NOUA fișa medicală pentru permis auto, ce consultații vor face șoferii și viitorii șoferi

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Conducătorii auto nu ar trebui să consume alcool
Conducătorii auto nu ar trebui să consume alcool

Ministerul Sănătății a pus în dezbatere publică un ordin de ministru prin care va fi aprobată noua fișă medicală pentru permis auto, pe care trebuie să o prezinte cei care doresc să aibă dreptul să conducă un vehicul pe străzile României, fie că este vorba de cei care iau prima dată carnetul, fie că și-l reînnoiesc. Iată ce examene medicale au de făcut șoferii și viitorii șoferi: 

În conformitate cu prevederile art.21 alin.(1) din Ordonanța de urgență nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare, conducătorii de autovehicule, de tractoare agricole sau forestiere ori de tramvaie trebuie să aibă cunoștințele și îndemânarea necesare conducerii și să fie apți din punct de vedere medical și psihologic.

Potrivit prevederilor art.22 alin.(1) din același act normativ, examinarea medicală se realizează în scopul certificării stării de sănătate și a calităților fizice necesare unui conducător de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai.

La realizarea noii fișe medicale s-a avut în vedere și solicitarea Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculări Autovehicule din cadrul Ministerului Afacerilor Interne nr. 3956161/ 28.07.2019, referitoare la modelul care va înlocui Fișa de consultații medicale, al cărui model este aprobat prin Ordinul ministrului sănătății nr.1049/2019 privind modificarea Ordinului ministrului sănătății nr 1.162/2010 pentru aprobarea Normelor inime privind aptitudinile fizice și mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul, se arată în motivația proiectului de Ordin, postat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătății.

Ce conține nouă fișă:

Noua Fișă medicală (care este obligatoriile pentru categoriile I și II) pentru solicitanții permisului de conducere auto și pentru conducătorii de autovehicule care solicită reînnoirea permisului de conducere auto, va cuprinde mai multe examene medicale.

Practic, solicitantul va trebui să meargă la consult la specializările: Medicină internă, Ortopedie și traumatologie, Neurologie, Psihiatrie, Otorinolaringologie (ORL) și Oftamologie, iar controlul la Pneumologie pentru identificarea riscului de apnee în somn se realizează doar pentru solicitanții de permise pentru grupa II.

Pentru fiecare din aceste examene, medicul specialist va nota data când a fost efectuat examenul, afecțiunile depistate, concluzii (dacă pacientul este apt sau inapt conducere grupa), vor pune parafa și vor semna.

La finalul Fișei medicale, va nota concluzii și coordonatorul unității de asistență medicală ambulatorie autorizată, care va da și el verdictul: dacă pacientul este apt/inapt să conducă autovehicule din grupa I sau II.

Mențiuni speciale:

1. Solicitantul declară în scris că au fost menționate în fișa medicală toate bolile pe care le-a prezentat în trecut și le prezintă în prezent, că nu se află în evidența unei alte unități sanitare și că în situația în care va urma orice tratament medical se obligă să anunțe că este posesor al permisului de conducere.

2. Fișa medicală se completează în două exemplare, un exemplar se eliberează solicitantului, celălalt exemplar însoțit de adeverința de boli cronice eliberată de medicul de familie se arhivează de către unitatea medicală ambulatorie autorizată.

3. În cazul în care o concluzie medicală la una din specialitățile prevăzute la punctul B, declară solicitantul fișei medicale ca inapt conducere auto, atunci aceasta va fi și concluzia finală.

4. Valabilitatea fișei medicale prevăzute este de 1 an de la data emiterii fișei medicale de către unitatea de asistență medicală ambulatorie autorizată.

 

Proiectul de ordin este pus în debatere publică, la secțiunea Transparență Decizională, până pe 19 septembrie 2019.

 

Cum era până acum: 

Fișa medicală de care ai nevoie acum ca să iei sau să îți reînnoiești permisul auto cuprinde examene la medici din specializările: Medicină Interna, Ortopedie, Oftalmologie, O.R.L., Neurologie și Psihiatrie, și, doar pentru obținere/redobândire permis, Psihologie. Iar valabilitatea  fișei este de 6 luni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel