Oamenii care mănâncă ardei iute ar putea trăi mai mult: au riscul de deces redus cu o pătrime. ANALIZĂ

O analiză prezentată la sesiunile științifice ale Asociației Americane a Inimii (AHA) a arătat că la oamenii care consumă ardei iute riscul de deces din orice cauză este mai mic cu...
Consumul de ardei iute reduce riscul relativ de deces din cauza bolilor cardiovasculare cu 26%, arată o analiză a datelor privind dieta și mortalitatea care a centralizat date din studii internaționale de anvergură și care a fost prezentată la una dintre Sesiunile Științifice ale Asociației Americană a Inimii (AHA).
De asemenea, conform rezultatelor analizei, consumul de ardei iute a fost asociat cu o reducere cu 25% a deceselor din orice cauză și cu un risc mai mic cu 23% din cauza cancerului, comparativ cu persoanele care nu au consumat niciodată sau doar rareori ardei iute, arată American Heart Association (link direct sursa informației).
Trebuie amintit și că studii anterioare au arătat că ardeiul iute, datorită substanței care îi dă gustul iute – capsaicina - are un efect antiinflamator, antioxidant, anticancerigen și de reglare a glicemiei.
În studiul de față, însă, pentru a analiza efectele ardeiului iute asupra mortalității din toate cauzele și a celor datorate bolilor cardiovasculare sau cancerului, cercetătorii au analizat peste 4.700 de studii, din cinci baze internaționale de date de sănătate: Ovid, Cochrane, Medline, Embase și Scopus.
Analiza lor finală a inclus, însă, doar patru studii de mare anvergură, în care figurau expres și date despre consumul de ardei iute al participanților.
În total, aceste studii au cumulat peste 570.000 de persoane din Statele Unite, Italia, China și Iran, ale căror analize au fost utilizate pentru a compara rezultatele celor care au consumat ardei iute cu ale celor care au mâncat doar rar sau niciodată ardei iute.
Mecanismul din spatele acestei asocieri este necunoscut
„Am fost surprinși să constatăm că, în aceste studii publicate anterior, consumul regulat de ardei iute a fost asociat cu o reducere generală a riscului de deces din toate cauzele, a celor datorate bolilor cardiovasculare și a mortalității prin cancer. Asta subliniază faptul că factorii dietetici pot juca un rol important în starea generală de sănătate a oamenilor”, a declarat autorul principal dr Bo Xu, cardiolog la Institutul Cardiac, Vascular și Toracic al Clinicii Cleveland din Cleveland, Ohio.
Nu se știe dacă legătura este directă, și nici care sunt mecanismele exacte care ar putea explica aceste descoperiri, au atras atenția cercetătorii. Ei au spus și că momentan nu poate fi estimată cantitatea care ar fi benefică, dacă legătura este directă, și nici nu poate fi precizat tipul de ardei iute care ar fi mai bun.
-
ARFID: ce este, cum se manifestă și de ce nu e doar “moft la mâncare”22.08.2025, 20:06
-
-
-
Cutremur în România. Ce să faci imediat dacă te prinde un cutremur22.08.2025, 14:48
-
Colesterolul ridicat și riscurile bolii arteriale periferice. Semnele care nu trebuie ignorate
Mirosul fatal al colesterolului ridicat. Simptom banal poate semnala o boală periculoasă
Cum să îți reduci ritmul cardiac de repaus și de ce este important
Cum să îți reduci ritmul cardiac de repaus și de ce este importantă valoarea.
Ce înseamnă dacă ai mereu mâinile și picioarele reci. Cum îți poți îmbunătăți circulația
Tai chi şi yoga ajută la scăderea hipertensiunii arteriale "pe termen scurt"
Nitrații de potasiu, ineficienți la pacienții cu insuficiență cardiacă cu fracție de ejecție păstrată
Testul simplu care pune diagnosticul de boală varicoasă
Sindromul inimii frânte: când stresul și emoțiile îți afectează sănătatea cardiacă. De ce inima cedează sub greutatea emoțiilor puternice
Stresul emoțional intens poate avea consecințe devastatoare asupra inimii, transformând emoțiile puternice într-un pericol pentru sănătate.
Hipertensiunea, fără impact semnificativ asupra creierului. Vârstnicii de peste 90 de ani, studiați
Acesta este impactul pe care hipertensiunea arterială îl are asupra creierului. Detaliul s-a aflat abia acum.
Aritmia severă: simptome, cauze și tratament pentru bătăi neregulate ale inimii
Trebuie să știi ASTA dacă ai mereu picioarele reci. Boala pe care o indică
Semnalul ascuns al colesterolului periculos. Ce indicii oferă ochii
Adevărul din spatele suplimentelor care promit să-ți curețe vasele de sânge
Boala varicoasă, complicații. Dr. Anca Chitic: Potențial letal foarte mare
Antioxidantul care poate preveni degradarea inimii. Descoperirea făcută de medicii japonezi
Acest antioxidant poate preveni degradarea inimii.
Semnele hipertensiunii pe care le poți observa în ochi. Cum să îți reduci nivelul acesteia
Picioarele umflate, semn al insuficienței cardiace. Alte simptome care îți arată că ai probleme cu inima
Semnul de pe picioare care îți arată că ai probleme cu inima. Ești la risc major
Infecția netratată ce distruge inima după decenii. Asta e cauza valvulopatiei. Victor Costache: Acum sunt tratate mai serios
Fluctuațiile colesterolului cresc riscul de a dezvolta demență. Sănătatea cerebrală, afectată
Aceasta este boala gravă pe care o poți dezvolta dacă nu îți ții colesterolul sub control.
Un test simplu poate prezice mai bine riscul de boli cardiovasculare decât cel standard
Bolile de inimă, diagnosticate diferit. Testul privind valoarea colesterolului nu mai este de actualitate.
Trump, diagnosticat cu insuficiență venoasă cronică după apariția unor vânătăi pe mână. Cum se manifestă boala
Cum să oprești colesterolul rău înainte să-ți distrugă inima
Vârsta de 10 ani, punctul de cotitură în sănătatea cardiovasculară a copiilor
Aceasta este vârsta la care inima începe să se degradeze. Reprezintă un punct de cotitură major pentru sănătatea cardiovasculară