Nu vă mai dezinfectați casa! Un compus antimicrobian dă rezistență la antibiotice

Dana Lascu |
Data publicării:
Folosirea deasă a substanțelor antimicrobiene la curțenia din casă duce la apariția bacteriilor rezistente la antibiotice
Folosirea deasă a substanțelor antimicrobiene la curțenia din casă duce la apariția bacteriilor rezistente la antibiotice

Casa nu trebuie sterilizată, pentru că un compus prezent în soluțiile antimicrobiene se depune în praf ducând la apariția unor bacterii rezistente la antibiotice! Este vorba de triclosan, care abundă în spațiile des igienizate, și care este legat de modificări genetice la bacterii, care pot fi foarte periculoase. Rezultatul este că praful va conține microorganisme care ar putea provoca o infecție rezistentă la antibiotice.

Mulți au auzit de rezistența germenilor la antibiotice. Dar ce spuneți de praful rezistent la antibiotice?

Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea Northwestern arată că o substanță chimică antimicrobiană numită triclosan, care este abundentă în praf, mai ales dacă dezinfectați constant, este legată de schimbări în „machiajul" genetic al prafului. Rezultatul este praful cu organisme care ar putea provoca o infecție rezistentă la antibiotice.

Există această înțelepciune convențională, care spune că tot ce este în praf este mort, dar nu este cazul. Există lucruri care trăiesc acolo", a spus Erica Hartmann, de la Northwestern, cercetătorul care a condus studiul. „Praful este locul de odihnă finală al tuturor lucrurilor care circulă în aer, astfel încât ne poate oferi informații despre calitatea aerului".

Studiul a fost publicat pe 11 decembrie în jurnalul mSystems. Hartmann este profesor asistent de inginerie ecologică în cadrul Școlii de Inginerie McCormick de la Universitatea Northwestern. Această cercetare a fost realizată în parteneriat cu Centrul de Biologie și Construcții din cadrul Universității din Oregon.

Dezinfectatul prea des nu face bine

Studiul lui Hartmann a comparat probele de praf colectate de la 42 de facilități sportive din regiunea Pacificului de Nord-Vest. Hartmann a ales facilități de atletism pentru că oamenii tind să ia contact intim cu podeaua, covorașele și echipamentul sportiv și folosesc șervețele antimicrobiene pentru a curăța aceste zone înainte și după ce fac exerciții.

Echipa ei s-a uitat la bacteriile prezente în praf, examinând în special genele bacteriilor.

Citește și: 6.000 de gene rezistente la antibiotice, în bacteriile din intestin

În praful cu concentrații mai mari de triclosan, cercetătorii au descoperit o abundență mai mare de markeri genetici care indică rezistența la antibiotice. „Aceste gene nu codifică rezistența la triclosan", a precizat Hartmann. „Ele codifică rezistența la medicamente antibiotice relevante din punct de vedere medical".

Până în 2017, producătorii adăugau frecvent triclosan la săpunuri antibacteriene de mână și soluții de curățare. Administrația americană Federală a Medicamentului (FDA) a interzis triclosan în 2016, după ce a descoperit câteva efecte secundare periculoase, inclusiv potențialul său de a interfera cu sistemul endocrin uman. Dar, chiar dacă nu mai este conținut în săpunuri și șervețele antibacteriene pe care oamenii le folosesc adesea la sala de sport, triclosan este încă prezent în pasta de dinți și multe alte produse de consum, deși nu figurează pe etichetă.

Multe produse nu au pe etichetă triclosanul

Există multe produse cu triclosan care nu sunt etichetate, deoarece sunt în competența EPA (Agenția americană de Protecție a Mediului, n.r.), în loc de FDA", a spus Hartmann. „Aceste lucruri ar putea include produse antimicrobiene de gimnastică, cum ar fi rogojini de yoga și textile".

Rezistența la antibiotice reprezintă o amenințare enormă pentru sănătatea publică. Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), aproape 25.000 de oameni din Statele Unite mor în fiecare an din cauza infecțiilor rezistente la antibiotice. Chiar dacă triclosan a fost interzis, săpunurile și detergenții conțin în continuare alte substanțe chimice antimicrobiene, inclusiv clorura de benzalconiu, pe care echipa lui Hartmann o studiază acum pentru a vedea dacă are un efect similar asupra prafului.

Hartmann crede că am putea ameliora problema bacteriilor rezistente la antibiotice prin renunțarea la produsele antimicrobiene.

Cei mai mulți dintre microbii din jurul nostru nu sunt răi, ci pot fi chiar buni", a spus ea, potrivit unui material dat publicității de Universitatea Northwestern. „Ștergeți echipamentul de gimnastică cu un prosop, spălați-vă mâinile cu apă și săpun pur și simplu. Nu există absolut niciun motiv să utilizați produse de curățare antibacteriene și săpunuri de mână".

Studiul, integral, poate fi consultat AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel