Lumina naturală, productivitatea oamenilor și somnul, studiu global

Dana Lascu |
Data publicării:
Cei ce petrec mult timp pe scaun la muncă sunt sfătuiți de medici să facă mișcare
Cei ce petrec mult timp pe scaun la muncă sunt sfătuiți de medici să facă mișcare

Lumina naturală legată de productivitatea oamenilor și de somn: Un sondaj realizat în rândul a 16.000 de oameni din întreaga lume arată că mai mult de jumătate dintre ei (53%) consideră că lumina naturală le influențează somnul și aproape două treimi (63%) cred că aceasta le afectează productivitatea.

Lumina naturală legată de productivitatea oamenilor și de somn: Suntem conștinți că ne petrecem prea mult timp înăuntru, știm cum ne afectează lipsa luminii naturale, dar nu pre afacem nimic ca să schimbăm asta. Cam aceasta ar putea fi concluziițe unui sondaj global, realizat în rândul a 16.000 de persoaneț, din mai multe țări, care arată că mai mult de jumătate dintre ei (53%) consideră că lumina naturală le influențează somnul și aproape două treimi (63%) cred că aceasta le afectează productivitatea.

Cât ne costă lipsa luminii naturale

Acest sondaj global face parte dintr-un raport al cărui scop este scoaterea în evidență a importanței de a locui în case sănătoase, dar și a micilor schimbări pe care fiecare dintre noi le poate face pentru a-și îmbunătăți mediul de viață și expunerea zilnică la lumina naturală. Constatările inițiale din raportul „Generația Indoor" au arătat că aproximativ o cincime (18%) petrec aproape toată ziua în interior, între 21 și 24 de ore.

Dr. Steven Lockley, neurolog și profesor asociat la Harvard Medical School, a explicat că „Lumina este un stimulent acut care alertează direct creierul. Dacă suntem expuși luminii naturale pe timpul zilei, atunci efectul stimulativ va fi mai bun. Vom fi mai vigilenți și vom avea o funcție cognitivă mai bună, vom fi mai productivi la muncă și așa mai departe. Dacă ne gândim la birouri, școli, spitale etc., vorbim despre efectele de care putem profita pe timpul zilei."

Constatările acestui sondaj susțin, de altfel, studiile rfealizate de Organizația Mondială a Sănătății care arată, printre altele, că petrecem până la 90% din timpul nostru în interior, izolându-ne de sursele de revitalizare oferite de natură. „Vinovate" sunt alegerile proaste pe care le facem în material de stil de viață dar și societatea actuală.

Expunerea la lumină naturală e cu atât mai importantă cu cât suntem într-o perioadă a anului în care zilele se scurtează!

Lumina naturală adecvată din timpul zilei ne ajută să dormim noaptea mai bine

Numeroase studii au demonstrat, de asemenea, cât de important este rolul luminii naturale în obținerea unui somn bun și cât de nocivă este pentru sănătate deprivarea de somn.

Dr. Steven Lockley de la Harvard Medical School, arată cum influențează expunerea la lumina naturală ceasul nostru biologic, așa-numitul ritm circadian: „Expunerea la alternanța lumină-întuneric reprezintă o parte absolut crucială a biologiei noastre și asta datorită rolului luminii în resetarea ceasului biologic zilnic. Ceasurile noastre se resetează pentru a fi în acord cu timpul mediului înconjurător, iar lumina este indicatorul acestui timp".

Lipsa expunerii la lumina naturală, factor de risc

De aceea, avem nevoie de multă lumină în timpul zilei și de întuneric în timpul nopții pentru a beneficia de un somn bun. Deprivarea de somn este recunoscută ca lfactor e risc pentru: depresie, diabet, bolile de inimă și obezitate. Repercusiuni are și asupra activității zilnice: crește riscul de accidente de muncă, o reduce cncentrarea, dă o stare de psirit proastă și dificultăți în luarea deciziilor.

Lumina naturală e foarte importantă și la creșterea productivității, recunosc respondenții studiului YouGov. Angajații dintr-un call-center procesau apeluri mai radpid cu 6% până la 12% atunci când aveau cea mai bună priveliște, față de cei care nu aveau această posibilitate. În aceleași condiții, alți angajați au avut performanțe de 10% până la 25% mai bune la testele de memorie și funcții mentale.

„Este clar că mulți oameni din întreaga lume cred că lumina naturală are un impact notabil asupra somnului și productivității lor și este foarte probabil ca acest lucru să fie adevărat", arată și Peter Foldbjerg, manager al unui departament de lumină și climat indoor.

Dar au ei parte de așa ceva?

„Se naște o întrebare relevantă, ținând cont de aceste constatări, dar și de faptul că totalul cheltuielilor cu angajații se ridică la 90% din costurile operaționale ale unei afaceri: oferă birourile și școlile un mediu adecvat de gândire, care să sporească performanța angajaților și procesul de învățare al copiilor?", punctează el.

Sfaturi pentru îmbunătățirea somnului:

- Expunerea crescută la lumina naturală ne ajută să dormim bine noaptea – de aceea, dacă ne vom așeza lângă o fereastră la locul de muncă sau la școală și dacă vom ieși afară mai mult în timpul zilei, acest lucru ne va ajuta;

- Este bine să limităm sau să eliminăm orice sursă de lumină din exterior, atunci când mergem seara în dormitor, la culcare;

- Se recomandă ca temperatura din dormitor să nu fie foarte ridicată, mai degrabă să fie puțin răcoare;

- Este de evitat să ne uităm la dispozitivele electronice (televizor, telefon, tabletă) care distribuie lumina albastră, înainte să mergem la culcare – acest lucru poate înșela creierul să rămână în alertă într-o perioadă greșită a zilei;

- Se recomandă să ne stabilim o rutină de odihnă – să citim o carte, în loc să ne uităm la ecranul telefonului;

- Dacă celor mici le este teamă de întuneric, pe timpul nopții le puteți monta o lampă cu lumină roșie sau portocalie, acestea perturbând cel mai puțin somnul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel