Murmur la inimă? ce înseamnă și cât de grav poate fi

Angela Sabău |
Data publicării:
Boli cardiovasculare
Boli cardiovasculare

Murmurul la inimă ne-ar putea face să ne panicăm, dar nu întotdeauna este atât de grav pe cât pare. Uneori este doar o formă inofensivă descoperită în copilărie, care dispare cu trecerea timpului

Un murmur al inimii se referă la un zgomot auzit printr-un stetoscop care apare între bătăile obișnuite ale inimii. Murmurul este adesea cauzat de fluxul de sânge turbulent și poate fi de două categorii: funcționale (numit și murmur nevinovate sau benigne) și structural (cunoscut și sub numele de murmur patologic).

Mulți copii mici au murmur funcțional al inimii, care este de obicei detectat în timpul unui control de rutină. Acest murmur este pur și simplu sunetul sângelui care se deplasează printr-o inimă normală și sănătoasă. Adesea devine nedetectabili când copilul crește. Cu toate acestea, aproximativ 10% dintre adulții cu inimi normale au acest murmur inofensiv, care este mai susceptibil să fie auzit atunci când sângele curge mai repede decât normal prin inimă. Acest lucru se poate întâmpla după exerciții fizice, dar și atunci când oamenii se simt anxioși sau dacă au febră ridicată sau anemie severă.

Anomalie cardiacă

Murmurul structural este cauzat de o problemă cardiacă. Aproximativ 1% dintre bebeluși se nasc cu o anomalie cardiacă (cum ar fi o gaură între cele două camere de pompare ale inimii sau o supapă anormală a inimii) care provoacă un murmur. Aceste defecte congenitale pot fi descoeprite în primele zile sau mai târziu în copilărie. Unele dintre aceste defecte sunt ușoare sau se îmbunătățesc de la sine. Altele necesită proceduri minim invazive sau chirurgie pe cord deschis, arată specialiștii de la Harvard Medical School.

La adulți, cele mai multe murmure structurale sunt cauzate de o valvă cardiacă care nu funcționează corect. O posibilitate este regurgitarea valvei mitrale, în care clapele valvei mitrale nu se închid corect, permițând scurgerea sângelui prin valvă. Pliantele de supapă pot fi deformate sau alungite - o afecțiune numită prolaps de valvă mitrală, care afectează aproximativ 2%, până la 3% din populație. Cei mai mulți oameni cu această problemă au doar mici cantități de regurgitare inofensivă (backflow). Dar unii dezvoltă o regurgitare mai severă care necesită o intervenție chirurgicală pentru repararea sau înlocuirea valvei.

La adulții mai în vârstă, o îngroșare a valvei aortice, cunoscută sub numele de scleroza aortică, este cea mai frecventă cauză a unui murmur cardiac. O afecțiune mai gravă, stenoza aortică, apare atunci când valva aortică este îngustată și nu se poate deschide complet. De obicei, stenoza aortică nu provoacă simptome timp de mai mulți ani, dar un medic poate detecta un murmur în timpul unui examen de rutină.

În cele din urmă, persoanele cu stenoză aortică dezvoltă simptome atunci când sângele care trebuie să treacă prin valva strânsă este prea puțin. Lichidul se întoarce în plămâni, provocând insuficiență cardiacă. În acel moment, este posibil să fie nevoie de o procedură sau o intervenție chirurgicală pentru a înlocui supapa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel