EVITĂ aceste alimente dacă ți-ai pierdut gustul și mirosul. Pot face mai mult rău decât crezi

Poate că unul dintre cele mai frecvente simptome COVID-19, dar despre care se vorbește puțin, este pierderea gustului și a mirosului. Poate fi de scurtă durată sau de lungă...
Deși pierderea gustului și a mirosului nu are consecințe imediate asupra sănătății, poate cauza probleme persoanelor active, cu o dietă sănătoasă. A nu putea să te bucuri de mâncare poate fi un lucru tragic pentru unii.
Iată ce trebuie să faci pentru a te asigura că obții toți nutrienții de care ai nevoie, chiar dacă mâncarea nu are gust și miros.
Cauze pentru pierderea simțului gustului și / sau mirosului
„Capacitatea noastră de a mirosi provine din funcțiile unui anumit nerv cranian, iar gustul implică funcțiile multor nervi, inclusiv nervii cranieni specifici”, spune Caroline West Passerrello, purtător de cuvânt al Academiei americane de Nutriție și Dietetică.
"Gustul și mirosul pot fi afectate individual sau simultan, iar severitatea poate varia de la o afectare ușoară la o pierdere completă."
Ambele simțuri scad în mod natural pe măsură ce îmbătrânim, deși rata la care se întâmplă asta variază de la persoană la persoană.
Dar există și alte cauze mai specifice ale acestui simptom.
„Inflamația mucoasei nazale și a sinusurilor, care se poate întâmpla atunci când corpul tău se apără împotriva virușilor precum răceala obișnuită sau coronavirusul, este asociată cu olfacția afectată”, spune Passerrello.
„Tumorile, traumatismele craniene și anumite medicamente ne pot afecta și capacitatea de a gusta și a mirosi”, spune ea.
Acest lucru se poate întâmpla în momentul în care iei prea multe medicamente, dar este deosebit de sever și frecvent în chimioterapie și radiații pentru tratamentul cancerului.
Sfaturi pentru menținerea unei diete echilibrate
„Mâncatul fără a avea gust și miros poate deveni neplăcut, deoarece gustul este încă motivul pentru care majoritatea americanilor aleg să mănânce alimentele pe care le consumă”, spune Passerrello.
Așadar, încearcă să stabilești un plan alimentar care să fie plăcut și echilibrat. Medicul nutriționist recomandă ca farfuria de mâncare să fie jumătate cu legume sau fructe, un sfert cu proteine și un sfert cu amidon (de preferință cereale integrale, legume cu amidon, fasole sau leguminoase).
De asemenea, Passerrello avertizează în privința adăugării de sare sau zahăr.
"Fiți conștienți de cantitatea de sare sau zahăr adăugată în alimente - și, în acest caz, nu „sare după gust”, deoarece acest lucru vă poate determina să puneți mult peste recomandarea zilnică de sodiu", spune Passerrello.
În schimb, încearcă să folosești acizi precum sucul de lămâie sau oțetul, pentru a condimenta alimentele. De asemenea, pot fi de ajutor și condimentele. Ardeiul negru, ardeiul iute, scorțișoara, chimenul, pudra de usturoi și ghimbirul sunt arome puternice, pe care le poți folosi în mâncare.
-
-
-
Studiu: sucurile dietetice pot afecta sănătatea creierului06.09.2025, 15:18
-
Legătura dintre inflamația intestinală și sănătatea creierului06.09.2025, 14:53
-
5 greșeli comune în bucătărie care îți pot îmbolnăvi familia. Ai mare grijă la asta
Cele 5 greșeli comune pe care le faci în bucătărie și care îți pot îmbolnăvi toată familia.
Otrava din bucătărie. Duce la cancer și alte boli grave
Trucul simplu care te scoate din stres, anxietate și atac de panică: respiră... din burtă. Fă asta de 3 ori!
De ce nu trebuie să ții niciodată paharul de vin de cupă
Află de ce nu este recomandat să ții paharul de vin de cupă.
Știința spune să folosiți ventilatoarele până când temperatura este de 27°C. Trucul simplu care scade factura la curent
Australienii au descoperit TRUCUL genial care îți scade factura la curent cu până la 90% vara!
Ce se întâmplă dacă NU mănânci înainte de operație. Un studiu dă totul peste cap
Ți s-a spus să nu mănânci înainte de operație? S-ar putea să fi fost degeaba. Uite ce s-a descoperit.
Cum apare o escara? Ghid pentru prevenire și tratament
Adevărul despre mâncarea ambalată: Ce ascund etichetele și cum un simplu simbol pe ambalaj îți poate salva viața!
Un studiu kenyan testează trei tipuri de etichete de avertizare pe alimente.
5 motive să NU mai stai cu laptopul pe picioare. Numărul 2 te va uimi
Beneficiile mersului desculț pe nisip la mare
Spitalul Sfântul Sava, liderul recuperării medicale complete din România
6 greșeli pe care designerii de interior nu le fac niciodată în propriile case
3 flori pe care să NU le oferi niciodată cadou
Vitamina D ar putea opri cancerul colorectal. Doctorii sunt uimiți!
Cum se spală, de fapt, blugii. Truc genial de la Adina Buzatu
Cum să faci o cafea mai intensă acasă. Sfaturile surprinzătoare ale experților
Cum să folosești eficient aerul condiționat în zilele caniculare
7 remedii naturiste pentru arsuri solare: calmează pielea rapid
Mersul japonez topește kilogramele și scade tensiunea. Uite ce trebuie să faci
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.