10 alimente care îți pot afecta vederea
Aproximativ 250 de milioane de oameni din întreaga lume au pierderi ușoare până la grave ale vederii. Dar puțini dintre acești oameni știu că sănătatea ochilor este direct legată de sănătatea inimii și a...
Iată 10 alimente care ne pot afecta vederea în timp
Pâine și paste
Cercetătorii au legat carbohidrații simpli, cum ar fi cei găsiți în pâinea albă și pastele, cu un risc mai mare de degenerescență maculară legată de vârstă (DMA), o cauză principală de pierdere a vederii pentru adulții în vârstă. Motivul: corpul digeră rapid acest tip de carbohidrați. Acest lucru determină o creștere a glicemiei. Pentru a preveni acest lucru, experții în sănătate sugerează să schimbați pâinea albă și pastele cu versiunile din cereale integrale.
Carne procesată
Hot-dog, cârnați, mezeluri, slănina și carnea procesată sunt încărcate cu sodiu. Acest consum ridicat de sare poate duce în cele din urmă la hipertensiune arterială, ceea ce poate provoca:
Retinopatie hipertensivă, deteriorarea vaselor de sânge care provoacă vedere încețoșată sau pierderea vederii
Choroidopatia, o acumulare de lichid sub retină
Neuropatie, un blocaj al fluxului sanguin care ucide nervii și provoacă pierderea vederii
Mâncare prăjită
Alimentele prăjite gătite în grăsimi trans cresc nivelul LDL (colesterol „rău”) și ar putea duce la boli de inimă, accident vascular cerebral și diabet de tip 2. De asemenea, creează molecule numite radicali liberi care pot deteriora și distruge celulele. Toate acestea se leagă de bolile oculare - AMD și retinopatia diabetică. Puteți lupta împotriva radicalilor liberi mâncând fructe și legume pline de vitamina C, cum ar fi citricele, roșiile și ardeiul gras roșu.
Uleiuri de gătit
Un studiu de referință din urmă cu 30 de ani a legat consumul mare de acid linoleic, un tip de grăsime nesaturată, cu șanse mai mari de AMD. O puteți găsi în aceste uleiuri de gătit obținute din:
Șofran
Floarea soarelui
Porumb
Soia
Susan
Experții în sănătate sugerează uleiuri de gătit cu mai puțin de 4 grame de grăsimi saturate pe lingură. Stați departe de cele cu uleiuri hidrogenate și grăsimi trans.
Margarină
Este realizată cu uleiuri vegetale, deci are grăsimi „bune” nesaturate. Având în vedere toate acestea, poate fi mai bună decât untul. Dar unele margarine au și grăsimi trans, ceea ce crește nivelul de colesterol și riscul de boli de inimă și probleme oculare. Cu cât margarina este mai solidă, cu atât are mai multe grăsimi trans. Puteți căuta etichetele unor mărci de margarină care au 0 grame de grăsimi trans.
Alimente semireparate
Alimentele preambalate - cum ar fi supa, sosul de roșii și conservele - au adesea cantități mari de sodiu, până la 75% din cantitatea sugerată. Consumați mai puțin din aceste alimente pentru a reduce riscul de hipertensiune arterială și probleme oculare conexe. Când faceți cumpărături, căutați versiuni „cu conținut scăzut de sodiu” sau „fără sare adăugată” ale alimentelor preferate. Adăugați-vă propriile condimente și ierburi pentru un plus de aromă naturală.
Bauturi zaharoase
Sucurile, băuturile pentru sportivi și energizante, limonada și alte băuturi îndulcite sunt pline de zahăr - uneori 7-10 lingurițe. Sunt, de asemenea, sursa numărul unu de calorii și zahăr adăugat în dieta SUA. Tot acest zahăr crește riscul de diabet de tip 2 și boli de inimă. Acest lucru poate duce la afecțiuni oculare conexe, cum ar fi retinopatia diabetică și DMA. Apa este cel mai bun pariu pentru o băutură sănătoasă.
Pește și crustacee
Cei mai mulți dintre noi nu au motive să se îngrijoreze în legătură cu mercurul din pește și crustacee. Dar la niveluri ridicate și pentru anumite grupuri de oameni, poate provoca probleme grave de sănătate, inclusiv leziuni oculare. Experții în sănătate spun că femeile însărcinate, cele care alăptează sau care vor să rămână însărcinate, precum și copiii ar trebui să consume maxim cu 8-12 porții de pește și crustacee în fiecare săptămână.
Alcool
Deși nu este un aliment, alcoolul este ingerat și ajunge în organism, iar experții îl leagă de bolile oculare. Consumul de prea mult alcool poate duce la cataractă la o vârstă mai fragedă, o afecțiune frecventă care provoacă o zonă tulbure în cristalinul ocular.
Cofeină
Cofeina din ceașca de cafea sau ceai de dimineață poate crește presiunea din interiorul ochiului sau presiunea intraoculară (PIO). Studiile arată că această presiune crește la persoanele cu glaucom sau hipertensiune oculară (OHT) care au consumat cafea. IOP prea mare poate provoca pierderea vederii și orbire, potrivit medicinenet.com.
-
De ce se îngrașă părul. Produsele pe care le folosești greșit27.11.2025, 22:45
-
Insuficiența cardiacă stângă: simptome care nu trebuie ignorate27.11.2025, 20:41
-
-
Infecţiile cu HIV sunt adesea depistate prea târziu în Europa27.11.2025, 19:15
-
Boala celiacă: semne timpurii și simptome ascunse27.11.2025, 17:46
De ce NU e bine să folosești telefonul în baie
3 flori pe care să NU le oferi niciodată cadou
Toaleta, cel mai periculos loc din casă? De ce să nu iei niciodată telefonul cu tine. Surprizele mortale din baie
Adevărul șocant despre riscurile mortale din baie și de ce nu ar trebui niciodată să iei telefonul cu tine!
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară.
Soluția anti-căpușe. Scapă de căpușe în mod natural, fără chimicale! Uite ce poți face acum
Cinci lucruri pe care să le cumperi pentru a fi mai fericit. Lecția miliardarului Warren Buffett
Warren Buffett - lecțiile unui miliardar despre adevărata fericire. Cele 5 lucruri pe care trebuie să le cumperi ca să fii fericit.
Ce înseamnă când apar păianjeni în casă
De ce ar trebui să-ți bagi picioarele în apă cu sare cel puțin o dată pe săptămână
De ce ar trebui să-ți bagi picioarele în apă cu sare cel puțin o dată pe săptămână. Cele 5 efecte uimitoare de care trebuie să afli.
7 remedii naturiste pentru arsuri solare: calmează pielea rapid
Bei suficientă apă? Adevărul despre hidratare te va șoca! Cei 2L sunt un mit
Care este diferența dintre laptele degresat și laptele light?
Crezi că știi ce bei? Adevărul despre laptele "light" vs. laptele "degresat" te va face să citești etichetele de acum.
Trucul cu folie de aluminiu pe calorifer. Ce efect are și de ce merită încercat
Când trebuie adăugat pătrunjelul în mâncare. Greșeala pe care o faci când gătești
Vitaminele esențiale după 40 de ani. Suplimente care susțin echilibrul hormonal, oasele și mușchii
Vitamina D ar putea opri cancerul colorectal. Doctorii sunt uimiți!
Știința spune să folosiți ventilatoarele până când temperatura este de 27°C. Trucul simplu care scade factura la curent
Australienii au descoperit TRUCUL genial care îți scade factura la curent cu până la 90% vara!
