Noua variantă Covid NB.1.8.1, identificată în Franța. Ce trebuie să știm despre noua tulpină

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
covid - FOTO: Freepik@vladimirpolikarpov
covid - FOTO: Freepik@vladimirpolikarpov

Varianta COVID NB.1.8.1 face ravagii în Franța și Asia. Experții se tem de un nou val devastator.

O nouă variantă a virusului SARS-CoV-2, denumită NB.1.8.1, a fost identificată în Franța, stârnind îngrijorări privind un posibil nou val de infecții. Deși autoritățile sanitare afirmă că nu există motive de panică, experții atrag atenția asupra potențialului de răspândire crescut al acestei subvariante.

NB.1.8.1 – sublinie a JN.1, tulpina dominantă la nivel global

Potrivit Centrului Național de Referință (CNR) din Lyon, NB.1.8.1 a fost observată de patru ori în Franța, atât în comunitate, cât și în spitale. Aceasta este o sublinie a variantei JN.1, dominantă la nivel mondial încă din 2023.

"Un număr de alte țări au raportat, de asemenea, această variantă", a declarat virologul Bruno Lina de la CNR, potrivit Connection France.

Conform Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC), NB.1.8.1 a fost semnalată și în Germania, Irlanda, Olanda, Spania și Suedia.

Răspândire semnificativă în Asia

Datele din platforma internațională GISAID indică faptul că NB.1.8.1 câștigă teren în țări precum Japonia, Taiwan, Thailanda, Vietnam și China. În Taiwan și Hong Kong, autoritățile sanitare au raportat o creștere a numărului de vizite la camerele de gardă și a deceselor, în special în rândul persoanelor vârstnice sau vulnerabile.

Cât de gravă este această variantă?

Până în prezent, nu există dovezi că NB.1.8.1 ar provoca forme mai severe de boală în comparație cu alte variante recente. În India, unde această variantă circulă din 2023, autoritățile sanitare au transmis că "aproape toate cazurile sunt ușoare, fără necesitatea spitalizării".

Totuși, specialiștii urmăresc cu atenție ritmul de răspândire al acesteia.

"Chinezii par să sugereze că această variantă ar putea avea un avantaj de creștere... intră mai repede în celule și se replică. Caracteristicile sale probabil indică faptul că această variantă virală va deveni dominantă în viitor", a explicat profesorul Bruno Lina.

Evaluarea OMS: risc global scăzut

Organizația Mondială a Sănătății a evaluat în aprilie 2024 riscul pentru sănătatea publică globală al variantei JN.1 (din care derivă NB.1.8.1) ca fiind scăzut.

"Dovezile disponibile despre JN.1 nu sugerează riscuri suplimentare pentru sănătatea publică în comparație cu celelalte linii descendenți ai Omicron aflate în circulație. Vaccinurile COVID-19 aprobate în prezent ar trebui să rămână eficiente", a subliniat OMS.

Noua variantă Covid NB.1.8.1 identificată în Franța. Ce trebuie să știm despre noua tulpină - FOTO: Freepik@omartanveeraam

Situația actuală în Franța: vigilență, nu panică

Detectarea noii variante a fost posibilă datorită secvențierii genetice, o metodă prin care Santé publique France poate identifica rapid variantele emergente și le poate urmări răspândirea.

Potrivit cifrelor OMS, aproximativ 19% dintre testele COVID din Franța au fost pozitive în ultima săptămână. Cu toate acestea, testarea a scăzut semnificativ după ce nu mai este rambursată de asigurarea de stat pentru majoritatea populației.

"Nu există un motiv imediat de îngrijorare. Dar trebuie să rămânem vigilenți, în special pentru populațiile vulnerabile", a comentat un oficial din domeniul sănătății din Franța.

Campanie de vaccinare de primăvară, accesibilă și recomandată

În aprilie a fost lansată campania de rapel COVID în Franța, adresată în special vârstnicilor și persoanelor cu risc crescut. Oricine dorește își poate face o programare pentru un nou rapel.

Conform recomandărilor actuale, rapelul nu trebuie administrat mai devreme de șase luni de la ultima doză. Excepție fac persoanele peste 80 de ani și cele imunocompromise, pentru care intervalul este redus la trei luni. Pentru aceste categorii, vaccinarea este gratuită.

Deși NB.1.8.1 este monitorizată atent în mai multe țări, inclusiv în Franța, experții subliniază că nu există în prezent motive de panică. Totuși, autoritățile recomandă precauție și vaccinare, mai ales în rândul celor vulnerabili.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2025 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
pixel