Vinetele: 6 beneficii uluitoare pentru sănătate DOVEDITE ȘTIINȚIFIC. Cancer, infarct, colesterol

Vinetele, deși adesea considerate legume, sunt de fapt fructe! De culoare violet sau negru, ele au numeroase beneficii pentru sănătate, dintre care unele sunt dovedite științific. Sunt bune pentru oase, pentru...
Vinetele aduc o serie de beneficii pentru sănătate, care pot include capacitatea de a ajuta la construirea oaselor puternice, la reducerea simptomelor anemiei și la creșterea cogniției. Ele sunt, de asemenea, bune pentru pierderea în greutate, gestionarea diabetului, îmbunătățirea sănătății cardiovasculare și a sistemului digestiv.
Ce vitamine și minerale găsim în vinete
Beneficiile minunate pentru sănătate pe care le au vinetelor se datorează în principal conținutului lor de vitamine, minerale și nutrienți. Potrivit USDA (link direct sursa informației), vinetele au un conținut ridicat de apă, nu au aproape deloc colesterol sau grăsimi și sunt o sursă bună de vitamina C, vitamina K, magneziu, fosfor, vitamina A, luteină, calciu, cupru, fibre alimentare, acid folic, potasiu și mangan. Beneficiile pentru sănătate ale vinetelor de care vorbeam sunt:
1) Ajută la digestie, scad colesterolul și te slăbesc
Vinetele, ca multe alte legume și fructe, sunt surse bune de fibre alimentare, un element necesar in orice dietă echilibrată. Măresc numărul de scaune, pentru că fac alimentele să treacă mai ușor prin tractul digestiv, stimulând în același timp mișcarea peristaltică, contracția mușchilor netezi care ajută ca alimentele să fie împinse în afara corpului. În cele din urmă, fibrele pot stimula și secreția de sucuri gastrice care facilitează absorbția nutrienților și procesarea alimentelor. Fibrele au fost, de asemenea, legate de reducerea bolilor de inimă, deoarece elimină o parte din colesterolul „rău” LDL care poate înfunda arterele și venele, ducând la ateroscleroză, infarct și accidente vasculare cerebrale. De altfel, pentru că favorizează tranzitul intestinal și pentru că au puține calorii, sunt ideale în curele de slăbire (link direct studiu 1, link direct sursa informației).
2) Au potențial anti-cancer
Solasodine ramnosil glicozide (SRG), o substanță care se găsește în coaja de vinete, a demonstrat potențialul ca tratament topic în uciderea celulelor canceroase de piele (non-melanom, link direct studiu). Un articol din Jurnalul Internațional de Medicină Clinică (link direct studiu) a detaliat două studii de caz în care extractul de vinete a fost utilizat cu succes pentru a trata cancerele de piele non-melanomice.
3) Îmbunătățesc sănătatea oaselor
Vinetele sunt foarte bune pentru persoanele cu risc crescut de degradare osoasa și osteoporoză, întrucât ele conțin compuși fenolici (cei care le dau culoarea). Acești compuși au fost, de asemenea, legați de reducerea osteoporozei, de oase mai puternice și densitate minerală osoasă crescută la anumite populații. Vinetele conțin, de asemenea, cantități semnificative de fier și calciu, care sunt vitale pentru sănătatea oaselor și rezistența organismului, în general. (link direct studiu)
4) Ajută la prevenirea anemiei
O deficiență de fier poate fi foarte periculoasă pentru sănătatea generală și se poate manifesta ca anemie. Anemia se caracterizează prin dureri de cap (unele la nivel de migrenă), oboseală, slăbiciune, depresie și chiar defecțiuni cognitive. Consumul de alimente bogate în fier poate ajuta la combaterea anemiei, iar vinetele sunt astfel de alimente. Ele conțin, totodată, și cupru o altă componentă esențială a globulelor roșii, la fel ca fierul. Fără aceste două minerale, globulele roșii din organism nu pot funcționa normal.
5) Îmbunătățesc funcția creierului
Vinetele sunt surse minunate de fitonutrienți, despre care se crede că stimulează activitatea cognitivă și sănătatea mintală generală. Ei nu numai că se pot apăra împotriva activității radicalilor liberi, dar pot, de asemenea, să crească fluxul de sânge către creier. Fitonutrienții și potasiul acționează ca vasodilatatoare ajutând la lărgirea vaselor de sânge și furnizând mai mult sânge bogat în oxigen către creier. (link direct sursa informației)
6) Îmbunătățesc sănătatea inimii și sunt eficiente în diabet
Consumul de vinete reduce nivelul colesterolului LDL rău în organism și poate stimula absorbția colesterolului HDL bun. Or, reducerea nivelului de colesterol LDL poate preveni atacurile de cord, accidentele vasculare cerebrale și ateroscleroza. În cele din urmă, bioflavonoidele din vinete sunt excelente pentru reducerea tensiunii arteriale, ceea ce reduce tensiunea și stresul asupra sistemului cardiovascular, îmbunătățind astfel sănătatea inimii tale (link direct studiu).
De asemenea, Asociația Americană de Diabet recomandă o dietă pe bază de vinete pentru gestionarea diabetului de tip 2, datorită conținutului lor ridicat de fibre și a cantităților reduse de carbohidrați solubili, care le face utile în reglarea activității glucozei și a insulinei în organism (link direct studiu).
-
-
Cuișoarele: un remediu natural pentru durere și inflamație27.08.2025, 22:25
-
-
-
Vitaminele B pot încetini declinul cognitiv și preveni demența27.08.2025, 18:08
5 greșeli comune în bucătărie care îți pot îmbolnăvi familia. Ai mare grijă la asta
Cele 5 greșeli comune pe care le faci în bucătărie și care îți pot îmbolnăvi toată familia.
Ce pastile nu trebuie luate niciodată cu cafeaua de dimineață
Ai probleme cu somnul și ești stresat? Cum te poate ajuta un covor. Cum să dormi mai bine prin "împământare"
Cum apare o escara? Ghid pentru prevenire și tratament
De ce să nu mai speli niciodată tocătorul de lemn cu detergent de vase. Gafa colosală pe care ai făcut-o până acum
Taie o lămâie și pune-o lângă pat. Beneficiile surprinzătoare pe care le are
Orele la care trebuie să bei cafeaua. Când e momentul să te oprești
Aceasta este ora exactă la care trebuie să îți bei cafeaua.
De ce ne năpădesc gândurile înainte de a adormi. Trucul simplu care ne curăță mintea
De ce ar trebui să pui oțet în rezervorul toaletei? Trucul pe care îl vei adora
De ce ar trebui să pui oțet în rezervorul toaletei? Trucul pe care nu ți l-a spus nimeni până acum și pe care trebuie să îl încerci.
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară.
Cum să cureți grăsimea și mâncarea arsă de pe aragaz. Ingredientul care șterge orice pată
De ce nu trebuie să ții niciodată paharul de vin de cupă
Află de ce nu este recomandat să ții paharul de vin de cupă.
Vitamina D ar putea opri cancerul colorectal. Doctorii sunt uimiți!
Cât timp puteți sta într-un picior? Acest test simplu este cel mai clar indicator al îmbătrânirii fizice
Singurul aliment care scade glicemia instant, susținut de știință
Obiectul care nu are ce căuta în baie. Nici măcar nu te gândești despre ce e vorba
Semnul de pe conservă că peștele e contaminat. Ce este codul FAO și ce număr să EVIȚI: Uite secretul pentru un pește necontaminat
Motivul uimitor pentru care NU ar trebui să speli hainele la 40 de grade
De ce nu ar trebui să speli hainele la 40 de grade.
Îmbrăcămintea pe care nu trebuie să o speli cu apă fierbinte. Se distruge țesătura
Ce nu trebuie să faci niciodată la un priveghi. Greșelile pe care mulți le fac fără să știe
Apasă acest punct de pe mână dacă vrei să scapi de durerea de cap. Trece în câteva minute
Ai dureri de cap? Acest truc simplu de pe mână te poate salva. Cum te poți simți mai bine în câteva minute.