Oamenii care mănâncă ardei iute ar putea trăi mai mult: au riscul de deces redus cu o pătrime. ANALIZĂ
O analiză prezentată la sesiunile științifice ale Asociației Americane a Inimii (AHA) a arătat că la oamenii care consumă ardei iute riscul de deces din orice cauză este mai mic cu...
Consumul de ardei iute reduce riscul relativ de deces din cauza bolilor cardiovasculare cu 26%, arată o analiză a datelor privind dieta și mortalitatea care a centralizat date din studii internaționale de anvergură și care a fost prezentată la una dintre Sesiunile Științifice ale Asociației Americană a Inimii (AHA).
De asemenea, conform rezultatelor analizei, consumul de ardei iute a fost asociat cu o reducere cu 25% a deceselor din orice cauză și cu un risc mai mic cu 23% din cauza cancerului, comparativ cu persoanele care nu au consumat niciodată sau doar rareori ardei iute, arată American Heart Association (link direct sursa informației).
Trebuie amintit și că studii anterioare au arătat că ardeiul iute, datorită substanței care îi dă gustul iute – capsaicina - are un efect antiinflamator, antioxidant, anticancerigen și de reglare a glicemiei.
În studiul de față, însă, pentru a analiza efectele ardeiului iute asupra mortalității din toate cauzele și a celor datorate bolilor cardiovasculare sau cancerului, cercetătorii au analizat peste 4.700 de studii, din cinci baze internaționale de date de sănătate: Ovid, Cochrane, Medline, Embase și Scopus.
Analiza lor finală a inclus, însă, doar patru studii de mare anvergură, în care figurau expres și date despre consumul de ardei iute al participanților.
În total, aceste studii au cumulat peste 570.000 de persoane din Statele Unite, Italia, China și Iran, ale căror analize au fost utilizate pentru a compara rezultatele celor care au consumat ardei iute cu ale celor care au mâncat doar rar sau niciodată ardei iute.
Mecanismul din spatele acestei asocieri este necunoscut
„Am fost surprinși să constatăm că, în aceste studii publicate anterior, consumul regulat de ardei iute a fost asociat cu o reducere generală a riscului de deces din toate cauzele, a celor datorate bolilor cardiovasculare și a mortalității prin cancer. Asta subliniază faptul că factorii dietetici pot juca un rol important în starea generală de sănătate a oamenilor”, a declarat autorul principal dr Bo Xu, cardiolog la Institutul Cardiac, Vascular și Toracic al Clinicii Cleveland din Cleveland, Ohio.
Nu se știe dacă legătura este directă, și nici care sunt mecanismele exacte care ar putea explica aceste descoperiri, au atras atenția cercetătorii. Ei au spus și că momentan nu poate fi estimată cantitatea care ar fi benefică, dacă legătura este directă, și nici nu poate fi precizat tipul de ardei iute care ar fi mai bun.
-
Gestul simplu care poate încetini îmbătrânirea creierului cu până la 20%03.11.2025, 20:03
-
-
Ministerul Sănătății prezintă stocurile de vaccinuri03.11.2025, 16:39
-
-
Studiu: Vinul alb și șampania pot reduce riscul de stop cardiac brusc
Două băuturi alcoolice care îți protejează inima. Previn stopul cardiac.
Periuța de dinți poate provoca infarct. Cum poate gura să îți omoare inima și să îți infecteze corpul
EXCLUSIV Inovație în Cardiologie. Dr. Dumitrescu: Practică, soluții aplicabile și complicații. Dr. Costache: Tehnologii robotice
Inima ta e în pericol și nici nu știi! Care este cea mai mare greșeală pe care o faci
Tromboza venoasă profundă, prevenție esențială în călătoriile de lungă durată
Ghiduri noi pentru colesterol și prevenția bolilor cardiovasculare
Regula 80/20, soluția propusă de nutriționiști pentru reducerea colesterolului
Regula 80/20 este soluția propusă de nutriționiști pentru reducerea colesterolului. Ce presupune, de fapt, această regulă.
De ce apare durerea în piept în timpul unui infarct
De ce apare durerea în piept, cel mai important semn al unui infarct miocardic?
Grăsimea care distruge arterele fără să știi. Duce la infarct
Semnalul ascuns al colesterolului periculos. Ce indicii oferă ochii
Colesterol mare: 4 metode să-l scazi rapid
EXCLUSIV Chirurgia inimii în secolul XXI. Dr. Victor Costache: Chirurgul trebuie să stăpânească toate tehnicile
Un test simplu poate prezice mai bine riscul de boli cardiovasculare decât cel standard
Bolile de inimă, diagnosticate diferit. Testul privind valoarea colesterolului nu mai este de actualitate.
Băuturile care îți sabotează inima. Ce să eviți dacă ai colesterolul ridicat
Aceste trei băuturi trebuie evitate dacă ai colesterolul ridicat. Unele sunt considerate chiar sănătoase.
Aspartamul, asociat cu riscuri cardiovasculare. Crește semnificativ nivelul de insulină. Favorizează formarea plăcilor arteriale
Raportul talie-înălțime, un predictor eficient al riscului cardiac
Edemul periferic, simptom cardiac ignorat de peste 50% dintre pacienți
Simptomul banal al bolii cardiace. Nu este durerea în piept, dar e un mare semnal de alarmă
EXCLUSIV Misiunea 70/2030: România vrea să controleze hipertensiunea și să salveze vieți
Colesterolul persistent, marker cheie al riscului cardiovascular asociat stilului de viață
Acesta este cel mai rău lucru pentru inimă. O macină în totalitate și dublează riscul de infarct și boală coronariană.
Bacteriile din gură care pot declanșa atacuri de cord
Simptomul surprinzător al infarctului pe care majoritatea femeilor îl ignoră
Simptomul surprinzător al infarctului pe care majoritatea femeilor îl ignoră. Nu este vorba de durerea în piept.
