Amarant. Alimentul-minune care vindecă boli crunte

Cultivat de azteci acum 8000 de ani, istoria veche a amarantului poate fi urmărită în Mexic și Peninsula Yucatan. Astăzi, este cultivat în Africa, India, China, Rusia, în întreaga Americă de...
Amarant - necunoscut de foarte multă lume
Amarantul are frunze verzi, flori strălucitoare de culoare roșie sau aurie, alcătuite din muguri minusculi, asemănători cu cerealele, unul dintre motivele pentru care această plantă intră adesea în categoria "cereale". Dar amarantul nu este din punct de vedere tehnic un bob, cum ar fi ovăz, grâu sau orez. Este uneori denumită "pseudo-cereală", deoarece profilul său nutrițional este foarte asemănător.
Unul dintre aspectele cele mai importante ale acestei cereale mici este lipsa glutenului. Fiind extrem de dens, amarantul este "prea greu" pentru a fi folosit de unul singur. Cel mai bine merge folosit împreună cu alte cereale, pentru o textură mai ușoară.
Amarantul poate fi folosit ca un agent de îngroșare excepțional pentru sosuri, supe, tocană și chiar jeleuri. Mâncat ca o gustare, amarantul poate avea o textură și o aromă delicioasă, crocantă sau piperată. Cel mai bun din toate, amarantul este chiar mai hrănitor decât omologii săi adevărați.
Amarant - beneficii sănătoase
Unul dintre motivele pentru care amarantul se află în fruntea cerealelor este datorită nutriției sale remarcabile. Este mai bogat în minerale, cum ar fi calciu, fier, fosfor și carotenoizi, decât majoritatea legumelor. Are un conținut remarcabil de proteine: o ceașcă conține 28,1 grame de proteină, comparativ cu 26,3 grame (ovăz) și 13,1 grame (orez).
Amarantul este o mare sursă de lizină, un aminoacid important, comparabil cu cel al laptelui. Pentru a susține acest aspect pozitiv al amaranthului, acesta conține, de asemenea, proteine primare numite albumină și globulină, care, în comparație cu prolaminii din grâu, sunt mai solubili și mai digerabili.
O ceașcă de amarant conține 15 miligrame de fier, în timp ce orezul alb conține numai 1,5 miligrame. O ceașcă de amaranth brut conține, de asemenea, 18 miligrame de fibre; în comparație, orezul alb conține 2,4 grame.
Amaranthul conține de trei ori mai mult calciu și este bogat în magneziu, fosfor și potasiu. Are în compoziția sa 6 până la 10% ulei, predominant nesaturat, sau aproximativ 77% acizi grași nesaturați, inclusiv acid linoleic, necesar pentru o nutriție optimă. Nu în ultimul rând, amaranthul este singura cereală cu conținut de vitamina C.
Amarant - studii efectuate
Un studiu privind amarantul a arătat că semințele sale nu conțin doar proprietăți nutriționale importante, ci și compuși fitochimici, cum ar fi rutina și nicotiflorina, și peptide cu capacitatea de a ajuta la scăderea hipertensiunii și incidența cancerului.
Deoarece boala cardiovasculară (CVD) este legată de colesterolul în sânge (hiperlipidemia), hipertensiunea, obezitatea și diabetul zaharat, oamenii de știință au raportat că reducerea conținutului de grăsimi saturate și mărirea dozei de acizi grași nesaturați pot preveni CVD.
Rezultatele testelor au concluzionat, de asemenea, că uleiul de amarant ar putea fi un produs alimentar funcțional pentru prevenirea și tratarea bolilor cardiovasculare, dar și a cancerului.
-
-
Cuișoarele: un remediu natural pentru durere și inflamație27.08.2025, 22:25
-
-
-
Vitaminele B pot încetini declinul cognitiv și preveni demența27.08.2025, 18:08
Trucul simplu pentru a avea călcâie fine. Dermatologii confirmă
Soluția anti-căpușe. Scapă de căpușe în mod natural, fără chimicale! Uite ce poți face acum
De ce ar trebui să-ți bagi picioarele în apă cu sare cel puțin o dată pe săptămână
De ce ar trebui să-ți bagi picioarele în apă cu sare cel puțin o dată pe săptămână. Cele 5 efecte uimitoare de care trebuie să afli.
Adormi în 60 de secunde cu acest truc chinezesc!
Adormi instant! Trucul din medicina chineză care funcționează în 60 de secunde. Medicii sunt uimiți. Încearcă această tehnică secretă a chinezilor.
Știai că și muștarul se strică? Greșeala pe care o faci în frigider
De ce să pui o picătură de ulei de măsline pe oalele de inox, aragaz și hotă. Te vei îndrăgosti de acest truc!
Îmbrăcămintea pe care nu trebuie să o speli cu apă fierbinte. Se distruge țesătura
Spitalul Sfântul Sava, liderul recuperării medicale complete din România
Pleci în vacanță cu medicamente în bagaj? Ai grijă la asta!
Taie o lămâie și pune-o lângă pat. Beneficiile surprinzătoare pe care le are
Acesta este motivul pentru care ar trebui să pui orez în dulap
De ce ar trebui să pui orez în dulap. 6 lucruri utile pe care le poți face cu orezul.
Ce înseamnă când apar păianjeni în casă
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Ai fiert greșit ouăle. Cum se fierb, de fapt, pentru a le curăța ușor
Bisglicinatul de Magneziu: Secretul unei vieți mai liniștite și a unui corp echilibrat
Plimbările zilnice: beneficii pe care sigur nu le-ai știut. Cât trebuie să mergi pe jos dacă ai peste 50 de ani
Semnul de pe conservă că peștele e contaminat. Ce este codul FAO și ce număr să EVIȚI: Uite secretul pentru un pește necontaminat
Cum să usuci hainele mai repede iarna. Metoda pe care nu o știai
S-au făcut studii despre cum să usuci mai repede hainele iarna. Metoda pe care nu o știai
Șterge oglinda cu hârtie de ziar și oțet. De ce să nu mai folosești lavete
Secretul berii la draft. De ce e diferită de berea la sticlă
De ce să îți pui ghimbir în cafea. 5 beneficii neștiute pentru sănătate
Ce se întâmplă dacă NU mănânci înainte de operație. Un studiu dă totul peste cap
Ți s-a spus să nu mănânci înainte de operație? S-ar putea să fi fost degeaba. Uite ce s-a descoperit.