Nivel ridicat de vitamina D, risc scăzut de diabet zaharat

Dana Lascu |
Data publicării:
Vitamina D
Vitamina D

Vitamina D este o vitamină esențială, iar nivelul ridicat este benefic, mai nou fapt demonstrat și în cazul diabetului. Se știe că nivelul scăzut al vitaminei D este asociat cu o afectare a oaselor și a mușchilor și alte afecțiuni cronice, cum ar fi bolile de inimă și cancerul. 

Acum, un studiu publicat în mai 2018, de către jurnalul PLOS One, a legat nivelurile mai mari de vitamină D cu un risc mai scăzut de diabet. Cercetătorii au analizat 900 de adulți în vârstă (vârsta medie 74 de ani), pe o perioadă de 12 ani, verificând nivelul vitaminei D și glicemia în timpul controalelor medicale periodice.

Nivelul benefic

În comparație cu persoanele ale căror valori ale vitaminei D din sânge au fost sub 30 nanograme pe mililitru (ng / ml), persoanele cu niveluri peste 30 ng / ml sau mai mult au avut riscul redus la o treime, iar la cei cu valori de 50 ng / ml sau mai mult, riscul s-a redus la o cincime.

Totuși, Institutul american de Medicină susține că un nivel în sânge de vitamina D de 20 ng / ml sau mai mare este suficient pentru 97% din populație. Alte autorități consideră că nivelurile mai mari de 20 ng / ml sunt mai bune pentru sănătate. Sunt în curs de desfășurare studii ample care să ajute la rezolvarea acestor diferențe de opinie.

Nu se știe cu exactitate acum dacă nivelul scăzut de vitamina D crește riscul de apariție a diabetului zaharat sau este doar un indicator general al sănătății proaste. Studiile observaționale au demonstrat că persoanele cu un nivel mai ridicat de vitamină D din populațiile europene au riscuri mai scăzute de a dezvolta diabet de tip 2.

Combinat, circa 140.000 de pacienți analizați

Prezentul raport, care implică aproximativ 82.500 de adulți care trăiesc în China, a replicat asocierea statusului vitaminei D cu un risc mai scăzut de diabet de tip 2 la adulții chinezi.

Pe lângă asta, o analiză combinată a peste 58.000 de cazuri și 370.000 de controale la adulți europeni și chinezi a demonstrat că creșterile instrumentate genetic într-un marker circulant al statusului vitaminei D, corespunzătoare creșterilor realizabile cu suplimentele de vitamina D, au fost asociate cu un risc de diabet zaharat cu 14% mai mic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel