Necesarul zilnic de vitamina C este de două ori mai mare decât cel recomandat de OMS! Descoperire ULUITOARE

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Vitamina C
Vitamina C

Revizuind datele unui experiment de referință din 1944 pe care se bazează recomandările actuale de aport zilnic de vitamina C ale OMS, cercetătorii au descoperit că de fapt ne trebuie o cantitate de două ori mai mare ca cicatrizarea rănilor să se facă normal. 

Când a fost studiul de referință, în 1944, era vreme de război și mâncarea era puțină. Eforturile conducătorilor Angliei de a participa la conflict și de a ajuta publicul să supraviețuiască în timpul celui de-al Doilea Război Mondial trebuiau să știe: au fost rațiile din bărcile de salvare adecvate pentru supraviețuirea pe mare? Și, printre mai multe experimente importante pentru sănătatea publică și militară, de câtă vitamină C a avut nevoie o persoană pentru a evita boala mortală scorbut.

În experimentul din 1944 de la Sorby Research Institute din Sheffield, numit experimentul „naufragiu”, voluntarii au fost hrăniți doar cu ceea ce Marina putea transporta în bărci de salvare. Experimentul istovitor a dus la transportarea a mai multă apă și a mai puține alimente în bărcile de salvare.

Un experiment care nu s-ar mai putea face astăzi

Unul dintre experimentele mai robuste desfășurate pe subiecți umani din acest studiu, care a avut consecințe de lungă durată asupra sănătății publice, a fost un studiu de epuizare a vitaminei C. Acest experiment medical a implicat 20 de subiecți, dintre care majoritatea erau  subiecți voluntari care trăiau în clădirea unde au fost efectuate multe experimente, inclusiv experimentul „naufragiul”. Au fost supravegheați de un viitor câștigător al Premiului Nobel și s-au păstrat date detaliate despre fiecare participant la studiu.

„Experimentul cu vitamina C este un studiu șocant”, a declarat Philippe Hujoel, autorul principal al unui nou studiu privind experimentul Sorby cu vitamina C, medic dentist și profesor de științe ale sănătății orale la Școala de Stomatologie a University of Washington. „Au epuizat nivelurile de vitamina C ale oamenilor pe termen lung și au creat urgențe care pun viața în pericol. Una stfel de experiment nu s-ar pute aface acum”.

Chiar dacă doi participanți la studiul din 1944 au dezvoltat probleme cardiace care pun viața în pericol din cauza epuizării vitaminei C, a adăugat Hujoel, niciunul dintre subiecți nu a fost rănit permanent și, în interviurile ulterioare, mai mulți participanți au spus că vor fi voluntari din nou, având în vedere importanța cercetării.

De la ce a pornit experimentul din 1944

Din cauza războiului și a penuriei de alimente, nu exista suficientă vitamină C disponibilă și cercetătorii au dorit să fie conservatori în ceea ce privește aprovizionarea, a explicat Hujoel, care este, de asemenea, profesor adjunct de epidemiologie. Scopul cercetătorilor de la Sorby nu a fost determinarea aportului necesar de vitamina C pentru o sănătate optimă; a fost pentru a afla cerințele minime de vitamina C pentru prevenirea scorbutului.

Vitamina C este un element important pentru capacitatea organismului de a vindeca rănile, deoarece crearea țesutului cicatricial depinde de proteina colagen, iar producția de colagen depinde de vitamina C. Pe lângă faptul că ține celulele pielii laolaltă, colagenul menține și integritatea pereților vaselor de sânge, protejând astfel împotriva accidentului vascular cerebral și a bolilor de inimă.

În studiul Sorby, cercetătorii au atribuit participanților zero, 10 sau 70 de miligrame pe zi pentru o medie de nouă luni. Subiecții epuizați au fost apoi saturați cu vitamina C. Li s-au făcut răni experimentale în timpul acestei epuizări și apoi al saturării. Cercetătorii au folosit rezistența cicatricială a rănilor experimentale ca măsură a nivelurilor adecvate de vitamina C, deoarece vindecarea slabă a rănilor, pe lângă afecțiuni precum sângerarea gingiilor, sunt un indiciu al scorbutului.

Recomandarea OMS e mult prea mică

În cele din urmă, cercetătorii Sorby au spus că 10 miligrame pe zi de vitamina C sunt suficiente pentru a îndepărta semnele de scorbut. Pe baza acestor descoperiri, OMS recomandă acum 45 de miligrame pe zi. Hujoel a spus, însă, că rezultatele re-analizei datelor Sorby sugerează că recomandarea OMS este prea mică pentru a vindecarea rănilor. 

Într-un fel de muncă de detectiv științific, Hujoel a spus că a urmărit și revizuit datele studiului și, cu ajutorul lui Margaux Hujoel, un om de știință de la Brigham and Women's Hospital / Harvard Medical School, a reanalizat datele prin tehnici statistice moderne concepute pentru a gestiona studii cu eșantioane mici, tehnici care nu erau disponibile oamenilor de știință în 1944. Rezultatele muncii lor au fost publicate luni în Jurnalul American de Nutriție Clinică (link direct studiu).

Echipa lui Hujoel a descoperit că datele din acest studiu unic - care a fost o piatră de temelie utilizată de OMS și de alte agenții pentru stabilirea nivelurilor sănătoase de vitamina C la om – trebuiau mult mai bine analizate.

„Se concluzionează că eșecul de a reevalua datele unui studiu de referință cu metode statistice noi, pe măsură ce acestea au devenit disponibile, ar fi putut duce la o narațiune înșelătoare cu privire la necesitățile de vitamina C pentru prevenirea și tratarea patologiilor legate de colagen”, au scris cercetătorii.

„Analizele parametrice solide ale datelor studiului (Sorby) arată că este necesar un aport mediu zilnic de vitamina C de 95 mg pentru a preveni puterea cicatrizarea slabă pentru 97,5% din populație. Un astfel de aport de vitamina C este mai mult decât dublu față de cele 45 mg aport recomandat zilnic de către OMS”, adaugă aceștia.

Studiul lui Hujoel a constatat, de asemenea, că recuperarea după o deficiență de vitamina C durează mult timp și necesită niveluri mai ridicate de vitamina C. Chiar și o doză zilnică medie de 90 de miligrame pe zi de vitamina C timp de șase luni nu a reușit să restabilească puterea normală a cicatrizării pentru participanții la studiu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel