EVITĂ aceste alimente dacă ți-ai pierdut gustul și mirosul. Pot face mai mult rău decât crezi
Poate că unul dintre cele mai frecvente simptome COVID-19, dar despre care se vorbește puțin, este pierderea gustului și a mirosului. Poate fi de scurtă durată sau de lungă...
Deși pierderea gustului și a mirosului nu are consecințe imediate asupra sănătății, poate cauza probleme persoanelor active, cu o dietă sănătoasă. A nu putea să te bucuri de mâncare poate fi un lucru tragic pentru unii.
Iată ce trebuie să faci pentru a te asigura că obții toți nutrienții de care ai nevoie, chiar dacă mâncarea nu are gust și miros.
Cauze pentru pierderea simțului gustului și / sau mirosului
„Capacitatea noastră de a mirosi provine din funcțiile unui anumit nerv cranian, iar gustul implică funcțiile multor nervi, inclusiv nervii cranieni specifici”, spune Caroline West Passerrello, purtător de cuvânt al Academiei americane de Nutriție și Dietetică.
"Gustul și mirosul pot fi afectate individual sau simultan, iar severitatea poate varia de la o afectare ușoară la o pierdere completă."
Ambele simțuri scad în mod natural pe măsură ce îmbătrânim, deși rata la care se întâmplă asta variază de la persoană la persoană.
Dar există și alte cauze mai specifice ale acestui simptom.
„Inflamația mucoasei nazale și a sinusurilor, care se poate întâmpla atunci când corpul tău se apără împotriva virușilor precum răceala obișnuită sau coronavirusul, este asociată cu olfacția afectată”, spune Passerrello.
„Tumorile, traumatismele craniene și anumite medicamente ne pot afecta și capacitatea de a gusta și a mirosi”, spune ea.
Acest lucru se poate întâmpla în momentul în care iei prea multe medicamente, dar este deosebit de sever și frecvent în chimioterapie și radiații pentru tratamentul cancerului.
Sfaturi pentru menținerea unei diete echilibrate
„Mâncatul fără a avea gust și miros poate deveni neplăcut, deoarece gustul este încă motivul pentru care majoritatea americanilor aleg să mănânce alimentele pe care le consumă”, spune Passerrello.
Așadar, încearcă să stabilești un plan alimentar care să fie plăcut și echilibrat. Medicul nutriționist recomandă ca farfuria de mâncare să fie jumătate cu legume sau fructe, un sfert cu proteine și un sfert cu amidon (de preferință cereale integrale, legume cu amidon, fasole sau leguminoase).
De asemenea, Passerrello avertizează în privința adăugării de sare sau zahăr.
"Fiți conștienți de cantitatea de sare sau zahăr adăugată în alimente - și, în acest caz, nu „sare după gust”, deoarece acest lucru vă poate determina să puneți mult peste recomandarea zilnică de sodiu", spune Passerrello.
În schimb, încearcă să folosești acizi precum sucul de lămâie sau oțetul, pentru a condimenta alimentele. De asemenea, pot fi de ajutor și condimentele. Ardeiul negru, ardeiul iute, scorțișoara, chimenul, pudra de usturoi și ghimbirul sunt arome puternice, pe care le poți folosi în mâncare.
-
EXCLUSIV Cum poți evita internările. Dr. Horațiu Moldovan explică28.11.2025, 09:04
-
De ce se îngrașă părul. Produsele pe care le folosești greșit27.11.2025, 22:45
-
Insuficiența cardiacă stângă: simptome care nu trebuie ignorate27.11.2025, 20:41
-
-
Infecţiile cu HIV sunt adesea depistate prea târziu în Europa27.11.2025, 19:15
Acesta este motivul pentru care ar trebui să pui orez în dulap
De ce ar trebui să pui orez în dulap. 6 lucruri utile pe care le poți face cu orezul.
Trucul genial care face rujul să reziste ore întregi. Pudra translucidă, secretul make-up artiștilor
Aspartam: otrava dulce din "zero zahăr". Ce se întâmplă atunci când îl consumi și cum declanșează cancerul
Băile de gheață: miracol pentru sănătate sau risc ascuns? Iată ce spune știința
De ce să nu mai ții roșiile în frigider
Află de ce nu ar trebui să mai păstrezi roșiile în frigider. Uite cum să le depozitezi corect pentru a te bucura de aroma lor naturală.
De ce să nu spargi ouăle de marginea castronului
Cum să câștigi respectul celor din jur. Nu mai face aceste greșeli! Cuvintele pe care trebuie să le spui
De ce ar trebui să-ți bagi picioarele în apă cu sare cel puțin o dată pe săptămână
De ce ar trebui să-ți bagi picioarele în apă cu sare cel puțin o dată pe săptămână. Cele 5 efecte uimitoare de care trebuie să afli.
Cum să tai ceapa fără lacrimi, ca Gordon Ramsay
6 greșeli pe care designerii de interior nu le fac niciodată în propriile case
Cum trebuie să stingi uleiul care a luat foc în tigaie. Ce să nu faci niciodată
De ce să îți pui ghimbir în cafea. 5 beneficii neștiute pentru sănătate
De ce să nu porți șlapi la piscină. Detaliul care te va pune pe gânduri
Idei geniale de a refolosi sticlele de medicamente pe care le arunci
Cum apare o escara? Ghid pentru prevenire și tratament
Motivul uimitor pentru care NU ar trebui să speli hainele la 40 de grade
De ce nu ar trebui să speli hainele la 40 de grade.
Ai fiert greșit ouăle. Cum se fierb, de fapt, pentru a le curăța ușor
Luna perfectă în care să începi o schimbare. NU e ianuarie! 3 pași simpli să îți transformi starea de spirit, fără efort
Ai nevoie de doar 10 minute pentru a adormi profund. Această metodă e virală
"Singurul meu regret în viață este că nu am băut destulă șampanie". Șampania poate reduce riscul de stop cardiac brusc
Cum scapi de nasul înfundat în 5 minute
Orele la care trebuie să bei cafeaua. Când e momentul să te oprești
Aceasta este ora exactă la care trebuie să îți bei cafeaua.
