Mersul nordic: de ce este bun pentru sănătate. Cum trebuie să mergi dacă vrei să slăbești

Nicoleta Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
Mersul nordic - Foto: Freepick @master1305
Mersul nordic - Foto: Freepick @master1305

Mersul nordic este opțiunea perfectă dacă dorești să pierzi câteva kilograme, să-ți îmbunătățești forma fizică, să-ți protejezi articulațiile sau să te distrezi.

Nu este deloc surprinzător faptul că, în ultimii ani, acest tip de activitate motrică a câștigat o mare popularitate. Mersul nordic își are originea în Finlanda. Combină principiile sportului de schi alpin cu ale drumețiilor la munte. Inițial, schiorii s-au antrenat, astfel, în condiții de zăpadă.

Folosirea bețelor dezvoltă mușchii brațelor și ameliorează stresul asupra articulațiilor picioarelor.

Beneficiile pentru sănătate ale mersului nordic

Este potrivit pentru toată lumea și îmbunătățește starea de spirit. Unul dintre principalele avantaje ale mersului nordic este accesibilitatea sa pentru toată lumea: copii, vârstnici, sportivi sau cei care duc un stil de viață sedentar. Acest tip de activitate fizică ajută fiecare persoană să-și aleagă ritmul și distanța de călătorie.

Mersul nordic nu necesită un echipament special, cu excepția bețelor. Antrenamentul în aer liber, îmbunătățirea condiției fizice și a bunăstării, cucerirea noilor teritorii, întâlnirea cu oameni interesanți, natura necompetitivă a activităților și capacitatea de a reuși chiar și pentru o persoană nepregătită au un efect pozitiv asupra stării psihologice.

Șapte semne că nu bei suficientă apă. Atenție la durerile de cap și lipsa de energie

Mersul nordic ajută la pierderea în greutate

Mersul nordic, ca orice altă formă de activitate fizică, necesită energie. Se crede că mersul cu bastoane arde cu 45% mai multe calorii decât mersul obișnuit.

Acest lucru se datorează faptului că acest tip de activitate fizică implică mult mai mulți mușchi, și nu doar picioarele. Umărul, bicepșii, abdomenul și alte grupe musculare majore sunt implicate activ. În plus, cu ajutorul bețelor începi să mergi mai repede, accelerând astfel pulsul și consumând energie.

Masajul are multiple beneficii pentru sănătate: șase motive să mergi la un maseur

Mersul nordic tonifică mușchii și ajută la menținerea rezistenței osoase

Pentru a rămâne în formă, trebuie să lucrezi mușchii, iar mersul nordic folosește mai mult de 90% dintre aceștia. Este un exercițiu bun pentru întărirea mușchilor și oaselor și menținerea echilibrului.

Mersul nordic tonifică picioarele, modelează brațele, modelează talia și încordează mușchii de bază. Greutatea ei și rezistența suplimentară oferită de bețe ajută, de asemenea, la îmbunătățirea sănătății și rezistenței oaselor.

Masajul are multiple beneficii pentru sănătate: șase motive să mergi la un maseur

Mersul nordic protejează articulațiile șoldului și genunchiului

Persoanele care suferă de dureri la genunchi sau articulațiile șoldului au remarcat că  mersul nordic ameliorează stresul din partea inferioară a corpului. Îmbunătățirea posturii cu mersul nordic, precum și eliminarea stresului de pe partea inferioară a corpului cu ajutorul bețelor, au  beneficii uriașe pentru articulații.

Mersul nordic întărește inima și plămânii

Mersul nordic crește ritmul cardiac mult mai mult decât mersul obișnuit. Acest tip de activitate fizică te face să respiri puțin mai repede pentru că mergi mai repede și folosești aproape toate grupele musculare. Este foarte benefic pentru inimă și plămâni și, mai ales, pentru persoanele care suferă de astm.

Printre altele, mersul nordic ajută la scăderea tensiunii arteriale, reduce riscul de boli de inimă și diabet de tip 2 și menține elasticitatea vaselor de sânge.

Transformă bătrânețea în bucurie: 10 reguli care declară război geneticii

Mersul nordic îmbunătățește circulația sângelui

Toate exercițiile fizice, dacă sunt efectuate la un nivel suficient de intens, îmbunătățesc circulația prin creșterea ratei cu care sângele este pompat prin organism. Cu toate acestea, mersul nordic are beneficii suplimentare.

Cu tehnica corectă de execuție, mușchii piciorului sunt activați, se efectuează o balansare completă a brațului, precum și strângerea și răspândirea brațelor în jurul bețelor. Toate acestea îmbunătățesc circulația sângelui, în special, stimulează întoarcerea sângelui la inimă.

Cum se poate reduce consumul de sare. Ce soluție au găsit americanii. Bilic: Sarea ne învață și porția corectă

Mersul nordic îmbunătățește fluxul limfatic

Sistemul limfatic ajută la protejarea de infecții și boli și este o parte vitală a sistemului imunitar. Există grupuri de ganglioni limfatici pe tot corpul, inclusiv la axile, iar mersul nordic îi ajută să funcționeze normal, punând accent pe postura corectă, respirația măsurată și mișcarea completă a brațelor.

 

Cum să profiți la maximum de mersul nordic

Fă mișcările corecte. Înainte de a merge la plimbare, învață cel mai bun mod de a te deplasa folosind bețele. Sincronizează-ți pasul cu mișcarea mâinii. Pare complicat la prima vedere, dar, de fapt se întâmplă într-un mod complet natural.

Dacă nu te antrenezi cu oameni mai experimentați în acest sport, urmărește câteva videoclipuri pentru a înțelege tehnica. Începe cu plimbări scurte de 45 de minute de 2-3 ori pe săptămână pentru a ajunge la două sau mai multe ore fără să te simți obosit.

Vitamina E, responsabilă de frumusețe și tinerețe. Cum să recunoști semnele unui deficit al acestea în organism

Antrenamentul trebuie să înceapă cu încălzirea mușchilor, pentru a aduce corpul într-o formă optimă pentru sarcinile viitoare. Termină cu câteva exerciții de întindere.

Alege o zonă potrivită. Poți practica mersul nordic oriunde, dar cel mai bine este în pădure, pe plajă, în parc sau pe drumurile de țară. Peisajul frumos nu face decât să completeze plăcerea activității fizice.

Adidașii trebuie să fie ușori și să susțină bine picioarele. Optează pentru adidași sau mocasini cu tălpi moi care să se potrivească cu mișcarea picioarelor. Preferă modele simple, fără multe cusături, cu un front întărit care să nu strângă degetele.

5 băuturi de consumat dimineața. Aduc energie și ajută flora intestinală

Bețele trebuie să aibă o lungime egală cu înălțimea ta minus 50 de centimetri.  Bețele trebuie să fie  50% fibră de carbon, mânerul poate fi din plută și asă aibă cu o curea de mână. 

Ai nevoie de rucsac  doar dacă mergi într-o drumeție lungă, astfel încât să ai mâinile libere. Ia cu tine întotdeauna apă, ceva de mâncare, o hartă și un telefon cu un navigator GPS. Alege un rucsac din material ușor pentru a nu adăuga greutate în plus.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel