Mituri despre colesterol: de ce e necesar în organism

Angela Sabău |
Data publicării:
Colesterol
Colesterol

Colesterolul poate avea încă secrete nedescoperite. Vezi aceste mituri comune despre colesterolul ridicat; află cine este cel mai probabil să-l aibă, ce tipuri de alimente îl pot provoca și de ce, uneori, colesterolul nu este un cuvânt rău.

Conform statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății din 2005, bărbații americani ocupă locul 83 în lume în colesterol total, iar femeile americane ocupă locul 81. În ambele cazuri, numărul mediu este de 197 mg / dL, chiar sub categoria Borderline-High Risk.

În Columbia, colesterolul mediu în rândul bărbaților este 244, la un nivel periculos, în timp ce femeile din Israel, Libia, Norvegia și Uruguay sunt blocate la 232.

Este adevărat că ouăle au mult colesterol dietetic - peste 200 mg, ceea ce reprezintă mai mult de două treimi din limita de 300 mg pe zi recomandată de American Heart Association. Dar colesterolul alimentar nu este la fel de periculos cum s-a crezut. Doar o parte din colesterolul din alimente sfârșește  șiolesterol în fluxul sanguin și, dacă aportul tău alimentar de colesterol crește, organismul tău compensează producând mai puțin colesterol.

Deși nu doriți să exagerați, consumarea unui ou sau două de câteva ori pe săptămână nu este periculoasă. De fapt, ouăle sunt o sursă excelentă de proteine și conțin grăsimi nesaturate, așa-numita grăsime bună.

Cercetările au arătat că ateroscleroza - îngustarea arterelor care duce la atacuri de cord - poate începe încă de la vârsta de opt ani. Liniile directoare ale Academiei Americane de Pediatrie privind copiii și colesterolul au recomandat copiilor care sunt supraponderali, sau au istoric familial  cu hipertensiune arterială sau boli de inimă, să-și testeze colesterolul încă de la doi ani.

Copiii cu colesterol ridicat ar trebui să fie pe o dietă care restricționează grăsimile saturate și colesterolul alimentar, conform orientărilor. De asemenea, sunt recomandate suplimente cu fibre și mai mult exercițiu.

Porțiunea de colesterol din eticheta nutrițională se referă la colesterolul alimentar, care este doar unul dintre elementele care se găsesc în alimente care pot determina colesterolul dvs. să se ridice la nivel înalt. De asemenea, se crede că este cel mai puțin important. Grăsimile saturate (găsite în alimentele de origine animală și produsele lactate) și grăsimile trans (găsite în alimentele ambalate) par să aibă un impact mult mai mare asupra lipoproteinei cu densitate mică (LDL), așa-numitul colesterol rău care provoacă ateroscleroză, decât colesterolul alimentar. 

Când majoritatea oamenilor aud „colesterolul”, ei consideră „rău”. Realitatea este mai complexă. Colesterolul ridicat poate fi periculos, dar colesterolul în sine este esențial pentru diverse procese corporale, de la izolarea celulelor nervoase din creier până la furnizarea structurii pentru membranele celulare.

Rolul colesterolului în bolile de inimă este adesea înțeles greșit. Colesterolul este transportat prin fluxul sanguin de lipoproteine cu densitate mică și înaltă (LDL și HDL). LDL, cunoscut sub numele de colesterol rău, și nu colesterolul pe care îl poartă în sine, este responsabil de ateroscleroză.

 

Sursa: aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel