Otrava din farfurie: de ce ar deveni unii pești periculoși

Nivelurile de metil-mercur, o formă de mercur și una foarte toxică, sunt în creștere la unii pești sunt în creștere. O vină, susțin cercetători de la Harvard, ar avea-o schimbările...
Farfurie, pești. Cercetători de la Universitatea Harvard au încercat să afle de ce nivelurile de metil-mercur, o formă de mercur și un compus foarte toxic, din unii pești sunt în creștere, mai ales că ajung pe farfuria multor oameni.
Metil-mercurul, se explică pe medicalnewstoday, se formează adesea prin contactul mercurului cu bacteriile din diferite medii. Iar multe specii acvatice ajung să insereze această substanță. Statisticile din cercetări recente arată că aproximativ 82% din expunerea la metil-mercur a consumatorilor americani provine din fructe de mare.
Farfurie, pești: ton roșu de Atlantic, rechin "câine-de-mare"
Oameni de știință de la Harvard - Școala de Inginerie și Științe Aplicate John A. Paulson din localitatea Cambridge și Școala TH Chan de Sănătate Publică din Boston – susțin că nivelurile de metil-mercur la pești precum codul, tonul roșu de Atlantic și peștele-sabie sunt în creștere. Ei cred că e vorba de efectele nefaste ale schimbărilor climatice globale.
Cercetătorii au investigat timp de 30 de ani ecosistemul Golfului Maine din Atlantic și au analizat ce au mâncat doi prădători marini - codul de Atlantic și rechinul câine-de-mare - din anii 1970 până în 2000. Rezultatele au indicat că pentru cod, nivelurile de metilmercur au scăzut cu 6-20% din anii '70. În schimb, nivelurile acestui compus toxic au crescut cu 33–61% în rechinul "câine-de-mare".
Autorii studiului au observat că, în anii '70, populația de hering - hrană atât pentru cod, cât și pentru rechinul "câine-de-mare" - a scăzut semnificativ în Golful Maine din cauza pescuitului excesiv. De aceea, speciile prădătoare au căutat alte surse de hrană.
Codul a început să mănânce sardine și o specie de hering, care sunt pești mici cu un nivel foarte scăzut de metil-mercur. Astfel, codul a dobândit niveluri scăzute de metil-mercur. Rechinul "câine-de-mare" s-a orientat spre calmar și alte cefalopode care au un nivel mai mare de metil-mercur decât heringul. Astfel, susțin cercetătorii, a ajuns rechinul "câine-de-mare" să aibă un nivel atât de ridicat de metil-mercur.
Farfurie, pești: schimbările climatice
Cercetătorii au considerat că este dificil să ia în considerare creșterea nivelului de metil-mercur doar uitându-se la ce au mâncat acești pești. Și au găsit o legătură diferită: peștii mănâncă mult ca să aibă energie să înoate mult, iar cu cât apa este mai caldă, cu atât mai multă energie au nevoie. Implicit, mănâncă un număr mai mare de pești mai mici și ajung să aibă un aport și o acumulare mai mare de metil-mercur.
"Schimbările climatice vor exacerba expunerea umană la metil-mercur prin fructele de mare, deci pentru a proteja ecosistemele și sănătatea umană, trebuie să reglementăm atât emisiile de mercur, cât și gazele cu efect de seră", opinează autorii studiului.
Aceștia au sesizat că, între 2012 și 2017, tonul roșu de Atlantic a înregistrat o creștere a nivelului de metil-mercur cu 3,5% în fiecare an. "Acest model ne permite să privim toți acești parametri diferiți în același timp, la fel cum se întâmplă în lumea reală", explică cercetătorii. Iar pentru un rechin câine-de-mare de 5 kilograme o creștere a temperaturii cu 1 ° C în apa de mare ar putea duce la o creștere de 70% a concentrațiilor de metil-mercur. Pentru cod, creșterea ar fi de 32%.
Studiul specialiștilor de la Harvard a apărut în faimoasa revistă Nature. Lucrarea științifică poate fi consultată AICI.
-
-
-
Manichiura cu efect de aură, trendul spectaculos al acestei toamne07.09.2025, 17:30
-
-
Care este diferența dintre laptele degresat și laptele light?
Crezi că știi ce bei? Adevărul despre laptele "light" vs. laptele "degresat" te va face să citești etichetele de acum.
Ce să NU faci de Paște și ce să NU mănânci după post. Greșeala pe care o fac mulți români - recomandări INSP
Recomandări ale specialiştilor INSP în contextul sărbătorilor pascale.
Beneficiile mersului desculț pe nisip la mare
De ce ar trebui să-ți bagi picioarele în apă cu sare cel puțin o dată pe săptămână
De ce ar trebui să-ți bagi picioarele în apă cu sare cel puțin o dată pe săptămână. Cele 5 efecte uimitoare de care trebuie să afli.
Băile de gheață: miracol pentru sănătate sau risc ascuns? Iată ce spune știința
Îmbrăcămintea pe care nu trebuie să o speli cu apă fierbinte. Se distruge țesătura
De ce să nu spargi ouăle de marginea castronului
Toaleta, cel mai periculos loc din casă? De ce să nu iei niciodată telefonul cu tine. Surprizele mortale din baie
Adevărul șocant despre riscurile mortale din baie și de ce nu ar trebui niciodată să iei telefonul cu tine!
Cum apare o escara? Ghid pentru prevenire și tratament
Andreea Mantea, infecție la măsea: "Tremur de durere. Iau foarte multe pastile". De ce nu e bine să stai cu măseaua umflată
Andreea Mantea are probleme cu o măsea. De ce nu e bine să stai cu măseaua umflată și ce trebuie să faci?
Cum să scapi de durerile de spate cu câteva exerciții simple. Le poți face în pat
De ce să fierbi apa înainte de a face cuburi de gheață
Ce se întâmplă dacă NU mănânci înainte de operație. Un studiu dă totul peste cap
Ți s-a spus să nu mănânci înainte de operație? S-ar putea să fi fost degeaba. Uite ce s-a descoperit.
Ce nu trebuie să faci niciodată la un priveghi. Greșelile pe care mulți le fac fără să știe
Cum să tai ceapa fără lacrimi, ca Gordon Ramsay
Cum să cureți grăsimea și mâncarea arsă de pe aragaz. Ingredientul care șterge orice pată
Obiectul care nu are ce căuta în baie. Nici măcar nu te gândești despre ce e vorba
Secretul berii la draft. De ce e diferită de berea la sticlă
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
De ce nu trebuie să ții niciodată paharul de vin de cupă
Află de ce nu este recomandat să ții paharul de vin de cupă.
Ai curaj să te speli pe dinți într-un picior? Poți urca scările cu un sac de cartofi? Uite de ce trebuie să încerci
Noua sare recomandată de OMS: de ce ar putea salva milioane de vieți
Orele la care trebuie să bei cafeaua. Când e momentul să te oprești
Aceasta este ora exactă la care trebuie să îți bei cafeaua.