Marcia Cross din „Neveste disperate” și soțul ei, cancer de la același virus HPV

Dana Lascu |
Data publicării:
Marcia Cross, aici într-o secvență din serialul „Neveste disperate”, a anunțat că a făcut cancer anal de la infecția cu o tulpină a virusului HPV
Marcia Cross, aici într-o secvență din serialul „Neveste disperate”, a anunțat că a făcut cancer anal de la infecția cu o tulpină a virusului HPV

Actrița Marcia Cross cunoscută publicului din România pentru rolul din serialul „Neveste disperate” a dezvăluit că tulpina de virus HPV care ei i-a provocat apariția cancerului anal, la soțul ei a declanșat un cancer la gât.

Marcia Cross, starul din „Neveste disperate", a povestit că, în noiembrie 2017, în timp ce își făcea controlul anual la ginecologie, care includea și o exameniare digitală rectală, medicul ei a observat ceva suspicios.

Ea a fost trimisă la un chirurg specializat în intervenții colono-rectale și, după două biopsii, a fost diagnosticată cu cancer anal. Medicii i-au spus că forma ei d ecancer a fost probabil legat de papilomavirusul uman (HPV), iar aceeași tulpină a provocat și cancerul de gât al soțului ei, Tom Mahoney, în 2009.

Într-un interviu acordat, miercuri, CBS, actrița a spus că vrea să doboare stigmatizarea bolii și să încurajeze oamenii să facă examene medicale anuale pentru prevenirea cancerului anal.

Oamenii nu ar trebui să se rușineze

„Știu că există oameni care se rușinează. Ai cancer! De asemenea, de ce trebuie să fiți rușinați? (...) Te simți ca și cum ai făcut ceva rău, știi, pentru că a a apărut în anus? Haide, ai lucruri mai bune de făcut și destul de luptat ca să mai crezi așa ceva!" i-a spus ea doctorului Jon LaPook.

 

Cancerul anal apare când celulele canceroase se formează în țesuturile anusului. Este aceeași boală care a ucis-o și pe actrița Farrah Fawcett, din Charlie's Angels, în 2009, la vârsta de 62 de ani.

Risc de a face cancer anal, mai mare la femei

Pentru infecția cu virusul HPV există însă vaccin, care poate fi administrat până la 45 de ani și care previne apariția mai multor forme de cancer, nu doar cel anal. Simptomele comune ale cancerului anal includ sângerarea anală și rectală, durerea din jurul anusului și modificarea obiceiurilor intestinale.

Potrivit Societății Americane de Cancer, riscul de a fi diagnosticat cu această formă de cancer este de aproximativ 1 la 500, cu un risc ușor mai mare pentru femei decât pentru bărbați.

Deși aproape jumătate din cazurile de cancer anal sunt detectate în primele stadii, dar rata de supraviețuire relativă de cinci ani este un pic redusă, la 67%, în comparație cu alte tipuri de cancer.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel