Alimentele de care trebuie să stăm departe ca să evităm cancerul

Când vine vorba de cancer, nutriționiștii ne sfătuiesc să consumăm cu moderație anumite alimente, iarr pe altele să le evităm cu totul.
Iată alimentele pe care ar fi bine să le eviți când vine vorba de cancer:
* carnea roșie - OMS susține: carnea roșie este unul dintre cei mai importanți factori alimentari care cresc riscul de a face cancer. Carnea roșie neprocesată, incluzând aici carnea de vită, de miel, de oaie și de porc, este încadrată de OMS în Grupa 2 de risc, ceea ce înseamnă că este probabil cancerigen pentru oameni, recomandarea fiind cea de consum moderat și nicidecum de eliminare completă din alimentație, pentru că aceasta carne are valoare nutrițională. Carnea procesată este încadrată în Grupa 1 de risc, alimentele de acest tip fiind, potrivit OMS, „cancerigene pentru oameni“. Organizația Mondiala a Sănătății avertizează că 50 de grame de carne procesată, consumată zilnic, cresc riscul de apariție a cancerului colorectal cu 18%. Totodată, Institutul American al Cancerului avertizează că consumul excesiv de carne roșie poate crește riscul de cancer de colon și poate fi asociat cu cancerul de prostată și cancerul pancreatic. Cert este că carnea roșie conține un compus, mioglobina, care poate deteriora mucoasa intestinală și astfel crește riscul de cancer, așa că este bine să consumăm carne roșie în cantități mici.
* alcoolul - deși moderat consumul poate reduce riscul de boli de inimă, abuzul este o cauză majoră a apariției mai multor forme de cancer. Studiile arată că riscul de cancer de sân crește cu 7% pentru fiecare 10 grame suplimentare de alcool consumate pe zi. Există, de asemenea, dovezi convingătoare privind legătura dintre excesul de alcool și alte tipuri de cancer, inclusiv cancere ale gurii, faringelui, laringelui, esofagului, colonului, ficatului și stomacului.
* băuturile dulci - una dintre recomandările pentru prevenirea cancerului este de a limita consumul de băuturi care conțin zahăr și de a bea mai ales apă sau băuturi neîndulcite. Potrivit unui studiu realizat de oamenii de știință francezi, s-a descoperit o legătură între consumul regulat de băuturi îndulcite și probabilitatea de a dezvolta boala, consumul de cantități mari de suc de fructe poate provoca cancer. Analiza, realizată în Franța, este primul studiu serios care a găsit o legătură specifică între zahăr și cancer.
* prea multe paste făinoase - Pastele, covrigii și alți ”carbohidrați albi“ au un indice glicemic ridicat (un factor care arată cât de repede anumite alimente cresc nivelul de zahăr din sânge). Un studiu recent a constatat că persoanele cu o dietă bogată în paste făinoase aveau 49% mai multe șanse de a fi diagnosticate cu cancer pulmonar. Adăugarea de grăsimi sănătoase (cum ar fi uleiul de măsline) și proteine la paste ajută la scăderea indicelui glicemic general al alimentelor. Prin urmare, vestea bună este că toți ne putem bucura de paste dacă ne amintim cum să le includem corect în alimentația noastră, pentru că merită să ne amintim că pastele fac parte și din dieta mediteraneană, care este considerată o sursă de bunăstare și longevitate.
Mai multe puteți citi pe Radio DC News.
-
-
Patru alimente delicioase care îți protejează creierul13.10.2025, 15:34
-
Testul banal din analizele de rutină care îți poate salva ficatul13.10.2025, 13:41
-
-
Soluții rapide de reabilitare totală cu 4 sau 6 implanturi13.10.2025, 10:40
Ce se întâmplă dacă îți ștergi telefonul cu spirt sau alcool izopropilic
Ai șters vreodată telefonul cu spirt? Ce urmează să afli s-ar putea să te șocheze.
Secretul berii la draft. De ce e diferită de berea la sticlă
Beneficiile mersului desculț pe nisip la mare
Deficiență care provoacă crampe musculare și oboseală cronică: asta îți lipsește. Ce trebuie să mănânci urgent
Hainele tale miros a țigară? Pulverizează băutura asta pe ele. Scapi instant de miros!
Bei suficientă apă? Adevărul despre hidratare te va șoca! Cei 2L sunt un mit
Oțetul, aliatul tău pentru picioare fine, hidratate și fără miros neplăcut
Șterge oglinda cu hârtie de ziar și oțet. De ce să nu mai folosești lavete
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară.
De ce ar trebui să renunți la sandale când zbori. Detalii surprinzătoare despre siguranța în avion
3 flori pe care să NU le oferi niciodată cadou
Trucul genial care face rujul să reziste ore întregi. Pudra translucidă, secretul make-up artiștilor
7 remedii naturiste pentru arsuri solare: calmează pielea rapid
De ce să îți pui ghimbir în cafea. 5 beneficii neștiute pentru sănătate
Când trebuie adăugat pătrunjelul în mâncare. Greșeala pe care o faci când gătești
Apasă acest punct de pe mână dacă vrei să scapi de durerea de cap. Trece în câteva minute
Ai dureri de cap? Acest truc simplu de pe mână te poate salva. Cum te poți simți mai bine în câteva minute.
Orele la care trebuie să bei cafeaua. Când e momentul să te oprești
Aceasta este ora exactă la care trebuie să îți bei cafeaua.
Trucul genial cu tableta pentru mașina de spălat vase. Cum să cureți ușor plita ceramică
Știința spune să folosiți ventilatoarele până când temperatura este de 27°C. Trucul simplu care scade factura la curent
Australienii au descoperit TRUCUL genial care îți scade factura la curent cu până la 90% vara!
Otrava din bucătărie. Duce la cancer și alte boli grave
Cum să câștigi respectul celor din jur. Nu mai face aceste greșeli! Cuvintele pe care trebuie să le spui
Aspartam: otrava dulce din "zero zahăr". Ce se întâmplă atunci când îl consumi și cum declanșează cancerul
Toaleta, cel mai periculos loc din casă? De ce să nu iei niciodată telefonul cu tine. Surprizele mortale din baie
Adevărul șocant despre riscurile mortale din baie și de ce nu ar trebui niciodată să iei telefonul cu tine!