Medicamente versus alimente ori suplimente. Combinațiile periculoase pe care nu ar trebui să le faci

Florina Pop |
Data actualizării: | Data publicării:
Mâncare
Mâncare

Oamenii combină adesea alimentele, însă unele combinații nu sunt sănătoase. Spre exemplu: ciocolata cu anumite medicamente.

Medicamente, alimente, suplimente. Medicamente, alimente, suplimente. "Consumatorii ar trebui să afle despre avertismentele pentru medicamentele lor și să discute cu profesioniștii din domeniul sănătății despre cum să scadă riscul interacțiunilor, consideră Shiew-Mei Huang, director adjunct al Oficiului de Farmacologie Clinică din Centrul FDA pentru Evaluarea și cercetarea Medicamentelor (CDER).

Specialiștii susțin că există trei tipuri principale de interacțiuni medicamentoase: medicamente cu alimente și băuturi, medicamente cu suplimente alimentare, respectiv medicamente cu alte medicamente.

Potrivit Administrației Americane pentru Alimente și Medicamente (FDA în engleză), consumul de ciocolată și luarea anumitor medicamente ar putea avea riscuri. Spre exemplu, consumul de ciocolată și administrarea de inhibitori de monoaminoxidază (MAO) cum ar fi Nardil (fenelzină) sau Parnate (tranilcipromină) ar putea fi periculos. Inhibitorii MAO tratează depresia. Iar cineva care mănâncă o cantitate excesivă de ciocolată după ce a luat un inhibitor MAO poate experimenta o creștere accentuată a tensiunii arteriale. Alte alimente care ar trebui evitate când luați inhibitori MAO: brânză veche, mezeluri, piper și salam. Acestea pot provoca tensiunea arterială crescută atunci când sunt luate cu aceste medicamente.

Medicamente, alimente, suplimente. Medicamente cu alimente și băuturi

Dacă luați medicamente cu anumite băuturi trebuie să fiți atenți cu cel fel de băuturi întrucât acestea pot duce la întârzierea, scăderea sau absorbția crescută a unui medicament. Alimentele pot afecta biodisponibilitatea (gradul și rata la care un medicament este absorbit în sistemul cuiva), metabolismul și excreția anumitor medicamente, potrivit site-ului FDA.

* Alcool: Dacă luați orice fel de medicamente, este recomandat să evitați alcoolul, ceea ce poate crește sau reduce efectul multor medicamente.

* Sucul de grapefruit: este adesea menționat ca un produs care poate interacționa negativ cu medicamentele, însă numărul real de medicamente cu care poate interacționa sucul este mai puțin cunoscut. Sucul de grapefruit nu trebuie luat cu anumite medicamente care scad tensiunea arterială sau ciclosporină pentru prevenirea respingerii transplantului de organe. Acest lucru se datorează faptului că sucul de grapefruit poate provoca niveluri mai ridicate ale medicamentelor din corpul vostru, ceea ce face mai probabil că veți avea reacții adverse din medicament. Sucul poate provoca niveluri mai mari de sânge ale medicamentului anti-anxietate Buspar (buspironă); medicamentele anti-malarie Quinerva sau Quinite (chinină); și Halcion (triazolam), un medicament utilizat pentru tratarea insomniei.

* Lemn-dulce: pentru cineva care ia Lanoxin (digoxin), unele forme de lemn-dulce pot crește riscul de toxicitate pentru Lanoxin. Lanoxinul este utilizat pentru a trata insuficiența cardiacă congestivă și ritmurile cardiace anormale. Licoarea poate reduce efectele medicamentelor sub tensiune arterială sau ale medicamentelor diuretice inclusiv hidrodiuril (hidroclorotiazidă) și Aldactone (spironolactonă).

* Ciocolată: inhibitorii MAO sunt doar o categorie de medicamente care nu trebuie consumate cu cantități excesive de ciocolată. Cofeina din ciocolată poate interacționa cu medicamente stimulante cum ar fi Ritalin (metilfenidat), creșterea efectului acestora sau prin scăderea efectului sedativ-hipnotice, cum ar fi Ambien (zolpidem).

Medicamente, alimente, suplimente. Medicamente și suplimente

Cercetările au arătat că 50% sau mai mulți dintre adulții americani utilizează suplimente dietetice în mod regulat, conform Oficiului Suplimentelor Dietetice din Institutele Naționale de Sănătate. Suplimentele conțin vitamine, minerale, aminoacizi și plante medicinale sau botanice, precum și alte substanțe care pot fi utilizate pentru a suplimenta dieta.

Exemple de combinații nepotrivite:

* Sunătoare (Hypericum perforatum): această plantă este considerată un inductor al enzimelor hepatice, ceea ce înseamnă că poate reduce concentrația medicamentelor din sânge. Sunătoarea poate reduce nivelul de sânge de medicamente, cum ar fi Lanoxin, medicamentele de scădere a colesterolului Mevacor și Altocor (lovastatin), precum și medicamentul cu disfuncție erectilă ce conține substanța activă sildenafil.

* Vitamina E: Luând vitamina E cu un medicament subțire a sângelui cum ar fi Coumadin poate crește activitatea anti-coagulare și poate provoca un risc crescut de sângerare.

* Ginseng: Această plantă poate interfera cu Coumadin. În plus, ginseng poate îmbunătăți efectele sângerării heparinei, aspirinei și antiinflamatoarelor nesteroidiene cum ar fi ibuprofenul, naproxenul și ketoprofenul. Combinarea ginseng-ului cu inhibitori de MAO, cum ar fi Nardil sau Parnate, poate provoca dureri de cap, probleme cu somnul, nervozitate și hiperactivitate.

* Ginkgo Biloba: Doze mari de plante Ginkgo biloba ar putea scădea eficacitatea terapiei anticonvulsivante la pacienții care iau următoarele medicamente pentru controlul convulsiilor: Tegretol, Equetro sau Carbatrol (carbamazepină) și Depakote (acid valproic).

Medicamente, alimente, suplimente. Medicamente cu alte medicamente

2 din 3 pacienți care vizitează medicul pleacă cu cel puțin o rețetă pentru medicamente, conform unui raport din 2007 privind siguranța medicamentelor, emis de Institutul pentru Practici de Medicamente Sigure. Aproape 40% din populația SUA primește rețete pentru patru sau mai multe medicamente.

Potrivit FDA, interacțiunile medicament-medicament au dus la evenimente adverse și la retragerea medicamentelor de pe piață, potrivit Shiew-Mei Huang. Însă, retragerea de pe piață a unui medicament este o măsură destul de drastică. Mai des, FDA emite o alertă de avertizare publicului și a furnizorilor de servicii medicale cu privire la riscuri ca urmare a interacțiunilor medicamentoase.

Spre exemplu, FDA a emis o alertă în august 2008 avertizând pacienții despre luarea Cordarone pentru a corecta ritmurile anormale ale inimii și medicamentul pentru scăderea colesterolului Zocor (Simvastatin). Pacienții care iau Zocor în doze mai mari de 20 mg, în timp ce iau, de asemenea, Cordarone prezintă riscul de a dezvolta o afecțiune rară de leziune musculară numită rabdomioliză, care poate duce la insuficiență renală sau moarte. "Cordarone, de asemenea, poate inhiba sau reduce efectul de subțiere a sângelui Coumadin (warfarină). (...) Deci, dacă utilizați Cordarone, poate fi necesar să reduceți cantitatea de Coumadin pe care o luați", a mai spus Huang.

Lanoxin (digoxin): potrivit acestuia, lanoxinul are o gamă terapeutică îngustă. Alte medicamente, cum ar fi Norvir (ritonavir) pot ridica nivelul lanoxinului, iar un nivel crescut de Lanoxin poate provoca ritmuri cardiace neregulate. Norvir este un inhibitor de protează utilizat pentru a trata HIV, virusul care provoacă SIDA.

Antihistaminice: sunt medicamente care ameliorează temporar un nas care curge, sau reduc strănutul, mâncărimea nasului sau a gâtului . Dacă luați sedative, calmante sau un medicament cu prescripție pentru hipertensiune arterială sau depresie, trebuie să consultați un medic sau farmacist înainte de a începe să utilizați antihistaminice. Unele antihistaminice pot crește efectele depresive (cum ar fi somnolența) unui sedativ sau calmant. Efectul de sedare al unor antihistaminice combinate cu un antidepresiv sedativ ar putea afecta puternic nivelul concentrației tale. Utilizarea unei mașini sau a oricărui alt utilaj ar putea fi deosebit de periculoasă dacă capacitatea voastră de concentrare este afectată. Antihistaminicele luate în combinație cu medicația pentru tensiune arterială pot determina creșterea tensiunii arteriale a unei persoane și poate, de asemenea, să accelereze ritmul cardiac.

Medicamente, alimente, suplimente. Recomandări FDA

* Citiți întotdeauna etichetele medicamentelor cu atenție. Aflați mai multe despre avertismentele pentru toate medicamentele pe care le luați.

* Păstrați medicamentele în recipientele lor originale, astfel încât să le puteți identifica cu ușurință.

* Cereți medicului ce trebuie să evitați atunci când vi se prescrie un medicament nou. Întrebați despre alimente, băuturi, suplimente alimentare și alte medicamente.

* Verificați medicul sau farmacistul înainte de a lua un medicament OTC dacă luați orice medicament pe bază de rețetă.

* Utilizați o singură farmacie pentru toate nevoile de medicamente. despre tot ceea ce luați.

* Păstrați o înregistrare a tuturor medicamentelor eliberate pe bază de rețetă, medicamente OTC și suplimente alimentare (inclusiv plante medicinale) pe care le luați. Încercați să păstrați această listă în permanență cu voi, dar mai ales atunci când mergeți la orice programare medicală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel