Mihaela Bilic: dacă ar avea glucide și fibre, ar fi alimentul perfect
Medicul nutriționist Mihaela Bilic descrie, pe rețelele sociale, beneficiile consumului unui aliment ”campion la sațietate”.
”Oul, o esență de nutrienți”, astfel se intitulează o postare a medicului nutriționist Mihaela Bilic pe Instagram.
”Natura a reușit să concentreze în ou tot ce e mai bun la capitolul nutriție. Un ou are 50g și doar 80 calorii. Cu toate astea oul este campion când vine vorba de sațietate (satură mai mult decât orice aliment) și de calitatea proteinelor (conține proteine etalon). Nu există proteine cu o valoare biologică mai mare și cu un coeficient de utilizare mai înalt, decât cele din ou. Dacă ar fi considerăm 100 indicele maxim de utilizare al proteinelor, oul are valoare biologică de 93,7 în timp ce valoarea pentru lapte este 84,5 ,pentru pește 76 și 74 pentru carnea de vită”, susține nutriționista.
Potrivit acesteia, proteinele sunt concentrate în albuș și nu pot fi digerate în stare crudă, de aceea albușul trebuie obligatoriu gătit. Gălbenușul are grăsimi esențiale în dezvoltarea și funcționarea creierului și fosfolipide vitale pentru orice celulă, vitaminele liposolubile A și D, toate vitaminele din grupul B (inclusiv B12) și toate mineralele esențiale pentru funcționarea organismului.
”Dacă ar avea și glucide/fibre, oul ar fi alimentul perfect. Cu doar 1 ou/săptămână introdus în alimentația copiilor din India, s-a obținut o creștere a performanței școlare/intelectuale cu 30%. Iar pentru cei care au neșansa să dezvolte alergii la proteinele din ou, iată o veste bună: alergia dispare spontan după vârsta de 5 ani. Atât de complet și valoros e oul, încât nimic nu-l poate înlocui în alimentația copiilor, gravidelor, sportivilor...dar și a noastră, a pasionaților de bunătățuri”, mai amintește Mihaela Bilic.
-
-
Horia Moculescu, internat la ATI05.11.2025, 22:26
-
-
Pasta de dinți făcută din păr uman ar putea regenera smalțul dentar05.11.2025, 21:56
-
Ce nu trebuie să faci niciodată la un priveghi. Greșelile pe care mulți le fac fără să știe
Acesta este motivul pentru care ar trebui să pui orez în dulap
De ce ar trebui să pui orez în dulap. 6 lucruri utile pe care le poți face cu orezul.
De ce să îți pui ghimbir în cafea. 5 beneficii neștiute pentru sănătate
Trucul simplu pentru a avea călcâie fine. Dermatologii confirmă
Cum să câștigi respectul celor din jur. Nu mai face aceste greșeli! Cuvintele pe care trebuie să le spui
Trucul genial care face rujul să reziste ore întregi. Pudra translucidă, secretul make-up artiștilor
Hainele tale miros a țigară? Pulverizează băutura asta pe ele. Scapi instant de miros!
Noua sare recomandată de OMS: de ce ar putea salva milioane de vieți
5 motive să NU mai stai cu laptopul pe picioare. Numărul 2 te va uimi
De ce ar trebui să pui oțet în rezervorul toaletei? Trucul pe care îl vei adora
De ce ar trebui să pui oțet în rezervorul toaletei? Trucul pe care nu ți l-a spus nimeni până acum și pe care trebuie să îl încerci.
Cum să faci o cafea mai intensă acasă. Sfaturile surprinzătoare ale experților
Vitaminele esențiale după 40 de ani. Suplimente care susțin echilibrul hormonal, oasele și mușchii
Plimbările zilnice: beneficii pe care sigur nu le-ai știut. Cât trebuie să mergi pe jos dacă ai peste 50 de ani
5 greșeli comune în bucătărie care îți pot îmbolnăvi familia. Ai mare grijă la asta
Cele 5 greșeli comune pe care le faci în bucătărie și care îți pot îmbolnăvi toată familia.
Aspartam: otrava dulce din "zero zahăr". Ce se întâmplă atunci când îl consumi și cum declanșează cancerul
Ai probleme cu somnul și ești stresat? Cum te poate ajuta un covor. Cum să dormi mai bine prin "împământare"
Dacă ai acest simptom, mergi de urgență la medic. Poate fi un semn fatal
Dacă ai oricare dintre aceste simptome, nu aștepta! Sună la urgențe imediat!
Pleci în vacanță cu medicamente în bagaj? Ai grijă la asta!
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară.
