Mercurul în exces, declanșator pentru o boală autoimună

Bogdan Cotigă |
Data publicării:
Termomentru cu mercur
Termomentru cu mercur

În prezent nu există nicio dovadă că mercurul induce boala autoimună la subiecţii umani, un studiu epidemiologic recent demonstrează legătura între expunerea ocupaţională la mercur şi lupus.

Mercurul s-a demonstrat că poate induce boala autoimună la animalele cu susceptibilitate prin creşterea producţiei de anticorpi specifici şi crearea de semne patofiziologice ale bolii lupus-like (boala ce mimează lupusul). Dar, aceste efecte sunt observate doar la doze mari de Hg, doze mult superioare celor obţinute din consumul normal de peşte. 

Un studiu al National Center for Biotechnology Information a testat ipoteza că mercurul nu declanşează direct boala autoimună, ci interacţionează cu triggeri ca: predispoziţia genetică, expunerea la antigeni sau la infecţii. Tratarea cobailor non-susceptibili la boala autoimună indusă de mercur cu doze mici şi expunere pe termen scurt la mercur anorganic (20-200 microg/kg) exacerbează boala şi accelerează mortalitatea prin lupus la cobaii C57Bl/6 x DBA/2. Mai mult, expunerea la doze mici de mercur creşte severitatea şi prevalenţa miocarditei autoimune experimentale (indusă prin imunizarea cu miozină - peptidă cardiacă – în adjuvant) la cobaii A/J.

Minerii, cei mai expuși

Pentru cercetătorii au testa această ipoteză  examinat serumul populaţiei amazoniene expuse la mercur prin mineritul de aur la scară mică, cu sau fără infecţii malarice în antecedente. Au descoperit o creştere semnificativă a prevalenţei anticorpilor antinucleari şi antinucleolari precum şi o confirmare a interacţiunii mercurului cu malaria. Aceste rezultate sugerează un nou model de imunotoxicitate mediată de mercur ca fiind un co-factor în boală autoimună, crescând riscul şi severitatea bolii clinice în prezenţa altor evenimente declanşatoare, fie genetice fie dobândite.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel