Lipsa de somn ne poate afecta genetic

Dana Lascu |
Data publicării:
Orele de muncă noaptea sunt mai devastatoare decât se credea
Orele de muncă noaptea sunt mai devastatoare decât se credea

Un studiul proaspăt publicat, realizat pe medici sănătoși dar care muncesc în ture de noapte sau on-call, arată că o singură noapte pierdută de somn determină apariția unor deteriorări la nivelul ADN-ului care duc, în timp, la boli cronice și grave, precum cancer și boli cardiovasculare.

Într-un studiu observațional, publicat ieri, online, în jurnalul Anaesthesia, pentru 49 de medici sănătoși care munceau cu normă întreagă au fost analizate probe de sânge la momente diferite.

Cercetătorii au constatat că medicii care au fost nevoiți să lucreze peste noapte au avut o expresie genetică mai redusă a ADN-ului și au mai multe pauze ADN decât subiecții care nu au lucrat peste noapte.

O singură noapte „pierdută" face ravagii

În rândul medicilor care erau on-call (de serviciu, dar la domiciliu până sunt chemați) peste noapte, expresia genei de reparare a ADN-ului a scăzut, iar pauzele ADN-ului au crescut după privarea de somn. ADN-ul deteriorat a crescut după doar o noapte de deprivare de somn.

Este nevoie de cercetări suplimentare – notează autorii -, dar această deteriorare a ADN-ului poate explica creșterea riscului de cancer și de boli cardiovasculare, metabolice și neurodegenerative asociate cu privarea de somn.

„Deși această lucrare este foarte preliminară, este clar din rezultate că chiar și o singură noapte de privare de somn poate declanșa evenimente care pot contribui la dezvoltarea bolilor cronice", a arătat autorul principal Dr. Siu-Wai Choi, de la Universitatea din Hong Kong, într-un material dat publicității de Wiley.

„Anesteziștii (și alți profesioniști din domeniul sănătății) lucrează frecvent în ture de noapte și on-call, iar modelele lor de lucru se schimbă frecvent între muncă pe timp de noapte și pe timp de zi. Acest studiu este important prin faptul că va permite viitorilor cercetători să studieze impactul schimbării modului în care lucrăm și alte intervenții prin evaluarea pauzelor ADN-ului în același mod cum au făcut autorii acestui studiu revoluționar", a arătat dr. Klein, redactor-șef al revistei.

Studiul, integral (free access), poate fi consultat AICI:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel