Amarant. Alimentul-minune care vindecă boli crunte
Cultivat de azteci acum 8000 de ani, istoria veche a amarantului poate fi urmărită în Mexic și Peninsula Yucatan. Astăzi, este cultivat în Africa, India, China, Rusia, în întreaga Americă de...
Amarant - necunoscut de foarte multă lume
Amarantul are frunze verzi, flori strălucitoare de culoare roșie sau aurie, alcătuite din muguri minusculi, asemănători cu cerealele, unul dintre motivele pentru care această plantă intră adesea în categoria "cereale". Dar amarantul nu este din punct de vedere tehnic un bob, cum ar fi ovăz, grâu sau orez. Este uneori denumită "pseudo-cereală", deoarece profilul său nutrițional este foarte asemănător.
Unul dintre aspectele cele mai importante ale acestei cereale mici este lipsa glutenului. Fiind extrem de dens, amarantul este "prea greu" pentru a fi folosit de unul singur. Cel mai bine merge folosit împreună cu alte cereale, pentru o textură mai ușoară.
Amarantul poate fi folosit ca un agent de îngroșare excepțional pentru sosuri, supe, tocană și chiar jeleuri. Mâncat ca o gustare, amarantul poate avea o textură și o aromă delicioasă, crocantă sau piperată. Cel mai bun din toate, amarantul este chiar mai hrănitor decât omologii săi adevărați.
Amarant - beneficii sănătoase
Unul dintre motivele pentru care amarantul se află în fruntea cerealelor este datorită nutriției sale remarcabile. Este mai bogat în minerale, cum ar fi calciu, fier, fosfor și carotenoizi, decât majoritatea legumelor. Are un conținut remarcabil de proteine: o ceașcă conține 28,1 grame de proteină, comparativ cu 26,3 grame (ovăz) și 13,1 grame (orez).
Amarantul este o mare sursă de lizină, un aminoacid important, comparabil cu cel al laptelui. Pentru a susține acest aspect pozitiv al amaranthului, acesta conține, de asemenea, proteine primare numite albumină și globulină, care, în comparație cu prolaminii din grâu, sunt mai solubili și mai digerabili.
O ceașcă de amarant conține 15 miligrame de fier, în timp ce orezul alb conține numai 1,5 miligrame. O ceașcă de amaranth brut conține, de asemenea, 18 miligrame de fibre; în comparație, orezul alb conține 2,4 grame.
Amaranthul conține de trei ori mai mult calciu și este bogat în magneziu, fosfor și potasiu. Are în compoziția sa 6 până la 10% ulei, predominant nesaturat, sau aproximativ 77% acizi grași nesaturați, inclusiv acid linoleic, necesar pentru o nutriție optimă. Nu în ultimul rând, amaranthul este singura cereală cu conținut de vitamina C.
Amarant - studii efectuate
Un studiu privind amarantul a arătat că semințele sale nu conțin doar proprietăți nutriționale importante, ci și compuși fitochimici, cum ar fi rutina și nicotiflorina, și peptide cu capacitatea de a ajuta la scăderea hipertensiunii și incidența cancerului.
Deoarece boala cardiovasculară (CVD) este legată de colesterolul în sânge (hiperlipidemia), hipertensiunea, obezitatea și diabetul zaharat, oamenii de știință au raportat că reducerea conținutului de grăsimi saturate și mărirea dozei de acizi grași nesaturați pot preveni CVD.
Rezultatele testelor au concluzionat, de asemenea, că uleiul de amarant ar putea fi un produs alimentar funcțional pentru prevenirea și tratarea bolilor cardiovasculare, dar și a cancerului.
-
-
-
Ce se întâmplă cu concediile medicale. Alexandru Rogobete, anunț06.11.2025, 16:22
-
Un simplu ingredient din bucătărie îți reface flora intestinală natural06.11.2025, 11:53
-
Tinctura care reglează ciclul menstrual și susține ficatul06.11.2025, 10:05
Ce se întâmplă dacă îți ștergi telefonul cu spirt sau alcool izopropilic
Ai șters vreodată telefonul cu spirt? Ce urmează să afli s-ar putea să te șocheze.
Soluția anti-căpușe. Scapă de căpușe în mod natural, fără chimicale! Uite ce poți face acum
De ce să pui oțet în mașina de spălat. Răspunsul te va surprinde
Oțet în mașina de spălat? Iată ce se întâmplă cu hainele tale! De ce tot mai mulți oameni aleg acest truc simplu
Bei suficientă apă? Adevărul despre hidratare te va șoca! Cei 2L sunt un mit
Ai curaj să te speli pe dinți într-un picior? Poți urca scările cu un sac de cartofi? Uite de ce trebuie să încerci
Mersul japonez topește kilogramele și scade tensiunea. Uite ce trebuie să faci
Idei geniale de a refolosi sticlele de medicamente pe care le arunci
Ce se întâmplă dacă NU mănânci înainte de operație. Un studiu dă totul peste cap
Ți s-a spus să nu mănânci înainte de operație? S-ar putea să fi fost degeaba. Uite ce s-a descoperit.
Foaia de dafin, soluția ieftină care elimină mirosurile neplăcute din casă peste noapte
Care este diferența dintre laptele degresat și laptele light?
Crezi că știi ce bei? Adevărul despre laptele "light" vs. laptele "degresat" te va face să citești etichetele de acum.
Cum să folosești eficient aerul condiționat în zilele caniculare
De ce ar trebui să pui oțet în rezervorul toaletei? Trucul pe care îl vei adora
De ce ar trebui să pui oțet în rezervorul toaletei? Trucul pe care nu ți l-a spus nimeni până acum și pe care trebuie să îl încerci.
Dacă ai acest simptom, mergi de urgență la medic. Poate fi un semn fatal
Dacă ai oricare dintre aceste simptome, nu aștepta! Sună la urgențe imediat!
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Când trebuie adăugat pătrunjelul în mâncare. Greșeala pe care o faci când gătești
Noua sare recomandată de OMS: de ce ar putea salva milioane de vieți
Ce să faci imediat și ce să NU faci dacă simți miros de gaz în casă
Combinația ideală pentru a evita deshidratarea în timpul valurilor de căldură
Ce pastile nu trebuie luate niciodată cu cafeaua de dimineață
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară.
