Sunt prevenibile
Dependenţa de telefon, o problemă reală. Tinerii îşi verifică telefonul de 400 de ori pe zi
Semnele că ai nevoie de terapie. Daniela Simulescu: O să ai un șoculeț. Nu e că ai luat-o razna sau că trebuie să mergi la un popă
"Aceste vremuri pot fi prilej pentru familii de a se apropia!" Irina Bodnariu: Redescoperim valoarea familiei și poate învățăm să îi alocăm locul cuvenit
Adevărul despre trucurile care te scapă de atacul de panică. Ramona A. Dumitru: Nu există trucuri, există doar noțiunea de inducere a ideii că ar putea exista. E placebo
Psihologul Ramona A. Dumitru ne-a vorbit despre trucurile promovate că ajută la eliminarea atacului de panică.
Cum schimbi gândirea părinților și bunicilor despre psiholog. Radu Leca: Familia poate fi un sabotor. Psihologul e considerat incapabil. E primul ce te ajută să-ți faci curățenie în minte și suflet
Epidemia cu norovirus: cât de gravă este infecția. Carmen Dorobăț: Are un grad destul de ridicat. Să ne ferim să consumăm alimente din zone stradale. La copii se transmite cel mai ușor
Endorfinele: ce sunt și cum să le crești în mod natural. Trucul cu ciocolata neagră sau mâncare picantă
Ce sunt endorfinele și cum vă puteți crește endorfinele din corp în mod natural.
Întârzierile de vorbire și mișcare - când e cazul să ceri o opinie neurologică
Generația anxietății: de ce tinerii suferă mai mult, de ce adulții nu o recunosc. Leca: Cât timp generațiile actuale nu știu să scrie și să citească în limba română, lupta e la poli diferiți de putere
De ce terapeuții AI ar putea izola și mai mult pacienții vulnerabili, în loc să ușureze suferința
"Numărul de copii încă e considerat o dovadă a virilității. Nu ai posibilitatea să devii părintele pe care un copil îl merită". Ana Măiță: Dreptul la avort nu valorează cât o ceapă degerată
Ce se întâmplă atunci când dai scroll la videoclipuri. Motivul pentru care ești plictisit și leneș
Conform unui studiu, plictiseala provocată de scroll-ul pe rețelele de socializare ar putea să vă agraveze problema.