”Nu ronțăi, dar mă îngraș pe fond de stres”, este posibil așa ceva? Radu Leca: Este posibil, dar este o minciună

Ana-Maria Bugiu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
ingrasat pe fond de stres foto:freepik@yanalya
ingrasat pe fond de stres foto:freepik@yanalya

Campania ”Mâncăm ca să trăim?”: ”Nu mănânc mult, nu ronțăi” - ce înseamnă, de fapt, această afirmație și care este adevărul din spatele ei? Este posibil să te îngrași fără să mănânci mult, fără să ronțăi, fără să mănânci alimente bogate în zahăr? ”Este posibil, dar este o minciună”.

Stresul poate afecta organismul în multe feluri. Acesta poate declanșa eliberarea de cortizol, care poate determina corpul să facă în așa fel încât să compenseze cu ceea ce îi eliberează dopamină și serotonină, iar mâncatul mult poate face asta.

În perioadele de stres, mulți oameni apelează la alimente pentru a face față emoțiilor negative și pentru a obține confortul emoțional. Acest comportament poate duce la consumul excesiv de alimente bogate în calorii și la creșterea în greutate, fără ca aceștia să ronțăie alimente în mod frecvent.

”Nu ronțăi seara, dar mă îngraș pe fond de stres” - este posibil așa ceva?

foto: Freepik

Radu Leca, psiholog, ne-a vorbit despre o legătură interesantă între acumularea de grăsime în corpul uman și stresul acut sau cronic. Stresul poate juca un rol semnificativ în creșterea în greutate, însă nu fără să fie ajutat de către o cantitate generoasă de mâncare (care ajunge în corp). Chiar și în cazul în care o persoană nu consumă cantități mari de alimente sau nu mănâncă în mod excesiv seara, îngrășatul se dovedește a se rezulta în urma consumului mare de produse care conțin zahăr. 

Chiar dacă o persoană susține că nu mănâncă mult sau nu consumă dulciuri, în mod (aparent) exagerat, este posibil ca aportul de zahăr să fie în continuare semnificativ. Consumul excesiv de zahăr poate duce la creșterea nivelului de insulină în sânge, ceea ce favorizează depozitarea excesului de zahăr sub formă de grăsime în organism. Astfel că, chiar dacă nu ronțăi seara, este foarte posibil ca, pe timp de zi, să consumi o cantitate mare de zahăr, mai mare decât cele 16 grame zilnice, recomandate de către specialiști. 

”Acumularea de grăsimi în corp se realizează în prezența acumulării de materie organică în celule grase. Și atunci, sunt mai multe elemente care îl produc, care îl provoacă, ca acțiune. 

Consumul de zahăr în exces în timpul zilei. Subiectul (persoana în cauză) spune în felul următor: ”Nu mănânc mult, nu ronțăi”, dar dacă o să stea să analizeze cât zahăr bagă, el va depăși cele 16g de zahăr maxime pe care noi le putem sintetiza pancreatic pe zi și vom descoperi un număr imens de grame, care poate ajunge și la 150 de grame de zahăr pe zi.

Și atunci, subiectul se îngrașă, transformând toată materia din stomac în grăsime, care se depune, în baza zahărului, care este cel care te îngrașă”, ne-a spus psihologul Radu Leca, în exclusivitate pentru DC Medical.

foto: Freepik

Și atunci, intervine întrebarea: De ce am putea afirma că nu ronțăim seara sau că nu mâncăm mult, deși, cel mai probabil, o facem, căci și de aceea ajungem la surplusul de greutate?

La fel cum a spus psihologul Radu Leca, ”dacă o să stea să analizeze cât zahăr bagă”, probabil că oamenii ar realiza cantitatea de mâncare sau zaharuri pe care o consumă în mod, mai mult sau mai puțin, conștient. Oare mâncatul în fața ecranelor TV sau a telefoanelor este una dintre cauzele aproximării eronate a cantității de mâncare consumată într-o zi? Poate fi posibil, însă vom afla în următorul articol, intitulat:

 Mâncatul din picioare sau la televizor, pericol pentru sănătate. Ligia Pop: Este o activitate semi-inconștientă. Creierul este perturbat

Este posibil ca subiectul, după toate acestea, să spună că nu mănâncă dulciuri și că tot se îngrașă?

Este posibil, dar este o minciună”, a încheiat Radu Leca. 

* Acest articol face parte din campania ”Mâncăm ca să trăim?”, o campanie DC MEDICAL.

Articolele campaniei, în ordine:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel