Colesterol non-HDL, explicat pe înțelesul tuturor
Ce este colesterolul non-HDL, colesterolul total sau trigliceridele, termeni pe care îi găsim pe buletinul nostru de analize. Specialiștii explică pe înțelesul tuturor de ce este important să menținem...
Rezultatul analizelor care indică colesterolul non-HDL se referă la valoarea totală a colesterolului, minus colesterolul HDL. Atunci când vi se ia sânge pentru un test de colesterol (cunoscut și ca un profil lipidic sau panou de lipide), raportul include, de obicei, patru numere: lipoproteine cu densitate scăzută (LDL), lipoproteine cu densitate mare (HDL), trigliceride și colesterolul total.
Colesterolul total include și lipoproteine cu densitate foarte joasă (VLDL). Aceste particule transportă trigliceridele în țesuturi și devin în cele din urmă LDL. Ca și LDL, cauzează, de asemenea, colesterolul să se acumuleze pe interiorul arterelor, creând plăci care vor înfunda arterele. Ambele sunt considerate nedorite, deci cu cât valorile LDL și VLDL sunt mai ridicate, cu atât este mai mare riscul bolilor cardiace.
Ce este VLDL
Nu există un mod simplu, direct de măsurare a colesterolului VLDL, motiv pentru care, în mod obișnuit, nu se face un screening de rutină. Colesterolul VLDL este de obicei estimat ca procent din valoarea trigliceridelor. De fapt, deși măsurarea directă a LDL este posibilă, majoritatea laboratoarelor nu fac acest lucru în prezent. În schimb, ele calculează LDL utilizând o formulă simplă bazată pe alte valori ale lipidelor.
Pentru majoritatea persoanelor, un LDL calculat oferă o estimare bună a LDL măsurat direct. Dar un LDL calculat devine mai puțin precis, pe măsură ce trigliceridele devin mai mari, mai ales peste 400 miligrame pe decilitru (mg/dl), care este considerat foarte ridicat. (Valorile normale sunt mai mici de 150 mg/dl). În astfel de cazuri, singura modalitate de a obține o măsurare exactă este măsurarea directă a LDL.
Nivelurile de trigliceride din sânge variază în funcție de momentul și de ceea ce ați mâncat, motiv pentru care cele mai multe teste de colesterol sunt efectuate după ce o persoană a avut un repaus alimentar timp de cel puțin 12 ore. În acest fel, rezultatele pot fi mai ușor comparate.
Trigliceridele nu influențează valoarea non-HDL
Cu toate acestea, calculul colesterolului non-HDL nu se bazează pe o valoare a trigliceridelor, deci nu este nevoie să repetați; rezultatele sunt similare, indiferent dacă ați mâncat înainte sau nu. În plus, valoarea colesterolului non-HDL reflectă toate lipoproteinele majore legate de un risc mai mare de boli cardiovasculare. Unii experți în lipide susțin că valoarea colesterolului non-HDL este mai bună decât valoarea colesterolului LDL pentru prezicerea bolilor de inimă. De fapt, un calculator comun de risc (cvriskcalculator.com) se bazează pe valoarea colesterolului non-HDL.
Deci, de ce majoritatea medicilor se concentrează încă asupra valorilor LDL? Studiile clinice au arătat că medicamentele precum statinele scad nivelul colesterolului LDL și, de asemenea, reduc riscul afecțiunilor cardiace. Cu cât LDL este mai scăzut, cu atât riscul cardiovascular este mai scăzut. Multe ghiduri medicale au stabilit, de asemenea, niveluri țintă ale LDL pentru diferite niveluri de risc. Deci, pentru moment, LDL rămâne valoarea cea mai relevantă pentru medici.
Textul original poate fi găsit AICI
-
-
-
Ce se întâmplă dacă ai bea ceai verde în fiecare zi?11.12.2025, 18:13
-
-
Când trebuie adăugat pătrunjelul în mâncare. Greșeala pe care o faci când gătești
3 flori pe care să NU le oferi niciodată cadou
Ce se întâmplă dacă îți ștergi telefonul cu spirt sau alcool izopropilic
Ai șters vreodată telefonul cu spirt? Ce urmează să afli s-ar putea să te șocheze.
Deficiență care provoacă crampe musculare și oboseală cronică: asta îți lipsește. Ce trebuie să mănânci urgent
Trucul simplu care îți transformă fața în doar câteva minute pe zi
Hainele tale miros a țigară? Pulverizează băutura asta pe ele. Scapi instant de miros!
De ce nu trebuie să ții niciodată paharul de vin de cupă
Află de ce nu este recomandat să ții paharul de vin de cupă.
Cum să câștigi respectul celor din jur. Nu mai face aceste greșeli! Cuvintele pe care trebuie să le spui
Singurul aliment care scade glicemia instant, susținut de știință
Noua sare recomandată de OMS: de ce ar putea salva milioane de vieți
Dacă ai acest simptom, mergi de urgență la medic. Poate fi un semn fatal
Dacă ai oricare dintre aceste simptome, nu aștepta! Sună la urgențe imediat!
Care este diferența dintre laptele degresat și laptele light?
Crezi că știi ce bei? Adevărul despre laptele "light" vs. laptele "degresat" te va face să citești etichetele de acum.
De ce ar trebui să renunți la tocătoarele de tăiat din plastic
Aspartam: otrava dulce din "zero zahăr". Ce se întâmplă atunci când îl consumi și cum declanșează cancerul
Otrava din bucătărie. Duce la cancer și alte boli grave
Orele la care trebuie să bei cafeaua. Când e momentul să te oprești
Aceasta este ora exactă la care trebuie să îți bei cafeaua.
