Îndulcitori săraci în calorii, efectele lor asupra greutății și glicemiei

Câștigul în greutate și schimbările metabolice au fost asociate de cercetători, într-un studiu, cu consumul de îndulcitori.
Îndulcitori, greutatea. Noile cercetări sugerează că îndulcitorii cu conținut scăzut de calorii provoacă doar modificări modeste ale glicemiei, nivelului de insulină, sensibilității la insulină și creșterii în greutate, în comparație cu cele induse de zahăr. Este concluzia unui studiu care a analizat impactul asupra sănătății a îndulcitorilor cu calorii scăzute, din plante ori artificiale – ultimele destul de populare. Contextul - cercetările anterioare au arătat rezultate contradictorii: unele studii susțin creșterea în greutate și modificarea controlului glucozei din sânge (zahăr) ca efecte secundare ale îndulcitorilor cu conținut scăzut de calorii, altele sugerează că îndulcitorii naturali, cum ar fi îndulcitorii din ștevie, îmbunătățesc controlul glucozei. O mare parte din cercetările legate de îndulcitori cu conținut scăzut de calorii se concentrează pe unul singur, ceea ce poate fi problematic deoarece diferiții îndulcitori au efecte metabolice diferite asupra organismului.
Îndulcitori, greutatea. În ce a constat cercetarea
Ca să determine modificările în greutate și efectele metabolice produse de îndulcitorii cu conținut scăzut de calorii s-au făcut două experimente diferite pe rozătoare.
În primul li s-a administrat șoarecilor o băutură îndulcită cu conținut scăzut de calorii, care conține zaharină sau sucraloză. Băutura a fost dată rozătoarelor 28 de zile alături de hrană și apă. În al doilea, șoarecilor li s-a repartizat la întâmplare o băutură care conține zaharina, glucoză sau o combinație a celor doi îndulcitori împreună cu dieta lor normală.
Cercetătorii spun că au folosit un amestec de zaharină și glucoză din două motive: oamenii tind să consume băuturi îndulcite cu conținut scăzut de calorii, împreună cu carbohidrați, ca parte a unei mese sau a unei gustări, ceea ce face ca zahărul din sânge să crească după masă. Iar studiile anterioare au subliniat că combinația de zaharină și glucoză afectează toleranța la glucoză mai mult decât un singur îndulcitor.
Îndulcitori, greutatea. Concluzii
"În primul experiment, anchetatorii au examinat impactul îndulcitorilor săraci în calorii asupra greutății corporale și a controlului zahărului din sânge, dar nu au observat nicio modificare. În cel de-al doilea, șoarecii expuși la glucoză singuri au dezvoltat un procent mai mare de grăsime corporală, un control crescut al glicemiei și o sensibilitate crescută la insulină. Deși consumul de zaharină a provocat o creștere moderată a nivelului de insulină, nu a reușit să producă nicio modificare a toleranței la glucoză, a nivelului de trigliceride din sânge, a sensibilității la insulină sau a compoziției grăsimilor corporale. Modificările metabolice induse de zaharină și combinația de zaharină și băutura de glucoză au fost mult mai puțin pronunțate decât se aștepta", explică cercetătorii pe site-ul Societății Americane de Fiziologie.
Medicul John Glendinning, primul autor al studiului, susține că "în măsura în care rezultatele noastre de la șoareci sunt relevante pentru oameni, acestea sugerează că impactul metabolic al îndulcitorilor cu conținut scăzut de calorii sunt minore în comparație cu cele produs de zahăr".
Autorii cercetării au apreciat că studiile viitoare ar trebui să stabilească dacă dietele care conțin diferite tipuri de carbohidrați (care conțin glucoză) induc modificări metabolice similare.
Studiul, AICI.
-
-
-
Ce să faci imediat și ce să NU faci dacă simți miros de gaz în casă17.10.2025, 18:58
-
-
De ce ar trebui să renunți la sandale când zbori. Detalii surprinzătoare despre siguranța în avion
Semnul de pe conservă că peștele e contaminat. Ce este codul FAO și ce număr să EVIȚI: Uite secretul pentru un pește necontaminat
De ce nu trebuie să ții niciodată paharul de vin de cupă
Află de ce nu este recomandat să ții paharul de vin de cupă.
Cum să tai ceapa fără lacrimi, ca Gordon Ramsay
Ce nu trebuie să faci niciodată la un priveghi. Greșelile pe care mulți le fac fără să știe
Trucul genial cu tableta pentru mașina de spălat vase. Cum să cureți ușor plita ceramică
De ce să nu spargi ouăle de marginea castronului
De ce să nu mai ții roșiile în frigider
Află de ce nu ar trebui să mai păstrezi roșiile în frigider. Uite cum să le depozitezi corect pentru a te bucura de aroma lor naturală.
Vitamina D ar putea opri cancerul colorectal. Doctorii sunt uimiți!
Hainele tale miros a țigară? Pulverizează băutura asta pe ele. Scapi instant de miros!
De ce NU e bine să folosești telefonul în baie
Secretul berii la draft. De ce e diferită de berea la sticlă
Cum să cureți grăsimea și mâncarea arsă de pe aragaz. Ingredientul care șterge orice pată
Niacina, vitamina B3: ce este și la ce ajută, de fapt. Este sigură pentru inimă? Studiile dezvăluie pericolul
Ce este niacina și la ce ajută, de fapt? Este adevărat că poate crește riscul de boli de inimă?
De ce să nu mai ții periuța de dinți lângă chiuvetă
Cum să câștigi respectul celor din jur. Nu mai face aceste greșeli! Cuvintele pe care trebuie să le spui
De ce ar trebui să pui oțet în rezervorul toaletei? Trucul pe care îl vei adora
De ce ar trebui să pui oțet în rezervorul toaletei? Trucul pe care nu ți l-a spus nimeni până acum și pe care trebuie să îl încerci.
Acest ingredient desfundă canalizarea instant. Nu este bicarbonatul
Acesta este motivul pentru care ar trebui să pui orez în dulap
De ce ar trebui să pui orez în dulap. 6 lucruri utile pe care le poți face cu orezul.