Muncești în weekend? Vezi la ce risc te expui

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Munca
Munca

Munca suplimentară sau îndelungată se pare că are efecte asupra stării psihice. Mai mult, femeile sunt afectate diferit față de bărbați. De asemenea, calitatea de părinte schimbă efectele pe care le are prea multă muncă asupra psihicului.

Femeile care lucrează mai mult de 55 de ore pe săptămână prezintă un risc mai mare de depresie. Nu este valabil și în cazul bărbaților, potrivit unui nou studiu condus de UCL la Universitatea Queen Mary din Londra.

Studiul, publicat în Journal of Epidemiology & Community Health din BMJ, a cuprins peste 20.000 de adulți și a constatat că după ce au fost luate în considerare vârsta, venitul, sănătatea și caracteristicile locului de muncă, femeile care au lucrat ore suplimentare au avut cu 7.3% mai multe simptome depresive decât femeile care lucrează o perioadă standard de 35-40 de ore pe săptămână. 

Munca în week-end, risc mai mare de depresie

Munca în week-end a fost legată de un risc mai mare de depresie în rândul ambelor sexe. Femeile care au lucrat pentru toate sau pentru majoritatea week-end-urilor aveau 4.6% mai multe simptome depresive în medie, comparativ cu femeile care lucrau doar în zilele lucrătoare. Bărbații care au lucrat toate sau cele mai multe week-end-au avut 3.4% mai multe simptome depresive decât bărbații care au lucrat numai în timpul săptămânii. „Acesta este un studiu observațional, așa că, deși nu putem stabili cauzele exacte, știm că multe femei se confruntă cu sarcina suplimentară de a face o parte mai mare a muncii domestice decât bărbații, ducând la o durată de muncă totală extinsă, presiuni temporale suplimentare și responsabilități copleșitoare”, a explicat Gill Weston (UCL Institute of Epidemiology and Health Care), doctorand și autor principal al studiului. „În plus, femeile care lucrează în majoritatea weekend-urilor tind să fie concentrate în locuri de muncă slab plătite, care au fost legate de niveluri mai ridicate de depresie.”

Tații, ore mai multe la muncă decât mamele

Studiul a arătat că bărbații au avut tendința de a lucra mai mult timp în munca plătită decât femeile, iar prezența copiilor au afectat modul de lucru ale bărbaților și femeilor în moduri diferite: în timp ce mamele au avut tendința să lucreze mai puține ore decât femeile fără copii, tații au avut tendința de a lucra mai mult decât bărbații copii.

Două treimi dintre bărbați au lucrat în weekend, comparativ cu jumătate dintre femei. Cei care au lucrat toate sau cele mai multe weekend-uri au avut mai multe șanse să fie în muncă slab calificată și să fie mai puțin mulțumiți de locul lor de muncă și de câștigurile lor decât cei care au lucrat doar de luni până vineri sau câteva week-end-uri. 

Vârsta, venitul, efortul fizic, factori ce contează

Cercetatorii au analizat datele de la Societatea de ințelegere, UK Longitudinal Study Household (UKHLS). Acest lucru a urmărit sănătatea și bunăstarea unui eșantion reprezentativ de 40.000 de gospodării din Marea Britanie din 2009.

Au fost colectate informații despre orele de lucru, munca la sfârșit de săptămână, condițiile de muncă și tulburările psihologice de la 11.215 bărbați și 12.188 de femei angajate, între 2010 și 2012. Simptomele depresive, cum ar fi senzația de lipsă de valoare sau incapacitate, au fost măsurate utilizând un chestionar general de sănătate. „Femeile, în general, sunt mult mai predispuse să fie deprimate decât bărbații, iar acest lucru nu a fost diferit în studiu”, a spus Weston. „Independent de modelele lor de lucru, am constatat, de asemenea, că lucrătorii cu cele mai multe simptome depresive erau mai în vârstă, cu venituri mai mici, fumători, cu locuri de muncă exigente fizic și care erau nemulțumiți la locul de muncă.”

„Sperăm că constatările noastre vor încuraja angajatorii și factorii de decizie politică să se gândească la modul de reducere a sarcinilor și la creșterea sprijinului acordat femeilor care lucrează ore mai multte sau neregulate - fără a limita capacitatea acestora de a lucra atunci când doresc”, a adăugat ea. „Mai multe practici de lucru plăcute ar putea aduce beneficii atât muncitorilor, cât și angajatorilor, ambelor sexe.”

 Studiul poate fi găsit integral AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel