Mastectomie și reconstrucția sânului, în aceeași operație, la SUUB

Adisa Codruț |
Data publicării:
Operațiile au fost realizate în aceeași zi
Operațiile au fost realizate în aceeași zi

Două paciente dagnosticate cu cancer mamar au fost supuse unor intervenții chirurgicale. Spre deosebire de operațiile făcute până acum în astfel de cazuri, reconstrucția sânului s-a făcut pe loc, fără a mai fi nevoie de o operație ulterioară. 

Pacientele, una de 31 și una de 33 de ani, au fost operate în Secția Chirurgie 4, din cadrul Spitalului Universitar de Urgență București, unde o echipă multidisciplinară a realizat cele două mastectomii subcutane cu prezervarea complexului areolo-mamelonar urmate de reconstrucție imediată cu implant.

În cazul pacientei de 31 de ani a fost făcută excezia glandei mamare, cu păstrarea tegumentului, areolei și mamelonului. Intervenția a presupus tehnica „ganglionului santinelă”, care reprezintă una dintre cele mai moderne şi eficiente proceduri existente în chirurgia oncologică.

Intervenție dificilă și delicată

Pacienta de 33 de ani, pentru că a mai avut o operație înainte cu biopsie excizională în care tumora nu s-a scos complet, a suferit o limfadenectomie axilară. „În cazul celor două paciente pe care le-am operat astăzi am făcut tehnica ganglion santinelă, adică au fost scoși doar ganglionii care erau cel mai probabil să fie afectați de tumoră și o limfadenectomie axilară, adică s-a scos tot țesutul din axilă, deoarece pacienta respectivă mai avea o sectorectomie făcută înainte.

Tratamentul cancerului de sân este într-o permanentă schimbare și inovație, iar noi suntem la curent cu schimbările care se fac în protocoale și lucrăm în echipe mixte, totul pentru binele pacientului”, a declarat dr. Sebastian Grădinaru, medic primar în chirurgie generală.

Echipa chirurgicală a fost alcătuită din dr. Sebastian Grădinaru,  medic primar chirurg, dr. Cătălin Aliuș, medic chirurg și dr. Ina Petrescu, medic primar în chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă.

Medic: „Pierderea unui sân echivalează cu pierderea unei rude, ca impact emoțional”

„Reconstrucția imediată reprezintă la ora actuală standardul de aur al tratamentului cancerului mamar. În SUUB a devenit o practică obișnuită reconstrucția imediată. Chiar dacă este o intervenție mai dificilă și delicată, în comparație cu reconstrucția secundară, beneficiile sunt evidente: pacienta se trezește din operație cu un sân nou, practic, trauma pierderii sânului este mult diminuată; recuperarea este mult mai rapidă, la fel ca și integrarea socio-profesională, cu impact favorabil asupra calității vieții”, a declarat dr. Ina Petrescu.

Cele două paciente au ajuns la Spitalul Universitar de Urgență București ghidate de navigatorul medical Victoria Asanache. La SUUB, pacientele beneficiază de suport psihologic, având în vedere că pierderea unui sân este echivalentul pierderii unei rude, ca impact emoţional asupra unei femei. Pentru a putea parcurge cu bine toate etapele terapeutice este necesar suportul psihologic specializat, psihologul oferind pacientei, în cadrul ședintelor de psihoterapie, suport și strategii personalizate pentru ca aceasta să poată depăși stările negative asociate bolii. 

Aparatură modernă

Anul trecut, la SUUB a fost inaugurat Centrului Integrat pentru Sănătatea Sânului. Aici pacientele pot efectua analize imagistice precum ecografia și mamografia, dar și analize imagistice de înaltă performanță cum ar fi tomografia computerizată, scintigrafia osoasă sau limfoscintigrafia, și, nu în ultimul rând, puncția biopsie cu diagnosticul de certitudine histopatologic și imunohistochimic.

Toate aceste analize se fac în funcție de patologia fiecărei paciente și la stricta recomandare a comisiei pluridisciplinare.  „În cadrul Centrului Integrat pentru Sănătatea Sânului de la Spitalul Universitar de Urgență București fiecare caz în parte beneficiază de o abordare modernă, pluridisciplinară, fiind analizat de o comisie de medici specialiști care se întrunește săptămânal. Din cadrul echipei multidisciplinare fac parte oncologi, radiologi, chirurgi generali, ginecologi, chirurgi plasticieni și anatomopatologi”, a declarat dr. Adriana Nica, managerul Spitalului Universitar de Urgență București.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel