Oamenii care mănâncă ardei iute ar putea trăi mai mult: au riscul de deces redus cu o pătrime. ANALIZĂ
O analiză prezentată la sesiunile științifice ale Asociației Americane a Inimii (AHA) a arătat că la oamenii care consumă ardei iute riscul de deces din orice cauză este mai mic cu...
Consumul de ardei iute reduce riscul relativ de deces din cauza bolilor cardiovasculare cu 26%, arată o analiză a datelor privind dieta și mortalitatea care a centralizat date din studii internaționale de anvergură și care a fost prezentată la una dintre Sesiunile Științifice ale Asociației Americană a Inimii (AHA).
De asemenea, conform rezultatelor analizei, consumul de ardei iute a fost asociat cu o reducere cu 25% a deceselor din orice cauză și cu un risc mai mic cu 23% din cauza cancerului, comparativ cu persoanele care nu au consumat niciodată sau doar rareori ardei iute, arată American Heart Association (link direct sursa informației).
Trebuie amintit și că studii anterioare au arătat că ardeiul iute, datorită substanței care îi dă gustul iute – capsaicina - are un efect antiinflamator, antioxidant, anticancerigen și de reglare a glicemiei.
În studiul de față, însă, pentru a analiza efectele ardeiului iute asupra mortalității din toate cauzele și a celor datorate bolilor cardiovasculare sau cancerului, cercetătorii au analizat peste 4.700 de studii, din cinci baze internaționale de date de sănătate: Ovid, Cochrane, Medline, Embase și Scopus.
Analiza lor finală a inclus, însă, doar patru studii de mare anvergură, în care figurau expres și date despre consumul de ardei iute al participanților.
În total, aceste studii au cumulat peste 570.000 de persoane din Statele Unite, Italia, China și Iran, ale căror analize au fost utilizate pentru a compara rezultatele celor care au consumat ardei iute cu ale celor care au mâncat doar rar sau niciodată ardei iute.
Mecanismul din spatele acestei asocieri este necunoscut
„Am fost surprinși să constatăm că, în aceste studii publicate anterior, consumul regulat de ardei iute a fost asociat cu o reducere generală a riscului de deces din toate cauzele, a celor datorate bolilor cardiovasculare și a mortalității prin cancer. Asta subliniază faptul că factorii dietetici pot juca un rol important în starea generală de sănătate a oamenilor”, a declarat autorul principal dr Bo Xu, cardiolog la Institutul Cardiac, Vascular și Toracic al Clinicii Cleveland din Cleveland, Ohio.
Nu se știe dacă legătura este directă, și nici care sunt mecanismele exacte care ar putea explica aceste descoperiri, au atras atenția cercetătorii. Ei au spus și că momentan nu poate fi estimată cantitatea care ar fi benefică, dacă legătura este directă, și nici nu poate fi precizat tipul de ardei iute care ar fi mai bun.
Care este tensiunea arterială normală?
Tromboza venoasă profundă, prevenție esențială în călătoriile de lungă durată
Trebuie să știi ASTA dacă ai mereu picioarele reci. Boala pe care o indică
Alimentele care afectează creierul și cresc tensiunea arterială
Deficiența de fier în insuficiența cardiacă. Rolul saturației transferinei (TSAT) în diagnostic și management
Deficitul care îți afectează grav inima. Duce la complicații majore și nu îți dai seama.
Semnul banal care îți arată că ai o boală cardiacă mortală
EXCLUSIV De ce tinerii ajung să aibă dislipidemie și cât de gravă poate fi. Dr. Monica Trofin Bănescu explică
Deficitul de vitamina D crește riscul de infarct
EXCLUSIV Sedentarismul, factor agravant pentru boala varicoasă. Dr. Anca Chitic: La fiecare două ore, o mică pauză de două minute
Trump, diagnosticat cu insuficiență venoasă cronică după apariția unor vânătăi pe mână. Cum se manifestă boala
Ce trebuie să știi dacă ești cardiac și bei cafea
EXCLUSIV Metode pentru tratarea inimii și a vaselor mari fără operație. Prof. dr. Horațiu Moldovan: Orice complicație, rezolvată imediat
Simptomul surprinzător al infarctului pe care majoritatea femeilor îl ignoră
Simptomul surprinzător al infarctului pe care majoritatea femeilor îl ignoră. Nu este vorba de durerea în piept.
Testul care identifică rapid cauza tensiunii arteriale mari
Generațiile născute după 1960, mai expuse riscului de moarte din cauza bolilor cardiovasculare
Boala gravă la care ești expus dacă ești născut după ACEST AN. Riscurile pot fi mortale.
Raportul talie-înălțime, un predictor eficient al riscului cardiac
Un aditiv din plastic, asociat cu peste 356.000 de decese cauzate de bolile de inimă
Aditivul găsit la orice pas, asociat cu decesele din cauze cardiovasculare. Crește dramatic inflamația din organism.
Durerea cronică crește semnificativ riscul hipertensiunii arteriale
Timpul petrecut în fața ecranelor crește riscul de boli de inimă
Sindromul Wolff-Parkinson-White, afecțiune cardiacă tăcută. Poate rămâne ascunsă până la bătrânețe
Sindromul Wolff-Parkinson-White este o afecțiune cardiacă tăcută. Poate rămâne ascunsă până la bătrânețe.
