Lipsa unei ore de somn, asociată cu risc de accident rutier fatal

Adisa Codruț / 03 feb 2020 / 06:23
Somn
Somn

Schimbarea ceasurilor cu o oră înainte primăvara și pierderea unei ore de somn crește riscul de accidente fatale de mașini, arată o nouă cercetare.

Somn, risc. Cercetătorii au analizat date despre aproape 733.000 de accidente mortale de autoturisme care au avut loc între 1996 și 2017 în state americane în perioada trecerii la ora de vară. Riscul de accidente fatale a crescut cu aproape 6% în săptămâna de după schimbare și a fost deosebit de mare dimineața și în locații mai vestice într-un fus orar, au constatat anchetatorii. Asta înseamnă un plus de 5,7 accidente fatale pe zi, de luni până vineri, sau peste 28 de decese de trafic în timpul acelei săptămâni de lucru. În cei 22 de ani studiați, peste 626 de accidente fatale ar fi putut fi prevenite prin trecerea la la ora de vară, conform unui raport publicat pe 30 ianuarie în revista Current Biology.

"Efectele adverse acute ale trecerii la ora de vară asupra riscului de accident mortal sunt reale și pot fi prevenite. Deși efectele observate sunt de dimensiuni moderate și nu durează de lungă durată, nu trebuie să uităm că tranziția DST afectează miliarde de oameni în fiecare an, și astfel mici schimbări ale riscului pot avea un impact substanțial asupra sănătății publice. Impactul asupra sănătății publice a tranziției DST în ceea ce privește riscul de accident mortal este clar din datele noastre", a declarat autorul senior Celine Vetter, om de știință în somn la Universitatea din Colorado, Boulder, SUA, potrivit webmd.

Trecerea la ora de vară a fost asociată de o serie de probleme, inclusiv riscul crescut de atac de cord, accidente de muncă și sinucideri. Dovada a sugerat un risc crescut de accidente auto, iar acest nou studiu pare să susțină acest lucru.

Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy