Adevărul despre sucurile dietetice, zero zahăr. Substanța găsită în saliva oamenilor: Cresc insulina, îngrașă mai rău, dau infarct și AVC, cresc hipertensiunea
Ce se întâmplă, de fapt, când bei sucuri "zero zahăr", recomandate ca sucuri dietetice. Substanța găsită în saliva oamenilor. Provoacă disfuncție erectilă, AVC, infarct și cresc insulina mai...
Multe persoane înlocuiesc băuturile îndulcite obișnuite cu cele dietetice, dar efectele pe termen lung asupra sănătății sunt neclare.
Alimentele și băuturile afectează multe aspecte ale vieții. Unii oameni încearcă adesea să își reducă consumul de sucuri și alte băuturi zaharoase din motive de sănătate. Unii optează, de asemenea, pentru a bea versiuni dietetice care utilizează îndulcitori artificiali și au mai puține calorii, conform Medical News Today.
Un studiu publicat acum în Food Research International a comparat modul în care diferite băuturi au influențat nivelurile de insulină salivară.
Studiul a constatat că atât consumul de băuturi răcoritoare obișnuite, cât și cel de băuturi răcoritoare dietetice au dus la creșterea nivelului de insulină salivară. De asemenea, s-a constatat că nivelurile de îndulcitor artificial aspartam în salivă au fost mai ridicate în cazul consumului de băuturi răcoritoare dietetice.
Această cercetare evidențiază și mai mult unele dintre efectele potențiale ale înlocuirii băuturilor răcoritoare obișnuite cu cele dietetice. Cu toate acestea, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege toate efectele și ce ar putea însemna acest lucru pentru recomandările privind utilizarea îndulcitorilor artificiali.
Acest studiu a inclus 15 participanți, adulți sănătoși, cu vârste cuprinse între 18 și 45 de ani, fără antecedente de diabet sau niveluri anormale de zahăr în sânge.
Cercetătorii au exclus anumiți participanți pe baza unor factori care ar putea influența nivelurile de salivă și percepția gustului. Ei au vrut să analizeze modul în care consumul anumitor băuturi a influențat patru elemente cheie:
- Excreția aspartamului în salivă - aspartamul este un îndulcitor artificial comun
- Nivelurile de insulină salivară - insulina este un hormon care permite celulelor organismului să utilizeze glucoza pentru energie; problemele legate de nivelurile de insulină și de răspunsul organismului la insulină pot duce la diabet zaharat
- Proteine totale (TP)
- Alfa-amilază (AMI) - această enzimă ajută organismul să digere zahărul.
În teorie, băuturile răcoritoare dietetice nu ar trebui să crească nivelul de insulină al unei persoane, dar rezultatele acestui studiu contestă această idee.
Aspartamul este un îndulcitor artificial (chimic) utilizat pe scară largă în diverse produse alimentare și băuturi începând cu anii 1980, inclusiv în băuturi dietetice, gumă de mestecat, gelatină, înghețată, produse lactate, cum ar fi iaurtul, cereale pentru micul dejun, pastă de dinți și medicamente, cum ar fi dropsuri pentru tuse și vitamine masticabile.
Impactul anumitor băuturi asupra nivelului de insulină
Pentru colectarea datelor, cercetătorii studiului au cerut participanților să consume mai multe băuturi în timp ce erau legați la ochi. Băuturile au inclus băuturi răcoritoare dietetice, băuturi răcoritoare obișnuite, apă minerală cu îndulcitori artificiali, apă plată cu o cantitate mică de zaharoză adăugată și apă plată.
Cercetătorii au colectat apoi probe de salivă de la participanți și au analizat probele. Aceștia au constatat că "nivelurile de proteine totale și de alfa-amilază nu au fost diferite ca răspuns la nicio băutură-test ingerată".
Astfel, principalele puncte de interes în rezultatele studiului au fost impactul băuturilor asupra aspartamului și a nivelului de insulină.
În primul rând, cercetătorii au detectat aspartamul în salivă pentru o perioadă îndelungată de timp. Acest lucru indică faptul că acesta rămâne în organism pentru un interval de timp mai lung și poate astfel să aibă un potențial impact asupra răspunsului organismului la îndulcitor.
Cercetătorii au constatat, de asemenea, că nivelurile salivare de insulină au crescut după ce au consumat băuturi răcoritoare obișnuite și băuturi răcoritoare dietetice. Aceștia au observat că nivelurile de insulină salivară pot fi corelate cu nivelurile serice de insulină.
S-a observat, de asemenea, că nivelurile crescute de aspartam salivar în cazul consumului de băuturi răcoritoare dietetice se corelează cu nivelurile crescute de insulină salivară.
Implicațiile clinice
Rezultatele studiului indică faptul că sucurile dietetice încă influențează nivelul de insulină, chiar dacă aceste băuturi îndulcite artificial nu conțin zahăr și sunt sărace în calorii.
Dr. Brian Black, medic osteopat specializat în medicina de familie și membru al Asociației Americane de Osteopatie, care nu a fost implicat în cercetarea actuală, a explicat câteva dintre pericolele potențiale atunci când vine vorba de nivelul de insulină.
"Eliberarea de insulină este o parte esențială a reglării zahărului din sânge, a metabolismului celular și a creșterii musculare", dezoltă el. "În cantități mari, nivelurile de insulină pot duce la complicații, inclusiv la creșterea în greutate datorită promovării depunerii excesive de grăsime și la creșterea riscului cardiovascular din cauza hipertensiunii și aterosclerozei."
"Expunerea ridicată și necorespunzătoare la insulină pe termen lung poate duce la complicații micro și macrovasculare asociate cu creșterea morbidității și mortalității la diabetici, inclusiv retinopatie, disfuncție erectilă, neuropatie, boli renale, infarct miocardic și accident vascular cerebral", a remarcat Dr. Black.
În cazul în care cercetările ulterioare confirmă aceste rezultate, ar putea descuraja și mai mult utilizarea sucurilor dietetice. Oamenii ar putea fi mai precauți în ceea ce privește utilizarea acestora, în loc să le considere un substitut perfect pentru băuturile răcoritoare obișnuite.
"Cu siguranță, sunt necesare studii suplimentare pentru a confirma datele privind măsurile directe de sănătate", a precizat Dr. Black. "Cu toate acestea, mesajele de sănătate ar trebui să menționeze faptul că înlocuirea băuturilor zaharoase cu băuturi cu aspartam ar putea să nu conducă la beneficii pentru sănătate și ar putea provoca daune."
"Publicul ar beneficia de pe urma conștientizării potențialelor consecințe metabolice pe termen lung asupra sănătății care pot exista în cazul utilizării zahărului artificial în băuturile dietetice", a adăugat el.
Limitările studiului și continuarea cercetărilor
Această cercetare are câteva limitări cheie care trebuie luate în considerare. În primul rând, a inclus doar un număr mic de participanți, iar majoritatea acestora erau femei, ceea ce indică necesitatea unor studii mai ample și a unor eșantioane de dimensiuni mai echilibrate. De asemenea, a avut un interval de timp scurt, ceea ce sugerează necesitatea unor studii cu o perioadă de urmărire mai lungă.
Cercetătorii au remarcat că nu au putut măsura cu exactitate concentrațiile de acesulfam, un alt îndulcitor artificial, în băuturile îndulcite artificial. Acest lucru ar fi putut avea un impact asupra rezultatelor și indică necesitatea unor cercetări suplimentare.
Autorii studiului au avertizat, de asemenea, că nu au putut lua în considerare în mod corespunzător fiecare ingredient prezent în băuturile răcoritoare pe care le-au folosit. Este posibil ca și alte ingrediente să fi influențat rezultatele studiului.
În orice caz, studiul deschide ușa pentru cercetări mai ample, care ar putea avea în cele din urmă un impact asupra recomandărilor clinice și a opțiunilor de sănătate.
"Studiul oferă unele informații despre relația dintre consumul de aspartam, secreția salivară și nivelul de insulină. Astfel, ar putea servi drept rampă de lansare pentru o mai bună înțelegere a efectului diferitelor băuturi, inclusiv a băuturilor dietetice care conțin aspartam, asupra rezultatelor de sănătate în cazul diabetului", a concluzionat Dr. Black.
-
-
Creierul este "preconfigurat" pentru a gândi și a înțelege lumea26.11.2025, 21:25
-
Tatuajele pot slăbi sistemul imunitar, arată un studiu elvețian26.11.2025, 21:17
-
Tinctura de propolis: beneficii și reacții adverse26.11.2025, 20:08
-
Cancer pulmonar la femei: semnul dat de respirație26.11.2025, 19:17
EXCLUSIV "Aceste vremuri pot fi prilej pentru familii de a se apropia!" Irina Bodnariu: Redescoperim valoarea familiei și poate învățăm să îi alocăm locul cuvenit
EXCLUSIV Pneumonia și rujeola ucid copii în România din cauza vaccinării scăzute. Prof. dr. Doina Pleșca: Este ciudat pentru o țară europeană
EXCLUSIV "N-am vorbit cu ai mei două săptămâni, aveam nervi pe ei". Tânără, despre mersul la terapie: A fost incomod să aflu cât bagaj emoțional aveam de la părinți
O tânără ne-a vorbit despre efectele pe care le-a simțit în urma terapiei.
Copiii care mănâncă mai puțin zahăr în primii 2 ani de viață trăiesc mai mult și au inima mai sănătoasă
Dependenţa de telefon, o problemă reală. Tinerii îşi verifică telefonul de 400 de ori pe zi
EXCLUSIV Semnele stresului post-traumatic. Irina Bodnariu: Teama permanentă și așteptarea că ceva urmează să se întâmple sunt cele mai evidente semne
EXCLUSIV Cancerul care poate fi eradicat. Dr. Emel Nuraltay: Se reduce riscul enorm! Nu lasă loc de dubii
EXCLUSIV Drogurile, la prețuri pentru toate buzunarele. Dr. Radu Țincu: Sunt foarte ieftine, 7-8-10 lei o doză. Bombe chimice care explodează creierul
Drogurile se găsesc pe piața din România la prețuri pentru toate buzunarele. Dr. Radu Țincu trage un semnal de alarmă.
Burnout, boala care îți mănâncă ani din viață. Daniela Simulescu: Oamenii ăștia nu mai au viață. Nu le ajunge nici măcar un an să se vindece cu adevărat
"Ce am învățat eu la terapie e că nu suntem stăpânii lumii, nu suntem perfecți. Suntem destul de vulnerabili, câteodată greșim".
Te uiți la telefon înainte să dormi? Uite ce boală faci
Te uiți la telefon înainte de culcare? Uite ce anume îți prăjește creierul. Da, lumina de la telefon te bagă în boală. Uite cum!
EXCLUSIV Tradițiile culinare și cele moderne nu se pot îmbina. Chef Adi Hădean: Tradiția trebuie urmată, dacă vrem să nu moară. Sunt foarte mulți oameni care preferă să comande, să mănânce internațional
De ce tot mai mulți copii au nevoie de ochelari? Răspunsul e revoltător
România a dat înapoi o jumătate de secol în lupta cu rujeola. Dr. Mihai Craiu avertizează: Riscăm din nou decese!
EXCLUSIV Generația anxietății: de ce tinerii suferă mai mult, de ce adulții nu o recunosc. Leca: Cât timp generațiile actuale nu știu să scrie și să citească în limba română, lupta e la poli diferiți de putere
EXCLUSIV "Când tatăl meu a aflat că merg la psihiatru, a fost revoltat: Ce să caute fiica lui acolo?! Ce, e nebună?! Numai nebunii merg la psihiatru!"
Trauma dumping: când poveștile altora te afectează. Fenomenul online de tip "Storytime" te poate distruge emoțional
Cum să te cerți fără să te cerți: 3 reguli de știut. Ultima te va surprinde. Cea mai mare gafă pe care o faci fără să-ți dai seama
Activitatea care stimulează creierul. Dacă ai mai puțin de 3 prieteni, citește ASTA!
Social media afectează corpul ca un drog. Dacă ne oprim, corpul tău intră în sevraj. Efectele sunt șocante - studiu
Fără prieteni la 30 de ani într-o eră a conexiunii sociale? Ce s-a aflat despre adulții care nu au niciun prieten
Ce se întâmplă cu adevărat când nu ai niciun prieten? Adevărul crud pe care nimeni nu vrea să-l spună despre viața socială a adulților.
EXCLUSIV Cum schimbi gândirea părinților și bunicilor despre psiholog. Radu Leca: Familia poate fi un sabotor. Psihologul e considerat incapabil. E primul ce te ajută să-ți faci curățenie în minte și suflet
Timpul petrecut pe rețelele sociale, cauza care ne distruge creierul. Când Facebook, Instagram și TikTok devin toxice
Cum să iți arăți afecțiunea în relație: gesturi pe care trebuie să le faci
A oferi și a primi afecțiune este una dintre caracteristicile relațiilor sănătoase, dar asta nu înseamnă că este întotdeauna ușor.
