Mâncărurile grase scad concentrarea și atenția

DCMedical Team / 13 mai 2020 / 21:25
Dieta bogată în grăsimi afectează bariera intestinală maternă
Dieta bogată în grăsimi afectează bariera intestinală maternă

Abilitatea noastră de a ne concentra scade chiar și după o singură masă bogată în grăsimi saturate, susține un studiu.

Consumul unei singure mese bogate în grăsimi saturate poate împiedica capacitatea noastră de concentrare, susține un studiu. Aceasta nu e o veste bună pentru cei care lucrează de acasă. La cercetare au participat 51 de femei, iar autorii acestuia au comparat modul în care acestea au efectuat un test de atenție după ce au mâncat fie o masă bogată în grăsimi saturate, fie aceeași masă făcută cu ulei de floarea soarelui, care este bogat în grăsimi nesaturate. Atenția lor a fost mai scăzută după ce au mâncat masa bogată în grăsimi saturate decât după ce au mâncat masa care conține o grăsime mai sănătoasă, semnalând o legătură între acel aliment gras și creier. Cercetătorii au analizat, de asemenea, dacă o afecțiune intestinală care permite bacteriilor intestinale să intre în fluxul sanguin, a avut vreun efect asupra concentrației.

"Și aceasta a fost doar o masă - este destul de remarcabil faptul că am văzut o diferență. (...) Deoarece ambele mese erau bogate în grăsimi și potențial problematice, efectul cognitiv al mesei cu grăsimi mari saturate ar putea fi și mai mare dacă ar fi comparat cu o masă cu un conținut mai mic de grăsimi", a spus Annelise Madison, autorul principal al studiului, de la Universitatea de Stat din Ohio, SUA, potrivit eurekalert.org. Au fost analizate probele de sânge de bază ale participanților ca să vadă dacă conțin o moleculă inflamatorie care semnalează prezența endotoxemiei - toxina care scapă din intestine și intră în fluxul sanguin atunci când bariera intestinală este compromisă. Femeile care au mâncat masa bogată în grăsimi saturate și care sufereau de o afecțiune intestinală au avut o atenție și mai scăzută la test.

"Au fost performanțe slabe, indiferent de tipul de grăsime mâncat", a mai precizat cercetătoare Madison. Ea bănuiește că acizii grași ar interacționa direct cu creierul. Concluziile studiului sugerează că concentrarea ar putea fi chiar mai afectată la persoanele stresate de pandemiile care apelează la alimente grase pentru confort.

Studiul, AICI.

Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play


Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | Copyright 2020 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
nxt.24
YesMy