Metastazele cancerului de sân, favorizate de fumat. Planta care le-ar putea opri

Angela Sabău |
Data publicării:
Cancer, factori de risc
Cancer, factori de risc

Un nou studiu arată că fumătorii au o incidență mai mare a metastazelor la plămân, de la cancerul de sân. Un compus găsit într-o plantă ar putea avea efect de reducere a apariției metastazelor.

Cancerul de sân este al doilea cel mai frecvent cancer în rândul femeilor din Statele Unite, iar fumatul este asociat cu o incidență mai mare de răspândire a cancerului de sân sau metastază, scăzând rata de supraviețuire cu 33% la diagnostic.
În timp ce legătura fumatului cu cancerul este bine cunoscută, rolul nicotinei (o substanță chimică necarcinogenă care se găsește în tutun) în metastazele de la sân la plămâni este un domeniu în care sunt necesare mai multe cercetări.
Acum, oamenii de știință de la Școala de Medicină Wake Forest au descoperit că nicotina favorizează răspândirea celulelor cancerului de sân în plămâni.
Studiul este publicat în ediția online din 20 ianuarie a Nature Communications.
„Datele noastre arată că expunerea la nicotină creează un mediu în plămâni care este favorizant pentru creșterea metastatică”, a declarat Kounosuke Watabe, autor principal al studiului și profesor de biologie a cancerului la Wake Forest School of Medicine, parte a Wake Forest Baptist Health.
Acest mediu se numește nișă pre-metastatică, care atrage neutrofile pro-tumorale, un tip de celule imune. Nișa pre-metastatică eliberează o proteină numită lipocalină 2 activată STAT3 (LCN2) din neutrofile pentru a induce creșterea metastatică.
Pentru studiu, echipa lui Watabe a studiat mai întâi 1.077 pacienți cu cancer mamar și a constatat că cei care fumează sau au fumat în trecut au o incidență mai mare a metastazelor pulmonare, comparativ cu pacienții care nu au fumat niciodată.

Compusul găsit într-o plantă, care poate opri metastazele

Apoi, folosind un model de șoarece cu metastază a cancerului de sân, cercetătorii au descoperit că expunerea persistentă la nicotină generează un microambient inflamator în plămâni, caracterizat printr-un aflux de neutrofile activate pentru a crea o nișă pre-metastatică.
Chiar și după renunțarea la nicotină timp de 30 de zile, incidența metastazelor la distanță nu a fost redusă, sugerând un risc continuu pentru pacienții cu cancer de sân care sunt foști fumători.
Watabe și colegii săi au căutat, de asemenea, un medicament care ar putea bloca această acumulare de neutrofile și au identificat salidroside, un compus natural găsit în planta Rhodiola rosea. Acest compus, care are proprietăți antiinflamatorii, anti-canceroase și antivirale, a scăzut semnificativ numărul de neutrofile pro-tumorale și a redus ulterior incidența metastazelor pulmonare la șoareci.
"Pe baza acestor constatări, pacienții cu cancer mamar ar trebui să opteze pentru programe de renunțare la fumat care nu utilizează produse de înlocuire a nicotinei", a spus Watabe. „În plus, descoperirile noastre arată că salidrosida poate fi un medicament terapeutic promițător pentru a ajuta la prevenirea metastazei pulmonare a cancerului de sân indus de fumat, deși sunt necesare mai multe cercetari.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel