Microbiomul ocular și impactul său asupra sănătății ochilor. Implicații pentru ochiul uscat și alte afecțiuni oculare

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
ochi uscati Foto: Freepik
ochi uscati Foto: Freepik

Cercetările recente scot la iveală lumea complexă a microbiomului ocular și rolul său în afecțiuni precum ochiul uscat.

Corpul uman găzduiește un ecosistem complex de microorganisme cunoscut sub numele de microbiom, care ne influențează sănătatea în numeroase moduri. În timp ce microbiomul intestinal a primit o atenție semnificativă pentru rolul său în digestie și în sănătatea generală, noi cercetări îndreaptă atenția asupra microbiomului altor părți ale corpului, inclusiv al ochilor.

Cercetătorii de la Universitatea de Stat Stephen F. Austin au descoperit că microbiomul ochiului, care include microbi din diferite părți ale corpului, diferă în ceea ce privește amestecul de microbi între ochii sănătoși și cei cu ochi uscat.

Această descoperire ar putea îmbunătăți potențial tratamentele pentru ochiul uscat și alte afecțiuni oculare. Microbiomul, care afectează până la 50% din populația lumii, este un obiectiv cheie al cercetătorilor care studiază rolul microbiomului ocular în bolile oculare, inclusiv în cazul ochiului uscat.

Studiul, prezentat la reuniunea anuală a Societății Americane de Biochimie și Biologie Moleculară, relevă faptul că microbiomul ocular al ochilor sănătoși și al celor cu ochi uscat diferă în ceea ce privește amestecul de microbi.

Vezi și: Băutura care previne deteriorarea celulelor și protejează inima și memoria. Cum să prepari acest remediu naturist acasă

Ce este microbiomul ochiului?

Microbiomul ocular este o comunitate de bacterii și microorganisme care se găsesc pe conjunctiva și corneea ochiului. Atunci când apare o disbioză în microbiomul intestinal, microbii patogeni și metaboliții lor sunt transportați prin fluxul sanguin și ajung în alte locuri din corpul uman, cum ar fi ochiul, potrivit MedicalNewsToday.

Dr. Alexandra Martynova-Van Kley, profesor de biologie la Universitatea de Stat Stephen F. Austin, sugerează că microbii identificați în microbiomul ocular ar putea fi similari microbiomului intestinal. Microbiomul ocular a fost studiat pentru impactul său asupra altor boli oculare, inclusiv ochiul uscat, degenerescența maculară legată de vârstă, glaucomul, retinopatia diabetică și cataracta.

Foto: Freepik @wirestock

Acinetobacter prezent în microbiomul ochiului uscat

Un studiu realizat de Dr. Alexandra Martynova-Van Kley și echipa sa a analizat microbiomii oculari a 30 de voluntari cu ochi uscat comparativ cu ochii sănătoși. Aceștia au descoperit că Streptococcus și Pedobacter erau speciile de bacterii dominante în ochii sănătoși, în timp ce Acinetobacter era predominant la participanții cu ochi uscat.

Această constatare este surprinzătoare, deoarece alte boli oculare, cum ar fi hipertensiunea și colesterolul ridicat, au o bogăție de specii care sunt strâns legate. Înțelegerea cauzelor ochiului uscat este crucială pentru îmbunătățirea diagnosticului, tratamentului și prevenirii.

Constatările studiului pot conduce la dezvoltarea de noi abordări terapeutice și la rezultate mai bune pentru persoanele care suferă de această afecțiune. Următorii pași vor fi creșterea dimensiunii eșantionului și înțelegerea căilor de semnalizare asociate cu speciile indicatoare în afecțiunile de ochi uscat pentru a obține informații despre metaboliții responsabili de boală.

Vezi și: De ce ai mereu o stare de somnolență? Știința din spatele somnolenței excesive îți oferă cauza și tratamentul

Cercetări care susțin rezultatele din trecut

Dr. David Geffen, director al serviciilor optometrice și de refracție de la Gordon Schanzlin New Vision Institute, crede că modificarea microbiomului ochiului ar putea fi un progres în tratarea ochiului uscat. Dr. Geffen consideră că această abordare ar putea fi răspunsul pentru milioane de bolnavi și se așteaptă ca mai mulți cercetători să exploreze această abordare și să o combine cu utilizarea medicamentelor.

Dr. Benjamin Bert, oftalmolog certificat la MemorialCare Orange Coast Medical Center, susține cercetarea, afirmând că aceasta susține efectele multifactoriale ale ochiului uscat și necesitatea de a continua cercetările.

Experții preconizează cercetări viitoare asupra microbiomului ocular pentru diverse afecțiuni oculare, inclusiv pentru ochiul uscat. Cercetările privind microbiomul ocular apar rapid și vor ajuta la o mai bună înțelegere a axei intestin-ochi. Dr. Martynova-Van Kley crede că această cercetare este doar începutul acestui tip de cercetare.

Mai multe studii se vor concentra pe alte tipuri de modificări care pot apărea la nivelul microbiomului de pe suprafața ochiului, în special pentru pacienții cu diferite afecțiuni și cu picături oculare frecvente. Este de așteptat să apară mai multe cercetări în acest domeniu.

Pe măsură ce domeniul de cercetare a microbiomului continuă să se extindă, în special în domeniul sănătății oculare, ne aflăm în pragul unor descoperiri transformatoare. Perspectivele dobândite în urma studierii microbiomului ocular nu numai că oferă speranțe pentru îmbunătățirea tratamentelor pentru afecțiuni precum ochiul uscat, dar deschid și calea pentru înțelegerea unei game mai largi de boli oculare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel