Morcovul, leguma care îți protejează ochii. Contribuie la pierderea în greutate și la sănătatea inimii

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
Morcovul leguma care iti protejeaza ochii Foto: Freepik
Morcovul leguma care iti protejeaza ochii Foto: Freepik

Morcovul, leguma care îți protejează ochii. Află care sunt vitaminele și mineralele responsabile pentru beneficiile aduse sănătății generale.

Morcovul (Daucus carota) este o legumă rădăcinoasă despre care se spune adesea că este un aliment perfect pentru sănătate. Este o sursă deosebit de bună de betacaroten, fibre, vitamina K1, potasiu și antioxidanți.

De asemenea, aceștia au o serie de beneficii pentru sănătate. Este un aliment favorabil pierderii în greutate și contribuie la scăderea nivelului de colesterol și de îmbunătățirea sănătății ochilor.

Mai mult, antioxidanții lor carotenici au fost legați de un risc redus de cancer. Morcovii se găsesc în mai multe culori, inclusiv galben, alb, portocaliu, roșu și violet.

Morcovii portocalii își obțin culoarea strălucitoare de la betacaroten, un antioxidant pe care corpul tău îl transformă în vitamina A.

Vezi și: Nu mai face patul dimineața devreme. Cât de des trebuie să speli lenjeria de pat și de ce

Valori nutriționale

Conținutul de apă al morcovilor variază între 86-95%, iar porțiunea comestibilă este alcătuită din aproximativ 10% de carbohidrați.

Morcovii conțin foarte puține grăsimi și proteine. Datele nutriționale pentru doi morcovi cruzi mici spre medii (100 de grame) sunt următoarele:

- Calorii: 41

- Apă: 88%.

- Proteine: 0,9 grame

- Carbohidrați: 9,6 grame

- Zahăr: 4.7 grame

- Fibre: 2.8 grame

- Grăsimi: 0.2 grame

Carbohidrați

Morcovii sunt compuși în principal din apă și carbohidrați.

Carbohidrații constau în amidon și zaharuri, cum ar fi zaharoza și glucoza.

Sunt, de asemenea, o sursă relativ bună de fibre, un morcov de mărime medie (61 de grame) oferind 2 grame.

Morcovii se clasează adesea la un nivel scăzut în indicele glicemic (IG), care este o măsură a rapidității cu care alimentele cresc glicemia după o masă.

Indicele glicemic al acestora variază între 16-60 - cel mai mic pentru morcovii cruzi, puțin mai mare pentru cei gătiți și cel mai mare pentru cei preparați în piure. Consumul de alimente cu indice glicemic scăzut este legat de numeroase beneficii pentru sănătate și este considerat deosebit de benefic pentru persoanele cu diabet.

Citește și: Muștarul, condimentul care protejează organismul de boală. Conține antioxidanți și compuși vegetali benefici

Fibre

Pectina este principala formă de fibre solubile din morcovi. Fibrele solubile pot scădea nivelul de zahăr din sânge prin încetinirea digestiei zahărului și amidonului.

De asemenea, acestea pot hrăni bacteriile prietenoase din intestinul dumneavoastră, ceea ce poate duce la îmbunătățirea sănătății și la scăderea riscului de boli. Mai mult, anumite fibre solubile pot afecta absorbția colesterolului din tractul digestiv, scăzând colesterolul din sânge.

Principalele fibre insolubile din morcovi sunt celuloza, hemiceluloza și lignina. Fibrele insolubile pot reduce riscul de constipație și favorizează mișcările intestinale regulate.

Vitamine și minerale

Morcovii sunt o sursă bună de mai multe vitamine și minerale, în special de biotină, potasiu și vitaminele A (din betacaroten), K1 (filochinonă) și B6.

- Vitamina A: Morcovii sunt bogați în betacaroten, pe care organismul tău îl transformă în vitamina A. Acest nutrient favorizează o bună vedere și este important pentru creștere, dezvoltare și funcția imunitară.

- Biotină: O vitamină B cunoscută anterior sub numele de vitamina H, biotina joacă un rol important în metabolismul grăsimilor și al proteinelor.

- Vitamina K1: Cunoscută și sub numele de filochinonă, vitamina K1 este importantă pentru coagularea sângelui și poate promova sănătatea oaselor.

- Potasiu: Un mineral esențial, potasiul este important pentru controlul tensiunii arteriale.

- Vitamina B6: Un grup de vitamine înrudite, B6 este implicat în transformarea alimentelor în energie.

Alți compuși vegetali

Morcovii oferă mulți compuși vegetali, inclusiv carotenoizi.

Aceștia sunt substanțe cu o puternică activitate antioxidantă care au fost legate de îmbunătățirea funcției imunitare și de reducerea riscului de apariție a multor boli, inclusiv a bolilor de inimă, a diferitelor afecțiuni degenerative și a anumitor tipuri de cancer, potrivit Healthline.

Betacarotenul, principalul caroten din morcovi, poate fi transformat în vitamina A în organismul tău. Cu toate acestea, acest proces de conversie poate varia în funcție de individ. Consumul de grăsimi împreună cu morcovii te poate ajuta să absorbi mai mult betacaroten.

Principalii compuși vegetali din morcovi sunt:

- Betacaroten: Morcovii portocalii sunt foarte bogate în betacaroten. Absorbția este mai bună (de până la 6,5 ori) dacă morcovii sunt gătiți.

- Alfa-caroten: Un antioxidant care, la fel ca betacarotenul, este parțial transformat în vitamina A în corpul tău.

- Luteină: Unul dintre cei mai comuni antioxidanți din morcovi, luteina se găsește cu precădere în morcovii galbeni și portocalii și este importantă pentru sănătatea ochilor.

- Licopen: Un antioxidant de culoare roșu aprins care se găsește în multe fructe și legume roșii, inclusiv în morcovii roșii și mov, licopenul poate scădea riscul de cancer și de boli de inimă.

- Poliacetilene: Cercetări recente au identificat compuși bioactivi în morcovi care pot ajuta la protejarea împotriva leucemiei și a altor tipuri de cancer.

- Antocianine: Aceștia sunt antioxidanți puternici care se găsesc în morcovii de culoare închisă.

Reducerea riscului de cancer

Dietele bogate în carotenoizi pot ajuta la protejarea împotriva mai multor tipuri de cancer. Aceasta include cancerul de prostată, de colon și de stomac.

Femeile cu niveluri ridicate de carotenoizi în circulație pot avea, de asemenea, un risc redus de cancer de sân.

Cercetări mai vechi au sugerat că carotenoizii ar putea proteja împotriva cancerului pulmonar, dar studii mai noi nu au identificat o corelație.

Reducerea colesterolului din sânge

Colesterolul ridicat din sânge este un factor de risc bine cunoscut pentru bolile de inimă.

Consumul de morcovi a fost asociat cu niveluri mai scăzute de colesterol.

Pierderea în greutate

Fiind un aliment cu puține calorii, morcovii pot crește starea de sațietate și pot scădea aportul de calorii la mesele următoare.

Din acest motiv, ei pot fi un adaos util la o dietă eficientă pentru pierderea în greutate.

Sănătatea ochilor

Persoanele cu un nivel scăzut de vitamina A sunt mai predispuse la orbire nocturnă, o afecțiune care se poate diminua prin consumul de morcovi sau alte alimente bogate în vitamina A sau carotenoizi.

Carotenoizii pot reduce, de asemenea, riscul de degenerare maculară legată de vârstă.

Alergie

Potrivit unui studiu, morcovii pot provoca reacții alergice legate de polen la până la 25% dintre persoanele alergice la alimente.

Alergia la morcovi este un exemplu de reactivitate încrucișată, în care proteinele din anumite fructe sau legume provoacă o reacție alergică din cauza asemănării lor cu proteinele găsite în anumite tipuri de polen.

Dacă ești sensibil la polenul de mesteacăn sau la polenul de arțar, ați putea reacționa la morcovi. Acest lucru poate provoca furnicături sau mâncărimi în gură. La unele persoane, poate declanșa umflarea gâtului sau un șoc alergic sever (anafilaxie).

Morcovii crescuți în sol contaminat sau expuși la apă contaminată pot adăposti cantități mai mari de metale grele, ceea ce poate afecta siguranța și calitatea lor.

Morcovii sunt gustarea perfectă - crocanți, plini de nutrienți, cu puține calorii și dulci. Sunt asociați cu sănătatea inimii și a ochilor, cu o digestie îmbunătățită și cu pierderea în greutate.

Această legumă rădăcină vine în mai multe culori, dimensiuni și forme, toate acestea fiind adaosuri excelente la o dietă sănătoasă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel