Mituri despre colesterol: de ce e necesar în organism
Colesterolul poate avea încă secrete nedescoperite. Vezi aceste mituri comune despre colesterolul ridicat; află cine este cel mai probabil să-l aibă, ce tipuri de alimente îl pot provoca și de ce, uneori...
Conform statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății din 2005, bărbații americani ocupă locul 83 în lume în colesterol total, iar femeile americane ocupă locul 81. În ambele cazuri, numărul mediu este de 197 mg / dL, chiar sub categoria Borderline-High Risk.
În Columbia, colesterolul mediu în rândul bărbaților este 244, la un nivel periculos, în timp ce femeile din Israel, Libia, Norvegia și Uruguay sunt blocate la 232.
Este adevărat că ouăle au mult colesterol dietetic - peste 200 mg, ceea ce reprezintă mai mult de două treimi din limita de 300 mg pe zi recomandată de American Heart Association. Dar colesterolul alimentar nu este la fel de periculos cum s-a crezut. Doar o parte din colesterolul din alimente sfârșește șiolesterol în fluxul sanguin și, dacă aportul tău alimentar de colesterol crește, organismul tău compensează producând mai puțin colesterol.
Deși nu doriți să exagerați, consumarea unui ou sau două de câteva ori pe săptămână nu este periculoasă. De fapt, ouăle sunt o sursă excelentă de proteine și conțin grăsimi nesaturate, așa-numita grăsime bună.
Cercetările au arătat că ateroscleroza - îngustarea arterelor care duce la atacuri de cord - poate începe încă de la vârsta de opt ani. Liniile directoare ale Academiei Americane de Pediatrie privind copiii și colesterolul au recomandat copiilor care sunt supraponderali, sau au istoric familial cu hipertensiune arterială sau boli de inimă, să-și testeze colesterolul încă de la doi ani.
Copiii cu colesterol ridicat ar trebui să fie pe o dietă care restricționează grăsimile saturate și colesterolul alimentar, conform orientărilor. De asemenea, sunt recomandate suplimente cu fibre și mai mult exercițiu.
Porțiunea de colesterol din eticheta nutrițională se referă la colesterolul alimentar, care este doar unul dintre elementele care se găsesc în alimente care pot determina colesterolul dvs. să se ridice la nivel înalt. De asemenea, se crede că este cel mai puțin important. Grăsimile saturate (găsite în alimentele de origine animală și produsele lactate) și grăsimile trans (găsite în alimentele ambalate) par să aibă un impact mult mai mare asupra lipoproteinei cu densitate mică (LDL), așa-numitul colesterol rău care provoacă ateroscleroză, decât colesterolul alimentar.
Când majoritatea oamenilor aud „colesterolul”, ei consideră „rău”. Realitatea este mai complexă. Colesterolul ridicat poate fi periculos, dar colesterolul în sine este esențial pentru diverse procese corporale, de la izolarea celulelor nervoase din creier până la furnizarea structurii pentru membranele celulare.
Rolul colesterolului în bolile de inimă este adesea înțeles greșit. Colesterolul este transportat prin fluxul sanguin de lipoproteine cu densitate mică și înaltă (LDL și HDL). LDL, cunoscut sub numele de colesterol rău, și nu colesterolul pe care îl poartă în sine, este responsabil de ateroscleroză.
Sursa: aici.
-
-
-
-
-
Cele mai bune nuanțe de păr care ascund firele albe26.10.2025, 11:51
Prediabetul: cum îl depistăm și ce putem face în privința lui. Un pericol tăcut care poate fi prevenit
Diabetul care nu are legătură cu zahărul
Un instrument low-cost ar putea revoluționa tratamentul diabetului de tip 2
Acesta este cel mai simplu mod de a trata diabetul. Medicii iau în considerare aceste valori.
Noi celule de grăsime explică de ce ne îngrășăm la vârsta mijlocie
De ce îți crește burta după 40 de ani, chiar dacă mănânci sănătos. Nu este vorba de fluctuațiile hormonale.
Ce înseamnă dacă îți e poftă de ceva dulce. Semnul subtil pe care ți-l dă corpul
De ce ne e poftă de ceva dulce? Motivul pentru care corpul ne cere ceva bun și dulce.
Otrava din cafea care ne îmbolnăvește. Ce greșeală facem când ne bem cafeaua
Diabetul de tip 2, impact asupra micronutrienților. Deficiențele nutriționale influențează valorile glicemiei
Acesta este cel mai rău lucru cu care se confruntă diabeticii. Le dereglează glicemia chiar și când este administrat tratamentul.
Durerea nervoasă provocată de diabet: descoperirea care poate duce la un tratament
Cercetătorii descoperă noi indicii privind durerea nervoasă provocată de diabet.
Cinci semne ale diabetului. Apar devreme. Detaliile la care să fii atent
Aceste cinci semne ale diabetului apar în faza de debut a bolii. Sunt semne minore, dar esențiale.
Studiu: Dieta low-carb, impact asupra funcției hepatice în diabetul de tip 2
Aceste alimente te scapă de medicamentele pentru diabet. Au un efect care i-a uimit pe medici. Rezultatele se văd în 3 luni.
Diabetul, inversat. Comutatorul care permite pancreasului să producă insulină
Diabetul poate fi inversat. Astfel, pancreasul poate din nou să producă insulină.
Cetonele, un aliat neașteptat pentru sănătatea inimii în diabetul de tip 2
Acest supliment îmbunătățește sănătatea inimii și are efect semnificativ și în cazul diabeticilor.
Superbacteriile, în creștere. Diabetul contribuie la evoluția rezistenței la antibiotice
Semnele banale ale diabetului care apar dimineața. Trei detalii la care să fii atent
Aceste trei semne ale diabetului apar dimineața. Sunt puse adesea pe seama somnului.
Semnele subtile pe piele și gât care pot indica o afecțiune mortală
Ai aceste semne pe piele sau gât? Poți avea o boală mortală fără să știi – 100 de milioane de oameni o ignoră zilnic!
Testul de respirație care depistează diabetul în câteva minute
Ciocolata neagră, aliat în prevenirea diabetului de tip 2. Flavonoidul, compusul esențial care poate regla metabolismul
Alimentul neașteptat care poate preveni diabetul. Reglează controlului zahărului din sânge, reducând astfel riscul de a dezvolta diabet.
Stilul de viață, esențial pentru prevenția diabetului. Dr. Mihai Comșa: Întârzie cu 10-15 ani apariția diabetului
Acesta este trucul care te ajută să nu faci diabet. Reglează glicemia și nu mai faci diabet.
Consumul de fructe seara, impact asupra glicemiei. Dr. Mihai Comșa: Duce la dereglarea mecanismelor de semnalizare glicemică
Uleiul de floarea soarelui, riscuri pentru sănătate. Dr. Ancuța Leonte: Nu-l recomand sub nicio formă. Crește riscul de inflamație
Diabeticii, vulnerabili în perioada sărbătorilor. Dr. Cristian Pandrea: Se poate dezechilibra
Acesta este cel mai important lucru pe care trebuie să îl știe diabeticii. Cât de grav este, de fapt.
Fumatul crește riscul tuturor subtipurilor de diabet de tip 2
Vitamina D, rol în prevenirea și gestionarea diabetului. Reduce riscul complicațiilor asociate diabetului
Această vitamină poate preveni diabetul. Menține zahărul din sânge la un nivel sănătos și reduce riscul de complicații.
