Ridichea neagră, 6 beneficii ULUITOARE pentru sănătate DOVEDITE ȘTIINȚIFIC

Ridichea neagră are numeroase beneficii pentru sănătate legat de sistemul imunitar, detoxifiere, echilibrare hormonală și cancer. Dintre ele, șase sunt cele mai importante. Iată...
Ridichea neagră este o varietate de ridiche originară din Asia și Europa, cunoscută științific ca Raphanus sativus L. var. niger, și care are o coajă de culoare violet închis sau negru, iar interiorul de culoare albă. Cunoscută și sub numele de ridiche spaniolă, această legumă este mai mare decât ridichile tradiționale pe care le folosim la salată, are aroma mai puternică și gustul mai iute.
Ce nutrienți conține
În ridichea neagră se găsesc numeroși nutrienți, printre care cantități mari de fibre alimentare și vitamina C, precum și niveluri moderate de fier, magneziu, potasiu și alte vitamine cheie, cum ar fi vitaminele B, A și E. Există, de asemenea, niveluri mai scăzute de cupru, seleniu, zinc, antociani specifici, antioxidanți, enzime și hormoni. Această legumă are, de asemenea, un conținut foarte scăzut de calorii, cu doar 10 calorii într-o porție de 80 de grame.
Beneficiile sale pentru sănătate
Printre multele sale beneficii pentru sănătate se numără: capacitatea sa de a îmbunătăți funcția hepatică, de a ajuta la controlul nivelului hormonilor, de a controla și reduce tensiunea arterială, de a reduce colesterolul, de a îmbunătăți sănătatea pielii și a părului, de a îmbunătăți digestia, de a trata constipația și balonarea, de a preveni scorbutul, de a îmbunătăți vigilența mentală, de a reduce pietrele biliare și de a detoxifica organismul. Iată cele mai importante:
1) Îmbunătățește funcția hepatică
Glutationul este unul dintre cei mai importanți antioxidanți din organism, cel care face ca ficatul să nu acumuleze prea multe toxine. Cu toate acestea, pe măsură ce îmbătrânim și nivelul de glutation scade în organism, alimente precum ridichea neagră, care pot crește aceste niveluri, devenind importante pentru menținerea sănătății, arată un studiu (link direct studiu).
2) Ajută sistemul imunitar
Vitamina C din ridichea neagră contribuie la buna funcționare a sistemului imunitar, la fel și producția de celule albe din sânge, prima linie de apărare a organismului împotriva agenților patogeni, bacteriilor și toxinelor nedorite arată un al doilea studiu (link direct studiu).
3) Pierdere în greutate
Această legumă este foarte săracă în calorii, dar relativ bogată în fibre alimentare, ceea ce vă poate ajuta să vă simțiți plin, fără a contribui la aportul caloric general. Un studiu recent (link direct studiu) arată că asta va duce la pierderea în greutate și la o rată metabolică îmbunătățită.
4) Hipertiroidismul
Dacă suferiți de hipertiroidism sau ați fost diagnosticat cu boala Graves, un studiu arată e indicat să consumați ridiche neagră care poate ajuta la reglarea nivelului hormonal și la îmbunătățirea sănătății tiroidei.
5) Colesterolul și tensiunea arterială
Un studiu (link direct studiu) a arătat că această legumă neobișnuită poate ajuta la scăderea nivelului de colesterol și la menținerea tensiunii arteriale într-un interval sănătos, ceea ce reduce riscul de ateroscleroză, atac de cord și accident vascular cerebral, printre altele.
6) Efect anticancer
Potrivit unui studiu publicat în Phytotherapy Research (link direct studiu), unii dintre antioxidanții din ridichea neagră, cum ar fi antocianinele, pot ajuta la reducerea stresului oxidativ și la neutralizarea radicalilor liberi, ceea ce poate reduce și mai mult riscul de cancer și probabilitatea de apariție a oricărei alte boli cronice. Antocianinele apar în mod natural în fructe și legume sub formă de glicozide, având glucoză, galactoză și altele asemenea. Ele apar omniprezent în majoritatea fructelor și legumelor și le conferă o culoare distinctă.
-
-
Patru alimente delicioase care îți protejează creierul13.10.2025, 15:34
-
Testul banal din analizele de rutină care îți poate salva ficatul13.10.2025, 13:41
-
-
Soluții rapide de reabilitare totală cu 4 sau 6 implanturi13.10.2025, 10:40
Oțetul, aliatul tău pentru picioare fine, hidratate și fără miros neplăcut
Mersul japonez topește kilogramele și scade tensiunea. Uite ce trebuie să faci
Vitaminele esențiale după 40 de ani. Suplimente care susțin echilibrul hormonal, oasele și mușchii
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară.
Cum apare o escara? Ghid pentru prevenire și tratament
Cât de tare strângi mâna? Testul simplu care spune cât mai ai de trăit și ce boli ai
De ce NU e bine să folosești telefonul în baie
Cum să folosești eficient aerul condiționat în zilele caniculare
Insomnia de vară. De ce nu putem dormi bine vara. Uite ce poți face
7 remedii naturiste pentru arsuri solare: calmează pielea rapid
Știința spune să folosiți ventilatoarele până când temperatura este de 27°C. Trucul simplu care scade factura la curent
Australienii au descoperit TRUCUL genial care îți scade factura la curent cu până la 90% vara!
Cum să cureți grăsimea și mâncarea arsă de pe aragaz. Ingredientul care șterge orice pată
Ce să NU faci de Paște și ce să NU mănânci după post. Greșeala pe care o fac mulți români - recomandări INSP
Recomandări ale specialiştilor INSP în contextul sărbătorilor pascale.
Aspartam: otrava dulce din "zero zahăr". Ce se întâmplă atunci când îl consumi și cum declanșează cancerul
Pleci în vacanță cu medicamente în bagaj? Ai grijă la asta!
Cum alegi mărimea potrivită a televizorului în funcție de dimensiunea camerei
Adevărul despre mâncarea ambalată: Ce ascund etichetele și cum un simplu simbol pe ambalaj îți poate salva viața!
Un studiu kenyan testează trei tipuri de etichete de avertizare pe alimente.