Mersul pe jos, după masă, plin de beneficii, inclusiv legat de diabet. Medic: Poate duce la schimbări măsurabile

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
mersul pe jos. FOTO: Freepik @senivpetro
mersul pe jos. FOTO: Freepik @senivpetro

Câteva minute de mers ușor după masă, o multitudine de beneficii pentru sănătate, arată un nou studiu.

Mersul pe jos după masă, chiar și numai câteva minute, are o multitudine de beneficii pentru sănătate, arată noi studii. Printre acestea se află inclusiv scăderea nivelului de zahăr din sânge, un efect foarte bun pentru reducerea riscul de apariție al diabetului de tip 2.

Astfel, într-o meta-analiză, publicată recent în revista Sports Medicine, cercetătorii au analizat rezultatele a șapte studii care au comparat efectele statului așezat față de statul în picioare sau de mersul pe jos asupra stării de sănătate a inimii, inclusiv asupra nivelului de insulină și de zahăr în sânge.

Oamenii de știință au constatat că mersul ușor, după masă, în reprize scurte de doar 2 până la 5 minute au avut un impact semnificativ în controlul nivelului de zahăr din sânge, notează New York Times.

”Fiecare lucru mic pe care îl faceți va avea beneficii, chiar dacă este un pas mic", a declarat Dr. Kershaw Patel, cardiolog preventiv la Houston Methodist Hospital, care nu a fost implicat în studiu.

Mersul foarte ușor reduce nivelul de zahăr din sânge

În cinci dintre studiile pe care le-a evaluat lucrarea, niciunul dintre participanți nu avea prediabet sau diabet de tip 2. Celelalte două studii au analizat persoane cu și fără astfel de boli. Participanților li s-a cerut să stea în picioare sau să meargă timp de două până la cinci minute la fiecare 20-30 de minute pe parcursul unei zile întregi.

Toate cele șapte studii au arătat că doar câteva minute de mers pe jos de intensitate ușoară după o masă au fost suficiente pentru a îmbunătăți semnificativ nivelul de zahăr din sânge, în comparație cu, de exemplu, statul la birou sau statul pe canapea. Atunci când participanții au făcut o scurtă plimbare, nivelul zahărului din sânge a crescut și a scăzut mai treptat.

Pentru persoanele cu diabet, evitarea fluctuațiilor bruște ale nivelului de zahăr din sânge este o componentă esențială în gestionarea bolii lor. De asemenea, se crede că fluctuațiile bruște ale glicemiei pot contribui la apariția diabetului de tip 2.

Statul în picioare a contribuit, de asemenea, la scăderea nivelului de zahăr din sânge, deși nu la fel de mult ca mersul ușor. ”Statul în picioare a avut un mic beneficiu”, a declarat Aidan Buffey, student absolvent la Universitatea Limerick din Irlanda și autor al lucrării. În comparație cu statul așezat sau în picioare, ”mersul pe jos de intensitate ușoară a fost o intervenție superioară”, a spus el.

Acest lucru este posibil pentru că mersul pe jos, ușor, necesită punerea în mișcare a musculaturii într-un mod activ comparativ cu simplul stat în picioare.

”Mușchii vor absorbi o parte din acel exces de glucoză. Ați avut în continuare aceeași masă, dar impactul asupra corpului dvs va fi mai redus”, a explicat Jessie Inchauspe, autoarea volumului ”Revoluția glucozei”.

 O oră de mers pe jos, cele mai bune rezultate

Mersul pe jos imediat după masă are un impact pozitiv asupra stări de sănătate, iar realizat chiar după masă, când este apogeul glicemiei din sânge, ar trebui să ne dea de gândit în privința combaterii uneia dintre cele mai frecvente afecțiuni metabolice, diabetul de tip 2.

Astfel, recomandarea specialiștilor este de a face mișcare, chiar dacă acest lucru se poate traduce într-o plimbare de o oră sau în activitate casnică, deoarece mișcarea permite absorbirea energiei de după masă.

Ce trebuie să faci când ești la birou

Pentru cei care lucrează la birou, mișcarea de după masă nu trebuie să sperie, căci cele 2-5 minute se pot face cu ușurință până la zona de relaxare ori de servit cafeaua.

Buffey, ale cărui cercetări se concentrează pe intervențiile de activitate fizică în mediile de la locul de muncă, a remarcat că o mini-plimbare de două-trei minute este mai practică în timpul zilei de lucru. Oamenii ”nu se vor ridica și nu vor alerga pe o bandă de alergare sau nu vor alerga în jurul biroului”, a spus el, dar ar putea să-și ia o cafea sau chiar să facă o plimbare pe hol.

”Să te miști chiar și puțin merită și poate duce la schimbări măsurabile, așa cum au arătat aceste studii, în ceea ce privește markerii de sănătate”, a declarat Dr. Euan Ashley, cardiolog la Universitatea Stanford, care nu a fost asociat cu studiul.

Rolul insulinei în organism

Insulina este un hormon produs în mod natural de organism. Carbohidrații sunt descompuși pentru a produce glucoza, adică principala sursă de energie utilizată de celule.

Insulina permite celulelor din mușchi, ficat și țesutul adipos să preia glucoza și să o utilizeze ca sursă de energie pentru a putea funcționa corect.

Insulina acționează în două moduri: pe de o parte, stimulează absorbția glucozei și sinteza lipidelor, în timp ce pe de altă parte, inhibă descompunerea lipidelor, proteinelor și a glicogenului, astfel încât viteza de producere a glucozei de către ficat să fie egală cu viteza cu care celulele o folosesc, notează WebMD.

Vezi și: Mișcarea, sprijinul pancreasului. Cum să ai o glicemie NORMALĂ în ”LUPTA” dintre insulină și hormoni

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel